Zdravljenje z bioresonanco je učinkovito

4. 3. 2010
Deli

Bioresonanca je zelo učinkovita fizikalna metoda, ki združuje moderno znanost biofizike, medicine in kitajske tradicionalne medicine, vendar pa je potrebno vedeti, da ni čarobna palčka. O zdravljenju z bioresonanco smo se pogovarjali z Eriko Žagar, zdravnico klasične medicine, ki prisega tudi na alternativne načine zdravljenja.

Kje ste se kot zdravnica klasične medicine srečali s tako imenovanimi komplementarnimi načini zdravljenja? Večina zdravnikov je namreč do tovrstnih načinov precej zadržana. Kaj vas je prepričalo?

Kot študentka sem bila tudi jaz izrecno proti katerikoli alternativni oz. komplementarni obliki zdravljenja. Na željo očeta, ki je bil zdravnik in akupunkturist, sem sicer vpisala tečaj akupunkture, vendar ga žal nisem obravnavala dovolj resno, saj se mi je zdelo, da nima dovolj 'znanstvene' osnove.

Na začetku tretjega letnika na fakulteti pa sem zbolela za precej hudo obliko alergije. Nekajkrat sem imela celo šokovno reakcijo na hrano in nihče mi ni znal prav pomagati. Bilo je zelo hudo. Po končanem študiju sem se zaposlila v splošni bolnišnici v Murski Soboti, dobila sem specializacijo iz pediatrije, kar je zame pomenilo uresničitev mojih sanj. Zelo rada namreč delam z otroki. V tem času sem srečala tudi dobro prijateljico iz mladosti, ki je bila enako težek alergik kot jaz.

Povedala mi je, da jo je sedaj že žal pokojni doktor Medved uspešno pozdravil alergije. Bila sem zelo skeptična glede tega in sem potrebovala eno leto, da sem poklicala doktorja Medveda in se odločila za pregled. Bila sem presenečena in očarana nad strokovnostjo tega človeka in nad uspehi, ki sem jih med svojim zdravljenjem videla.

Največje presenečenje pa je bilo zame, ko sem lahko spet normalno uživala kravje mleko in še druge jedi, ki jih prej niti poskusiti nisem smela. Takrat so se razblinili vsi moji dvomi glede učinkovitosti zdravljenja z bioresonanco in seveda tudi vsi dvomi glede učinkovitosti kitajske medicine in še nekaterih drugih metod.

Koliko časa se aktivno ukvarjate s to novo metodo?

Z bioresonanco se sedaj ukvarjam pet let. Moram pa povedati, da sem neizmerno hvaležna svojemu mentorju doktorju Medvedu za vse, kar me je naučil v času, ko sva delala skupaj.

Na katerih principih temelji bioresonančna metoda? Kako deluje bioresonančna terapija?

Že v sedemdesetih letih minulega stoletja je imel nemški zdravnik dr. Morell zamisel, da bi za terapevtske namene porabil elektromagnetna nihanja iz telesa pacienta ali iz različnih substanc. Povezal se je z inženirjem Raschkejem in razvil napravo, ki jo je poimenoval MORA – aparat (po Morell Raschke). Zamisel se je razvijala in se združila s hitrim razvojem računalniške tehnologije – dobili smo napravo BICOM (BIO-COMmunication). Nova terapija je postala znana kot bioresonanca oz. terapija z bioinformacijo.

Vedeti moramo, da je snov – materija samo ena vrsta izražanja in oblika energije. Druge so še električna, magnetna, elektromagnetna polja, težnostno polje ipd. , vsi delci materije obstajajo v medsebojnem učinku na druge delce materije, kar se dogaja prek zapletene mreže takšnih polj in sevanj. Ta enkratni spekter frekvenc učinkuje kot fizikalna koda.

Telesne celice lahko sprejemajo in pošiljajo elektromagnetna nihanja. Naša celica – podobno kot naš radijski sprejemnik –s pomočjo fenomena resonance ve, katero nihanje je namenjeno ravno njej. Naš radijski sprejemnik deluje le takrat, kadar sta oddajnik in sprejemnik v sozvočju, torej resonanci, prav tako se tudi naša celica odzove le na nihanja, s katerimi se lahko uskladi.

Pri BICOM terapiji uporabljamo fenomen resonance tako, da s pomočjo specialnih električno prevodnih elektrod vzamemo spekter tako zdravih kot bolezenskih nihanj iz telesa in jih prek kabla vodimo v aparat. Ta jih glede na nastavljen program ustrezno obdela in jih tako vrača nazaj v telo. Zdrava nihanja vračamo v telo nekoliko okrepljena v enaki sliki, medtem ko bolezenska nihanja obrnemo v zrcalno sliko in jih tako pošiljamo nazaj v telo. S tem krepimo zdrave procese v telesu, bolezenska nihanja pa počasi izničujemo in s tem seveda tudi simptome bolezni.

Ali obstajajo tudi kakšni stranski učinki?

Klasičnih stranskih učinkov v pravem pomenu besede ni, so pa možne reakcije, in sicer prehodno poslabšanje stanja, kar v nekaj dneh izzveni. Vzrok za prehodno poslabšanje je buren odziv imunskega sistema na zdravljenje. Čeprav so reakcije nekaj normalnega, jih poskušamo čim bolj omiliti z ustrezno razporeditvijo terapij.

Kje vse je bioresonančna terapija učinkovita in na kakšno časovno obdobje?

S terapijami vam lahko izboljšamo delovanje imunskega sistema, dvignemo vitalnost in energijo ter zmanjšamo bolečinske težave. Ukvarjamo se z zdravljenjem oz. lajšanjem alergije, astme, boleznimi prebavnega trakta, hrbtenice, revmatičnimi boleznimi, stanji po preboleli boreliozi, depresijami, kronično utrujenostjo in izčrpanostjo, glavoboli, razstrupljanji telesa in še z nekaj drugimi boleznimi. Bioresonanca je učinkovita tudi pri diagnostiki in zdravljenju okužbe z glivico candido albicans.

Pogosto rada rečem, da je bioresonanca zelo učinkovita fizikalna metoda, ki združuje moderno znanost biofizike, medicine in kitajske tradicionalne medicine, vendar ni čarobna palčka. Zato je težko odgovoriti, na kakšno časovno obdobje je učinkovita.

Odvisno je od posameznikovega načina življenja, prehranjevanja itd. Če nekdo živi enako nezdravo po zdravljenju, kot je živel prej, in so dejavniki povsem enaki, kot zaradi česa je človek zbolel, bo prej ali slej spet oslabil svoj imunski sistem in lahko ponovno zboli. Torej je zelo pomembno to, kar lahko sami naredimo za ohranitev našega zdravja.

Ali so za bioresonančno terapijo primerni tudi otroci?

Da. V naši ordinaciji imamo kar veliko izkušenj z zdravljenjem malih pacientov že od dojenčkovega obdobja naprej. Še posebej pa se pri otrocih ukvarjamo s hiperaktivnostjo (ki ni organsko pogojena), oslabljenim imunskim sistemom in neješčnostjo.

Kako (konkretno) poteka zdravljenje z bioresonančno metodo pri vas? (Diagnoza, koliko terapij je potrebnih . . )

Vsekakor je najprej pomembna natančna anamneza (opis težav). Saj kot pravi tudi stari pregovor – dobra anamneza je pol diagnoze. Nato sledi natančen pregled na akupunkturnih točkah – to je diagnostika s pomočjo elektroakupunkture po dr. Vollu in test alergenov, glivic ipd. , prav tako s pomočjo elektroakupunkture.

Pregled je popolnoma neboleč in ni nevaren. Po opravljenem pregledu se s pacientom pogovorimo glede ustrezne prehrane in kakšna terapija bi bila primerna. Terapije se vedno določajo individualno, glede na človekove težave in rezultat pregleda, ki smo ga opravili. Po zaključenih terapijah sledi kontrola in ponovni pregled stanja ter test. Tudi po uspešnem zdravljenju so zaželene občasne kontrole in spremljanje stanja.

Kakšne odzive prejemate od ljudi, ki so se odločili za takšno zdravljenje?

V veliki večini so rezultati dobri. Potrebno pa je kar nekaj truda in potrpljenja tako terapevta kot bolnika. Statistično gledano je 80 odstotkov pacientov uspešno pozdravljenih, 20 odstotkov terapij pa je delno neuspešnih ali neuspešnih. Seveda je tudi pri tistih ljudeh, kjer ne dobimo želenega uspeha takoj, treba poiskati, zakaj je do tega prišlo.

Kako prepoznati dobrega terapevta, ki zdravi z bioresonanco? (Ali obstajajo kakšne pasti, zlorabe in podobno. )

Težko vprašanje. Moramo vedeti, da je vse, kar je učinkovito, lahko tudi nevarno, če človek ne ve pravilne uporabe. Pomembno je, da je bicom terapevt dobro izšolan in da natančno ve, kaj dela in kaj lahko zdravi.

V. F.

Vprašajte strokovnjakinjo

Erika Žagar, dr. med. iz Centra za komplementarno medicino Poverelo odgovarja na vaša vprašanja, povezana z zdravjem tudi na naši spletni strani.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger