Strokovnjak razkriva: "To je nenavaden znak bolezni srca, ki se pojavi na prstih"

31. 1. 2024
Deli
Eden izmed pokazateljev težav s srcem so lahko tudi spremenjeni prsti. (foto: Profimedia)
Profimedia

Zgodnje odkrivanje simptomov, ki kažejo na morebitne srčne težave, lahko reši marsikatero življenje. 

Nekateri znaki težav s srcem so sicer precej očitni. Med njimi so: oteženo dihanje in bolečina v prsih, bolečina po celem telesu, občutek omedlevice in slabost.   

Glavni vzrok bolezni srca je ateroskleroza, ki jo med drugim lahko povzročijo nezdrave navade, kot so nezdrava prehrana, kajenje in pitje alkohola. Tveganje za aterosklerozo je med drugim večje, v kolikor so že prisotne bolezni kot je visok holesterol, visok krvni tlak (hipertenzija) ali sladkorna bolezen. 

Ne spreglejte:

Nekateri znaki srčnih bolezni so manj očitni

Obstajajo pa tudi znaki, ki so manj očitne narave in jih težje povezujemo s srčnimi boleznimi.  Dermatolog dr. Daniel Sugai je na svojem Tiktok profilu opozoril na prikrit znak za bolezni srca, ki se lahko pojavi na prstih.

Strokovnjak je povedal, da lahko ljudje s srčno boleznijo razvijejo paličaste prste, kar pomeni, da se konice prstov povečajo, nohti pa ukrivijo navzdol.  

Preprost trik, ki razkrije morebitne srčne bolezni  

Dr. Sugai je na svojem TikTok profilu z več kot milijon sledilci delil preprost test, ki razkrije, ali obstaja možnost, da imate bolezni srca ali pljuč. To tveganje med drugim razkrivajo paličasti prsti. Vzrok za to je pogosto posledica nizke ravni kisika v krvi, kar se lahko zgodi, če srce ne zmore pravilno črpati krvi po telesu.  

Za izvedbo tega trika, ki je znan tudi kot Schamrothovo okno, morate  skleniti oba kazalca, da se dotikata z nohtoma obeh prstov. Če se med prstoma pojavi vrzel v obliki diamanta (kot na levi strani zgornje fotografje), ni razloga za skrb. Če pa se prsta skleneta in med njima ni videti prazne vrzeli (kot kaže desna stran fotografije), je lahko razlog težava s srcem.   

Ob tem je potrebno opozoriti, da ta test ni dokončen znak, da imate težave s srcem ali pljuči, vendar pa je priporočljiv obisk pri osebnem zdravniku, da izključite dvome.  

Vir: express.co.uk

Preverite še:

Bonus video: Urša Milavec o notranjem miru in ravnovesju

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger