Bi si morali po pranju posode umiti roke?

Bi si morali po pranju posode umiti roke? (foto: Profimedia) Profimedia
30. 9. 2021

Umivanje rok je osnovni higienski ukrep. Ta izjemno preprosta metoda je tudi najboljša obramba pred širjenjem nalezljivih bolezni.

Na površini naše kože in sluznic so stalno prisotne številne bakterije, od komolcev do konic prstov lahko najdemo kar 10 milijonov različnih bakterij, pišejo pri Tri-County Health Care. Ljudje se vsakih 30 minut dotaknemo do 300 različnih površin. Zato pri Centru za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) poudarjajo pomen temeljitega umivanja rok z milom, ki naj traja vsaj 20 sekund.

Ker pranje posode vključuje vodo in milo, se zato zdi, da je za higieno rok poskrbljeno.

Ali bi si morali torej po pranju posode umiti roke?

Profimedia

Po mnenju strokovnjakov pri Tri-County Health Care se z mokrih rok klice širijo hitreje. Če si rok ne umijemo, se bakterije z naših rok prenesejo na druge površine, pa tudi na hrano in pijačo, s katero morda ravnamo kasneje. Zato strokovnjaki spodbujajo umivanje rok tako pred kot po pranju posode.

To pa zato, ker se v tem času dotikamo številnih drugih površin, vključno z gobico in stekleničko z detergentom za pomivanje posode – kjer je popolno okolje za razmnoževanje bakterij.

Na Univerzi v Arizoni so bile opravljene številne raziskave in raziskovalci so ugotovili, da se lahko na gobici nahaja 320,000,000 bakterij, vključno s salmonelo, ki povzroča različne oblike črevesnih okužb. Povsem običajne stvari torej, kot je odpiranje in zapiranje pipe ali ožemanje gobice, lahko povzročijo okužbo.

Profimedia

Pri CDC prav tako opominjajo, da je pogosto umivanje rok še posebej pomembno med pripravljanjem jedi – torej ne samo pred začetkom priprave, tudi med samim pripravljanjem hrane in po tem, ko ste s kuhanjem zaključili.

Klice se lahko na naše roke prenesejo tudi z živil – denimo s surovega mesa  – in nato na druge površine.

Zaključek:

Da bi preprečili prenos škodljivih bakterij na roke in nato na druge površine, je umivanje rok pred in po pranju posode ključno, zaključujejo strokovnjaki.