Bobni in njihovi mistični zvoki

Bobni in njihovi mistični zvoki (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
23. 7. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Mini intervju z Blanko Blinx Križ, ki nam je predstavila posebne bobne 'hang drum' – osvojili so jo s posebno nežnimi mističnimi zvoki.

Nam lahko opišete in predstavite ta posebni boben?

Blanka Blinx Križ: 'Hang drum' oz. 'hand drum' je glasbeni instrument, tolkalo, ki sta ga že pred leti ustvarili Felix Rohner in Sabina Schärer v Švici. Instrument je v celoti izdelan ročno iz dveh enako velikih polovic (lupin), ki ju po pravilni ročni uglasitvi zlepijo in tako nastane malce nenavadna oblika čudovitega bobna s čarobnim in nenavadnim zvokom. Oblika samega bobna spominja, kot da bi sestavili dve posodi za vok.

Kje pa je te bobne mogoče dobiti?

Blanka Blinx Križ: Tovrstne bobne izdelujejo po vsem svetu in njihov skupni imenovalec je, da so izdelani ročno. Sam postopek izdelave je posledično dolgotrajen. Za izdelavo enega bobna (iz skupine hang drum) izdelovalec potrebuje tudi sedem ali več mesecev, saj si naročnik lahko izbere svojo tonsko lestvico, poslikavo ali še kaj drugega. Ob čedalje večjem povpraševanju po tovrstnih bobnih so se po svetu ustvarile tudi različice. Tako danes na trgu poleg osnovnega 'hang druma' ali 'hand druma' izdelujejo še njegove različice, nadgradnje pod imeni kot so 'Guda drum' ali 'RAV drum', ki pa imajo v svoji osnovi prav enak način izdelave ter način igranja. Ena in edina izmed bistvenih razlik je cena. Zaradi ročne izdelave in preciznosti pri sami izdelavi je še vedno v najvišjem cenovnem razredu prav 'hang drum' oz. 'hand drum', giblje se med 1.500 in 4.000 evri ali več. V malce nižji cenovni razred pa spadajo drugi proizvajalci, kateri cene prilagajajo tudi na samo velikost bobna ti pa znašajo od 500 do 2.000 evrov.

Je potrebno kakšno predznanje za igranje tega bobna?

Blanka Blinx Križ: Na boben lahko igra prav vsakdo, brez kakršnega koli glasbenega predznanja, saj ob osvojitvi 8 ali 9 tonov, ki so na zgornji polovici bobna, boben dejansko igralca tega glasbila samodejno pelje in ustvarja glasbo.

Je ta zvok primeren za meditacijo?

Blanka Blinx Križ: Zvok tovrstnih bobnov se lahko uvršča v skupino meditativnih instrumentov, dopušča tudi igranje zapletenejših, kompleksnejših glasbenih kompozicij. Uvrščamo jih lahko v skupino instrumentov, ki sami po sebi proizvajajo neznansko nežne tone – kot so gong, kristalne posode, himalajske pojoče posode, sansula, vetrni zvončki ...

Kako pa se nanj igra?

Blanka Blinx Križ: Na boben se najpogosteje igra z lahkotnim tapkanjem s prsti ali dlanjo – nekateri pa za igranje uporabljajo tudi mehko podložene paličice. Ob prstnem tapkanju na robove izdelanih jamic se ustvari zvok, ki se porazdeli v frekvenčnem odmevu po celotni notranjosti bobna in tako nastane neznansko neobičajen vendar čist zvok, ki prevzame prav vsakega poslušalca.

Kje se posameznik lahko nauči igrati nanje?

Blanka Blinx Križ: Igranja nanj se lahko naučimo sami. Na YouTube kanalu je možno najti nekaj osnovnih vaj za katerega koli izmed zgoraj navedenih različic bobna. Nato pa – več osebne svobode si igralec dopušča, večja je zvočna ustvarjalnost, saj zvok, ki ga proizvaja boben, igralca dejansko zapelje in pelje sam.

Kakšne pa so pozitivne lastnosti na ljudi, ki igrajo bobne ali jih samo poslušajo?

Blanka Blinx Križ: Glede na različne višine glasbenih lestvic, ki si jih lahko naročnik pri izdelovalcu izbere sam, je tako glasba temu primerna. Zvok je čist, mističen, nežen, meditativen … Zvok tako igralca kot poslušalca zelo hitro pomiri in opaziti je, da ga lahko tudi zasanja.

Lahko opišete tudi kakšno svojo izkušnjo s temi bobni, kaj vas je pri njih osvojilo?

Blanka Blinx Križ: Boben te dobesedno osvoji, njegovi mistični toni te zibajo in ko človek to začuti ob igranju nanj, se ne more več upreti dejstvu, da si ne bi nekoč privoščil še prave in osnovne različice teh bobnov – hang drum. Moja 'zasvojenost' z bobnom se je začela še isti trenutek, ko sem slišala njegov glas. Takrat sem si seveda zaželela 'hang drum', a ker je cenovno zelo drag, sem si sprva kupila manjšo izvedbo 'guda drum freezbe'. Po letu dni je sledil večji boben in posledično cenovno tudi dražji 'guda drum 2.0'. Zdaj pa vsekakor sledi izvirnik teh bobnov, in to je 'hang drum'.