Zato se vsako noč zbujate ob isti uri (in zakaj morda ne bi bilo slabo, če bi temu namenili več pozornosti)

Zato se vsako noč zbujate ob isti uri (in zakaj morda ne bi bilo slabo, če bi temu namenili več pozornosti) (foto: Profimedia) Profimedia
11. 3. 2022

Če se ponoči zbujate vedno ob isti uri, vam telo morda pošilja pomembno sporočilo.  

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) pripada vsakemu telesnemu organu določena ura ali del dneva – takrat  je njegova energija na vrhuncu. To je v TKM pomembno diagnostično orodje.

Opazujte telesne simptome

Po TKM ima torej človeško telo precej strog urnik – po katerem potekajo samozdravilni procesi. Če se ponoči zbujate vedno ob istem času, vas telo morda opozarja na neravnovesje. »Lahko rečemo, da nekaj je na tem,« meni tudi dr. Michael Feld, strokovnjak na področju medicine spanja. »Obstajajo določene povezave med fiziologijo človeka in kitajsko telesno uro. Le da ni tako strogo časovno omejeno, kot uči TKM.«

TKM tako pravi: če se vedno zbujate ob teh urah, vam telo morda pošilja pomembne signale in bi morali preveriti ali bolje poskrbeti za svoje zdravje in počutje:
21.00-23.00

Čas endokrinega in metabolnega sistema.

Nanaša se ne celoten sistem. Krvni tlak in pulz začneta padati, prebavni organi preidejo v fazo okrevanja. To je pravi čas za branje, meditacijo ali ljubljenje.

Če odhajate zgodaj v posteljo in se vedno znova zbujate v tem času, v sebi morda nosite veliko napetosti in bi morali narediti nekaj za sprostitev. Tudi pozni obroki lahko motijo spanec in se jim je treba izogibati.

23.00-1.00

Čas žolčnika. In čas za spanje – če se želite zbuditi polni energije. Pulz, krvni tlak in raven kortizola se znižajo, koža se regenerira.

Kar ima zdaj še posebej negativen učinek, sta alkohol in težki obroki.

1.00-3.00

Čas jeter. V teh urah poteka razstrupljanje telesa – če ste zvečer preveč popili, se boste v teh urah verjetno premetavali. Lahko gre tudi za težave z ledvicami.

Večeri brez alkohola in hrana, ki podpira jetra, delajo čudeže.

3.00-5.00

Čas, ko se čistijo pljuča. Spanje pri odprtem oknu oz. v dobro prezračenem prostoru lahko pomaga pri temu procesu.

Vsi, ki se pogosto zbujajo ob tem času, zlasti zaradi kašlja, bi po TKM morali preveriti pljuča. Je krivo kajenje, alergije ali kaj drugega? Telo tako opozori tudi na premajhen vnos tekočine.

5.00-7.00

Telo se počasi prebuja in organizem na to pripravi s povečanim sproščanjem kortizola. To spodbudi tudi črevesje, kar marsikoga požene na stranišče.

Če zjutraj najprej popijete kozarec mlačne vode, lahko pospešite prebavo in začnete dan z lahkoto. Je prav tako najbolj idealen čas za umivanje telesa in česanje las.

7.00-9.00

Zdaj je telo pripravljeno na vnos hrane – to je čas želodca. TKM priporoča lahek topel obrok, kot je denimo kaša s cimetom in toplim sadjem.

Osredotočite se na zajtrk in ne na negativne novice ali priprave na službo. Tako se dan začne sproščeno in polno energije.