Najboljši nasveti na svetu

29. 5. 2010

Zakaj Švedom ni treba tekati na stranišče, zakaj imajo Japonci tako zdrave lase in še kup drugih zdravstvenih nasvetov z vsega sveta.

V vseh kulturah in državah imajo svoja specializirana domača zdravila, domače metode zdravljenja in stare modrosti, ki jih uporabljajo v boju zoper nadležne zdravstvene težave. Res je, da ponekod še ne poznajo niti notranje vodovodne napeljave, imajo pa rastline, ki v trenutku pozdravijo neprijeten zadah. V končnem seštevku torej niso nič na slabšem, ali ne?

Evropa

S siesto proti trombozi

Ko vas bo šef naslednjič zasačil zvitega v klobčič v prostoru za čistila, ga opozorite na modrost z Iberskega polotoka. Znana siesta ali popoldansko dremanje v Španiji (in v večini drugih sredozemskih držav) je verjetno eden od razlogov, da Španci v primerjavi z drugimi narodi veliko redkeje zbolevajo za boleznimi srca.

S študijami so dokazali, da se po popoldanski siesti znatno zniža krvni tlak. To je popolnoma logično: nihče se ne more dreti na vas, če vas nikjer ne najde.

Obujte velike čevlje

Nizozemski tovarniški delavci so znani po močnih stopalih, vendar razlog ni v tem, da nosijo lesene čevlje. Njihovi čevlji so narejeni tako, da so na sredini in v predelu prstov tako široki, da ne stiskajo stopal. Ne upoštevajoč dednih okvar stopal, imajo ljudje v številnih kulturah težave s stopali zato, ker nosijo pretesne čevlje.

Naenkrat jejte samo eno jed

Pojdite na večerjo k italijanski družini in na mizo boste dobili šest jedi, vsako na svojem krožniku. Kako torej Italijani lahko ostanejo tako vitki? Strokovnjaki pravijo: če jeste samo eno jed naenkrat, ste njenega okusa siti prej, zato pojeste manj. Če pa jedi in okuse zmešate na enem krožniku, potrebujete več časa (in več hrane), da dosežete občutek sitosti.

Še nekaj nasvetov iz Evrope

Norveška: kolcanja se znebite z ledom

Če se Norvežanom kolca, se eno minuto drgnejo z ledom po Adamovem jabolku. Strokovnjaki pravijo, da mraz prekine dražljaj, ki iz možganov potuje v trebušno prepono in povzroča kolcanje.

Irska: uporabljajte med, ne sladkor

Znano je, da Irci manj obolevajo za sladkorno boleznijo kot drugi zahodni narodi. Nekateri strokovnjaki so prepričani, da je razlog ta, da pri kuhanju in za začinjanje jedi uporabljajo med namesto prečiščenega sladkorja. Zdravniki razlagajo, da je med težje prebavljiv kot sladkor, zato trebušni slinavki ni treba izločiti toliko inzulina.

Francija: jejte sir, obdržite zobe

Neka študija je pokazala, da sir vrste cheddar vsebuje snov, zaradi katere sklenina postane dvakrat bolj odporna proti sladkorju, poleg tega pa nevtralizira škodljivi učinek zobnih oblog. Vsi siri vsebujejo fosfate in mlečno beljakovino kazein, ki se vežejo s kalcijem in zapolnijo manjše razpoke v zobeh. Zato je med Francozi manj zobne gnilobe.

Švedska: jejte borovnice, ustavite drisko

Borovnice so bogat vir antocianov, naravnega sredstva za uničevanje bakterij, ki povzročajo drisko. Borovnice so za Švede zelo priročno sredstvo proti napenjanju v trebuhu, saj rastejo vsepovsod po njihovem podeželju. Ko se vas bo naslednjič lotila driska, poskusite s prgiščem suhih borovnic.

Sicilija: vdihavajte limone, postanite pametnejši

Limonovci na Siciliji rastejo na vsakem koraku, kar je morda razlog, da Sicilijanci med vsakim streljanjem ohranijo trezno glavo. Znanstveniki so v neki študiji ugotovili, da so delavci v prostorih z vonjem po limoni delali manj napak kot tisti, ki so jih testirali v neodišavljeni sobi. Nevrologi pravijo, da vonj po limoni spodbuja delovanje predela možganov z imenom hipokampus, ki nadzoruje tako čut za voh kot sposobnost koncentracije.

Italija: zdrgnite kožo, pozdravite vnete mišice

Italijani svoj balzam za mišice že več stoletij izdelujejo iz olivnega olja in kafre, ki ju zmešajo v razmerju 1 : 1. Ko ga natrete na kožo, ta zmes poživi krvni obtok in ublaži bolečine v vnetih mišicah. Olivno olje zmanjša pekoč občutek, ki ga daje kafra. Resda vas bodo zavohali daleč naokrog, vendar se splača.

Bližnji vzhod:

Obleka gor, vročina dol

Na Bližnjem vzhodu je vroče kot v peklu, zato bi pričakovali, da bi bilo Arabcem najprijetneje, ko bi naokrog skakali goli. Vendar imajo dober razlog za to, da svoje telo prekrijejo od glave do peta. Kadar sonce in veter izsušita kožo, se temperatura telesa dvigne. Ko se odpravite na vrt, da pokosite zelenico, bi bilo zato najbolje, da bi nosili klobuk ter srajco z dolgimi in ohlapnimi rokavi. Če ne nosite ničesar razen kratkih hlač, ste na najboljši poti, da omedlite. In vsa ulica vas bo polivala z vodo.

Jejte jogurt in živite dlje od vseh

Gruzinci v kavkaških gorah so znani po tem, da dolgo živijo. Dobra dedna zasnova? Da. Vendar poleg tega uživajo kefir, proizvod iz kislega mleka, ki je zelo podoben jogurtu. Tako kot vsi jogurti, ki so jim dodane mlečnokislinske bakterije, tudi kefir vsebuje bakterijo Lactobacillus acidophilus, ki se nato lepo razvija v prebavnem traktu in pomaga razkrajati hrano.

Zadostna populacija teh bakterij, ki patruljirajo po drobovju, bo pripomogla, da bodo celice v vašem črevesju kljub staranju telesa ostale zdrave. S tem bodo pripomogle tudi k temu, da se bodo hranilne snovi iz hrane učinkoviteje izločale.

Bacile pobijte s česnom

Rusi so si že med drugo svetovno vojno na rane dajali stroke česna, saj so njihovi znanstveniki ugotovili, da česen vsebuje sestavine, ki uničujejo bakterije.

Še nekaj nasvetov iz zibelke civilizacije

Grčija: dodajte malo olja, očistite arterije

Dva razloga sta, da je bolezni srca in ožilja v Grčiji, Italiji, Franciji in drugih sredozemskih državah manj kot v drugih zahodnih državah. V njihovi prehrani je veliko vina, rib in solat, ki vsebujejo snovi, ki dokazano izboljšujejo zdravje srca in ožilja. Ljudje iz omenjenih držav dobijo največ maščob iz olivnega olja, ki vsebuje enkrat nenasičene maščobe, te pa pomagajo čistiti arterije.

Strokovnjaki, ki so proučevali sredozemsko prehrano, so ugotovili, da ob taki prehrani lahko pojeste do 36 odstotkov enkrat nenasičenih maščob, kar je razmeroma veliko, a je količina holesterola v krvi še vedno v mejah normale.

Izrael: pijte čaj iz granatiranih jabolk, pozdravite vneto grlo

Raskavo grlo Izraelci zdravijo tako, da skuhajo olupke granatnih jabolk in popijejo tisto, kar iz tega nastane. Olupki granatnih jabolk vsebujejo snovi, ki preprečujejo vnetja, vodna para pa čisti sinuse. V svojem najljubšem hipermarketu na oddelku s sadjem poiščite granatna jabolka. Povejte prodajalki, da iz njih kuhate čaj, in gotovo boste videti bolj zanimivi od fanta, s katerim hodi prodajalka.

Savdska Arabija: žvečite žajbelj, osvežite svoj dah

Žajbelj vsebuje eterična olja, ki uničujejo bakterije in nevtralizirajo dah. Vendar se tu še nikar ne ustavite. Sprehodite se še naprej ob polici z začimbami. Grki si dah osvežijo tako, da žvečijo semena janeža, Portugalci žvečijo baziliko,

Gvatemalci kardamom, Indijci sladki janež in Američani peteršilj. Vzemite ščepec ene izmed rastlin in jo žvečite dve minuti. Ko njenega okusa ne zaznate več, se lahko zanesete, da neprijetnega zadaha ne bo čutiti vsaj pol ure.

Kenija: hodite bosi, zaščitite stopala

Zakaj so Kenijci najboljši tekači na dolge proge? Poleg tega, da živijo v bližini divjih zveri, ki mimogrede pohrustajo tudi človeka, obstaja še ena dobra razlaga: čevlje nosijo zelo redko.

Ortopedi pravijo, da njihova stopala tako postanejo zelo močna in veliko manj dovzetna za okvare, kot so denimo ploska stopala. Zato vsaj v stanovanju ne nosite čevljev. Vaša stopala bodo postala močnejša, pa še preproge bodo ostale čiste.

Azija

Po popivanju jejte špinačo

Vzhodnjaška medicina za zdravilo proti mačku predpisuje čaj iz špinače. Če boste pojedli skledo špinače, boste dosegli enak učinek. Razlog je ta, da špinača vsebuje veliko vitamina C, železa, magnezija, kalija in vode. Alkohol vse te snovi prežene iz telesa, zato se zjutraj tako slabo počutite.

Še nekaj nasvetov iz Azije

Kitajska: pretvarjajte se, da ste mlin, in premagajte glavobol

Kitajci glavobole zdravijo s tehniko, imenovano li šu. Najprej mahajo z rokami naprej in nazaj in s tem dosežejo, da iz glave odteče čim več krvi. Nato z ogretimi prsti delajo krožne gibe okoli oči in tako sproščajo zgornji del glave. Ta tehnika ima tudi biološko razlago. Ko se zmanjša dotok krvi v glavo, se zmanjša tudi pritisk, ki povzroča glavobol. In kar je še boljše, ljudje v dvigalu vam dajo prostor.

Kitajska: za boljši vid jejte oreščke

Kitajski zdravniki so prepričani, da arašidi ščitijo oči. Tudi to ni v nasprotju z medicino. Arašidi vsebujejo veliko vitamina B, ki je ključnega pomena za delovanje vidnih živcev.

Koreja: uščipnite se za uho in premagajte željo po hrani

V vzhodnjaški medicini velja, da je košček hrustanca natanko nad sluhovodom akupunkturna točka, ki je povezana z občutkom lakote. Nekateri strokovnjaki za akupunkturo menijo, da bi vas želja po hrani morala miniti, če na to točko rahlo pritiskate eno minuto.

Japonska: jejte suši, obdržite lase

Japonska tradicija pravi, da boste lase obdržali dlje, če boste jedli morske alge. V najboljšem primeru bodo lasje postali celo gostejši. Morske alge (haloge) so namreč bogate z jodom, ta mineral pa je ključnega pomena za rast las. Za 150 mikrogramov joda zvijte nekaj kroglic sušija, rib in rakcev. Ne pretiravajte. Preveč joda lahko škoduje žlezi ščitnici.

Japonska: uščipnite se v zapestje in premagajte bolečine v trebuhu

Japonska medicina trdi, da pritisk na akupresurno točko, ki je približno 7 cm nad dlanjo, pomaga, kadar vam je slabo. Približno dve minuti narahlo pritiskajte na obe kiti, ki tečeta vzdolž podlakti. Vso srečo. In ciljajte mimo čevljev.

Južna Amerika

Opekline pozdravite s kopanjem v čaju

Ko ste prekrili streho, vlomite v ženino skladišče zeliščnega čaja. In ne popijte ga. Naj se ohladi, nato pa ga nanesite na telo, da ohladite sončne opekline, tako kot to delajo na Tajvanu. Tudi strokovnjaki se strinjajo, da taninska kislina lajša pekoč občutek opekline.

Namesto šampona uporabljajte kis

Eno izmed ljudskih zdravil na severu Amerike izdelajo tako, da v liter vode dajo žlico jabolčnega kisa in si z mešanico pod prho sperejo lase. Pa to sploh učinkuje? Zdravniki pritrjujejo mnenju, da se zaradi kisa uravna pH vrednost lasišča, kar preprečuje njegovo luščenje.

Lažje diha, kdor kavo praži

Težav z astmo imajo v Južni Ameriki manj kot v ZDA ali Evropi. Zaslugo morda lahko pripišemo kavi. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z alergijami, pravijo, da kofein sprošča gladke mišice v dihalnih poteh, podobno kot zdravilo proti astmi teofilin.

Še nekaj nasvetov iz novega sveta

Quebec: žvečite zelenko, premagajte zobobol

Že indijanska plemena v Quebecu so vedela, da ta rastlina lajša bolečine. Sedaj vemo to tudi mi. Rastlina zelenka vsebuje salicilat, ki je naravna oblika aspirina.

Havaji: z ananasovo lupino nad otrdelo kožo

Eden izmed encimov, ki ga vsebuje ananas, zmehča otrdelo kožo. Odrežite košček ananasove lupine, položite jo na otrdelo kožo in jo čez noč prevežite z obvezo.

Bermudi: namesto k pedikerju, stecite na plažo

Plaža je kraj, kamor se lahko zatečete ob marsikateri priložnosti. Plaža je tudi en sam velik brusni papir, na srečo ne pregrob. Zato se koža med hojo po pesku na stopalih rahlo lušči. Stari in otrdeli deli odpadejo, zatrdine in koža nasploh pa se zmehčajo. Zato odvrzite sandale. Na plaži so tako ali tako videti neumno.

Mehika: jejte fižol, ostanite vitki

Vse stročnice, med drugim tudi fižol, ne glede na svojo barvo, so odlični viri vlaknin in beljakovin - dveh stvari, ki potešita lakoto, spodbujata izgorevanje maščob in uravnovesita količino sladkorja v krvi. Tukaj lahko dopišete svojo najljubšo šalo o fižolu in pr . . (hmm, vetrovih).

Nova Fundlandija: priskrbite si dnevno dovolilnico

Na prvi pomladni dan veliko Novofundlandcev še vedno prakticira pogansko navado, ki poročenim ljudem dovoljuje, da lahko spolno občujejo, s komerkoli si želijo. Navado tolmačijo kot letni obred, ki jih osvobaja in pomlajuje. Seksologi pravijo, da je to neke vrste varnostni ventil, da ostanejo ljudje preostali del leta monogamni.

Brazilija: preskočite uvod

Brazilci ne izgubljajo časa za diskutiranje o vremenu. Kar pogosta je navada, da moški žensko, ko se ji približa na družabnem prostoru, vpraša, ali se gre ficarat oziroma intimno poljubljat (včasih tudi spolno občevat), ne da bi ga bilo ob tem strah, da bo žensko užalil. S tem tudi ni rečeno, da bi razmerje moralo trajati kaj dlje. Na to gledajo kot na neškodljivo sproščanje močnih občutkov do osebe nasprotnega spola. Nekaj takega kot rokovanje z jezikom.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri