Auuuu ... Boli?

28. 2. 2008

Zbadanje, bolečina tu, bolečina tam. Nekatere bolečine je mogoče zlahka prenašati, druge pač ne. Spoznajte, kdaj delate veliko, debelo in smrtno napako, ko jih nalašč ignorirate.

Bolečina v prsih

1 Nenadno zaboli, toda bolečina gre, kakor je prišla. Lahko imate samo prebavne motnje, lahko pa srčni napad. V vsakem primeru – tudi če hitro mine – pa je bolečino treba vzeti resno. Huda, uničujoča bolečina v sredini prsnega koša, ki se širi v levo roko, lahko napoveduje miokardni infarkt. To je okvara srčne mišice zaradi nezadostne preskrbe s krvjo oziroma s kisikom.

Ukrepajte

Takoj ko posumite, pokličite zdravnika. Ta bo opravil telesni pregled, ki bo vključeval osluškovanje srca in pljuč s stetoskopom ter iskanje občutljivih mest na steni prsnega koša. Najbrž mu bo-ste hvaležni do konca življenja – ker bo konec prestavil za nekaj časa.

Rezka bolečina v trebuhu

2 Glede na to, da je predel telesa med rebri in boki gosto poseljen z različnimi organi, je možnosti več. Apendictitis, pancreatitis, holecistitis. No, vnetje slepiča, vnetje trebušne slinavke ali žolčni kamni zveni bolj prijazno, a zato ne boli nič manj. Vzrok bolečine je v vseh treh primerih enak – delovanje organa je blokirano, posledice pa so lahko usodne. Organ lahko ubije lastnika …

Ukrepajte

Hude in vztrajne bolečine v trebuhu zahtevajo takojšen zdravniški pregled, še posebej če trajajo več kot štiri ure, če jih spremlja tudi bruhanje, če je trebuh napet in občutljiv ter če se pojavijo slabost, drema­­­vica in zmedenost.

Bolečina v hrbtu

4 Lahko gre za grozeče znamenje anevrizme – čezmerne razširitve arterije zaradi pritiska krožeče krvi na oslabljeno mesto. Posebna nevarnost preti iz trebuha – anevrizma trebušne aorte se včasih pokaže tudi kot utripajoča oteklina, ki povzroča hude bolečine v hrbtu.

Ukrepajte

Anevrizmo v večji žili včasih odkrije rentgenska preiskava, natančnej-še podatke pa da preiskava, imenovana angiografija. Pri tem postopku v žile vbrizgajo kontrastno snov, ki omogoči jasen prikaz žil na rentgenski sliki.

Boleče uriniranje

5 Če v sicer bistrem rumenem urinu opazite tudi kri, postanite pozorni. Najbolj črna varianta je rak na mehurju. K sreči je ta redek, tveganje pa močno poveča kajenje. Če ga odkrijejo dovolj zgodaj, je možnost ozdravitve velika.

Ukrepajte

Odpravite se k urologu. Najbrž ne bo nič hude­­­ga, podobne simptome namreč izzovejo tudi infekcije mehurja. Preiskave, ki si jih prav gotovo ne želite pobliže spoznati, so urografija, cistoskopija in cistometrija. Še manj pa si želite okusiti metode, s katerimi zdravijo tumor na mehurju – kirurška odstranitev, obsevanje in kemoterapija.

Boleče in nabrekle noge

6 Če bi si radi pridelali pravo vzorčno globoko vensko trombozo, se namestite v sedeči položaj, iz katerega se ne smete ganiti nekaj ur. Lepo mirno počakajte, da kri v vaših spodnjih okončinah naredi strdek. Kmalu boste občutili, kako je ta po-stal dovolj velik, da je blokiral pretok krvi v mečih. Zato so vaša meča otekla in boleča.

Ukrepajte

Prva misel bo najbrž, da bi si meča zmasirali, a to je lahko tudi vaša zadnja misel. Strdek z ubijalsko nalogo lahko tako katapultirate naravnost v pljuča, posledice za vas pa bodo najbrž usodne. Pokličite zdravnika.

Tomaž Kotnik

Foto Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri