Z glasbo je vse lepše

23. 9. 2014

Glasba nas zjutraj dodobra prebudi, nam zvečer pomaga pri sproščanju, tolaži ob ljubezenskih tegobah in lahko včasih celo pozdravi bolezni – glasba je včasih prav čudodelna!

Študije dokazujejo, da lahko zvoki in ritmi, podobno kot seks in čokolada, okrepijo naše občutke sreče. Ko poslušamo svojo najljubšo glasbo, naše telo izloča hormone evforije, zaradi njih pa poplešejo srce in duša.

S petjem do zdravja!

Pojte sami ali v zboru, na avtocesti ali pri karaokah. Petje je zabavno, poleg tega pa krepi obrambne mehanizme. Pri prepevanju se poviša koncentracija beljakovine imunoglobulin A v slini. Ta snov zatira povzročitelje bolezni na zgornjih dihalnih poteh. Dihalna tehnika pri petju krepi bronhije in pljuča.

Glasbila tkejo vezi

Ob skupnem igranju glasbe nastajajo izredno močna čustva povezanosti, ker se vsi posvetijo eni stvari. Vsakdo mora najti svoj prostor, se prilagoditi in paziti na drugega, da glasba zveni harmonično. Seveda se vam ni treba pridružiti velikemu orkestru ali pevskemu zboru. Pevski večer s prijatelji ima enak učinek.

Melodije prebujajo spomine

Zagotovo ste že doživeli, da ste po radiu slišali pesem in ste bili v trenutku sredi dolgo pozabljenih čustev. To so spomini na otroštvo, na prvo ljubezen ali kakšne lepe počitnice. Ravno to je čar glasbe, saj nas lahko v trenutku ponese v povsem druge čase. Posebnih trenutkov v življenju se lahko zato pogosto spominjamo ravno ob glasbi, in se takrat spet razveselimo starih čustev.

S plesom proti stresu

Ob zibanju ob glasbi v trenutku pozabite na vsakdanje stvari. Pri plesanju se namreč sproščajo endorfini, ki so izjemno uspešni v boju proti stresu. Premika se celotno telo in to usklajuje obe polovici možganov. Tako spodbujamo zmožnost domišljije, kreativnosti, pogum in bistrost v glavi.

Terapija zvokov

Namesto z zdravili lahko bolniki svoje kronične bolečine krotijo tudi z glasbo. Strokovnjaki so ugotovili, da lahko ena ura glasbe na dan ublaži bolečine tudi do 20 odstotkov. Glasbeni zvoki pozitivno vplivajo tudi na depresijo in težave s spanjem.

Otroci so pametnejši z glasbo

Dojenčki ljubijo ure z lajno in uspavanke. Raziskave so dokazale, da se ob zvoku sproščujočih melodij umirijo celo nerojeni otroci v materinem telesu. Idealna je glasba s 60 udarci na minuto. To ustreza ritmu utripanja materina srca, kar je njihov najljubši zvok.

Na lestvici najbolj priljubljenih skladb za dojenčke so Bachove sonate za piščali, Brahmsove Uspavanke in Vivaldijevi Štirje letni časi.

Glasbena vzgoja in učenje glasbila sta po mnenju strokovnjakov zelo pomembna za razvoj otroka. Študije kažejo, da imajo otroci, ki jih spodbujamo h glasbenemu ustvarjanju, višji inteligenčno kvocient kot preostali otroci.

Albumi za vsako razpoloženje

Za energijo: album Life in Cartoon Motion vas bo zjutraj dodobra prebudil.

Za umiritev: album Wellness Chill Out je kot nalašč za sproščanje na kavču.

Za razvedrilo: Ob veselih pop skladbah z albuma Frenetica zasedbe Marquess vas takoj zagrabi želja, da zamigate z boki.

Proti bolečinam: Harmonični zvoki Mozarta, npr. z albuma The Very Best of Mozart, spodbujajo izločanje telesu lastnih analgetikov, kot je beta endorfin.