Tako v SEKUNDI odmašite nos (brez pršil in drugih zdravil) (VIDEO)

Tako v SEKUNDI odmašite nos (brez pršil in drugih zdravil) (VIDEO) (foto: Profimedia) Profimedia
11. 1. 2023

Ker je sezona prehladov in gripe na vrhuncu in med nami še vedno prisoten koronavirus, verjetno iščete rešitve, ki bi pomagale lajšati simptome. 

Še posebej zamašen nos je lahko resnično nadležen. Težko je dihati in pritisk v sinusih je pogosto razlog za pošasten glavobol. 

Dr. Justin Lewis, newyorški kiropraktik, je pred kratkim delil video, kako hitro odmašite nos.

Gre za vrsto akupresure: nos z eno roko potisnete v eno stran, hkrati s palcem druge roke potisnete ličnico navzgor. 

@moorewellness Unblock your stuffy nose FOLLOW FOR RELIEF #stuffynose #facemassage #sinusrelief #faceyoga ♬ BILLIE EILISH. - Armani White

S tem, ko nosno pregrado potisnete v stran, to začasno olajša obstrukcijo. Pritisk na krvne žile, ki dovajajo kri v nos, pa lahko povzročijo kratkotrajne spremembe tudi v pretoku krvi in zato občutite olajšanje. 

Gre sicer za kratkotrajno rešitev, vendar, če vedno znova poskušate izprazniti nos, da bi končno lahko zadihali, pa ne gre, velja poskusiti. 

Zares pa morate vedeti, kaj pravzaprav povzroča zamašen nos. Je to prehlad, alergija, vnetje ali kaj drugega – da boste lahko izbrali najboljši način za lajšanje tega simptoma. 

Kaj povzroča zamašitev nosa? 

Profimedia

Zamašen nos običajno ni razlog za paniko. Povzročajo ga vnete sluznice v nosu in v sinusih. 

Obstaja več razlogov, zakaj se to zgodi. Pri nekaterih ljudeh gre za anatomske značilnosti nosne votline (ozke nosnice, deviacija nosne pregrade), pri drugih se lahko razvijejo anatomske nepravilnosti, na primer, nosne školjke se povečajo zaradi kroničnega vnetja zaradi alergij. 

Poleg anatomskih razlogov lahko k zamašitvi prispeva tudi prekomerno izločanje sluzi zaradi okužbe ali alergije. V nekaterih primerih pa gre za resnejše stanje, kot je denimo tvorba ali tumor v nosu. 

Vodenje dnevnika, kdaj je stanje najslabše, lahko pomaga odkriti, ali za to obstajajo okoljski vzroki, ki se jim lahko v prihodnosti izognete.

Kaj še pomaga pri zamašenem nosu

Profimedia

Poleg antihistaminikov (lajšajo smrkanje in kihanje, ki ga povzročajo alergije) in pršila za nos, ki zmanjšajo vnetje, lahko poskusite še:

  • izpiranje nosu s fiziološko raztopino,
  • vlažilec zraka, 
  • ustrezna hidracija, ki pomaga redčiti sluz v nosu,
  • mazila (s sestavinami, kot je evkaliptus in poprova meta), ki jih nanesete na zgornji del prsnega koša. 

Kdaj morate obiskati zdravnika? 

Težave z zamašenim nosom načeloma ne trajajo več kot dva tedna. Ob stalno zamašenem nosu pa je pametno obiskati zdravnika. Morda bo zdravnik vzel bris, ki bo razkril, za kakšno okužbo gre in kakšno zdravljenje je potrebno. V nekaterih primerih, če gre denimo za bakterijsko okužbo, se predpišejo antibiotiki, v zelo hudih primerih pa lahko zdravnik napoti tudi na slikanje. 

Preberite še: 
Ste prehlajeni? Tu so 4 napake, ki jih zagotovo delate in poslabšajo prehlad (ter druge bolezni)