10 razlogov, zakaj so Azijci tako vitki in mladostni

10 razlogov, zakaj so Azijci tako vitki in mladostni (foto: profimedia) profimedia
18. 9. 2023

Statistično so Azijci najbolj vitki ljudje na Zemlji. Saj vem, zdaj boste rekli, to je pač genetika. Seveda je to delno res, vseeno pa veliko vlogo igrata tudi tradicija in navade. 

Pogledali smo, zakaj in kako Azijci ostanejo fit brez strogih diet in utrujajočih treningov, predvsem pa, zakaj imajo veliko bolj zdrav odnos tako do gibanja kot do hrane.

Odnos do hrane

V zahodnih državah hrana ni le nekaj, kar nujno potrebujemo za življenje, ampak je tudi del zabave, družabnega življenja. Ne pravimo, da Azijci ne marajo jesti, a imajo do hrane povsem drugačen odnos, vseeno jim gre predvsem za to, da lahko normalno živijo.

Velikost porcij

Kot po pravilu imajo Azijci raje majhne porcije in radi izbirajo iz pestre ponudbe majhnih stvari. Študije dokazujejo, da lahko že z majhnimi porcijami naredimo veliko za izgubo odvečnih kilogramov. Že če boste zmanjšali le en obrok (predlagamo večerjo), boste kmalu videli lepe rezultate na svoji bolj vitki postavi. Izračun je zelo preprost – en manjši obrok pomeni manjši vnos kalorij.

Način kuhanja

Če greste jest v restavracijo in ne želite jesti težke, ocvrte hrane, potem vam predlagamo azijske restavracije, posebno japonska hrana je zares lahka in vsebuje veliko rib. Večina azijske hrane je pripravljena s soparjenjem in vrenjem, tako da pri njih skoraj ni cvrtja.

Fermentirana hrana

Juha miso, kimchi, natto soja - to je le nekaj tipičnih azijskih fermentiranih jedi, ki so izredno zdrave in so nekakšno naravni probiotiki. Taka hrana zelo dobro vpliva tudi na izgubo kilogramov, posebno tiste trdovratne maščobe okoli trebuha.

Morska hrana

Azijske hrane si ne moremo predstavljati brez morske hrane, ki je seveda polna zdravih maščobnih kislin omega 3, poleg vsega pa je nizkokalorična in lahko prebavljiva.

Veliko zelenega

Sicer smo zapisali, da Azijci jedo le majhne porcije, a to zagotovo ne velja za zelenjavo, posebno zeleno zelenjavo, ki jo jedo v norih količinah. Poleg tega znajo zares zdravo in okusno pripraviti prav vsako zelenjavo, tudi brokoli in brstični ohrovt.

Čaj namesto mrzle vode

Večina Evropejcev in Američanov hrano poplakne z mrzlo vodo ali pa, še huje, s sladkimi pijačami. Azijci vedno pijejo zeleni čaj, ki je odličen v kombinaciji z mastno hrano, saj pripomore k boljši prebavi.

Zdravi posladki in prigrizki

Večina azijskih posladkov in prigrizkov temelji na rižu, rdečem fižolu, oreških, semenih in sadju. To je seveda vse veliko boj zdravo kot piškoti, čokolada, torte, kolači.

Hoja

Presenetljivo je njihova dobra navada - veliko hoje - povezana z gosto poseljenostjo azijskih mest. Po večini azijskih mest se je najbolj premikati ali s kolesom ali peš. Prav tako imajo četrti urejene tako, da lahko vse uredijo peš in se jim skoraj ni treba voziti z avtom.

Gibanje in meditacija

Tradicionalna azijska medicina veliko pozornosti posveča preventivi pred boleznimi in išče vzroke njihovega nastanka. Zahodnjaki se seveda veliko bolj spopadajo s posledicami bolezni. Tako Azijci že prej veliko mislijo nase in na svoje telo, veliko meditirajo, se ukvarjajo s taj čijem in drugimi tradicionalnimi veščinami, ki preprečujejo bolezni modernega sveta - od pregorelosti, depresije do debelosti.