Bolezni, povezane s povečanimi izločanjem lojnic

Bolezni, povezane s povečanimi izločanjem lojnic (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
24. 10. 2014

Teh je veliko, najpogostejše, poleg mozoljev, pa so naslednje tri.

Seboreja in seboroični dermatitis

Gre za čezmerno izločanje loja iz lojnic. Vzroki še niso popolnoma znani, v ospredju pa so dedni dejavniki, hormonske spremembe (testosteron), psihični ali fizični stres ter spremembe v letnem času (zelo pogosto pride do poslabšanja pozimi).

Pri seboreji je koža na seboroičnih mestih mastna in se sveti, mastni so tudi lasje. Velikokrat koža tudi čezmerno poroženeva in se lušči.

Ko se opisanim spremembam pridruži še vnetje, govorimo o seboroičnem dermatitisu. Ko-ža prizadetih delov je rdeča in prekrita z rumenimi luskami, v lasišču so prhljaju podobne mastne ali suhe luske.

Preventiva

Bolezen se da obvladati in preprečiti poslabšanje že s tem, da pazimo na zdravje, uživamo zdravo prehrano, se izogibamo stresorjem ter umivanju z agresivnimi mili in šamponi.

Rozacea

Rozacea se pogosteje pojavlja pri ženskah, najpogosteje med 30. in 50. letom . Zakaj in kako nastane, ni jasno.

Zanjo so značilni simetrično na obrazu pojavljajoči se prehodni navali rdečice, zlasti v osrednjem območju - na licih, nosu, bradi in na čelu -, ki traja vedno dlje časa, dokler ne preide v stalno rdečico. Tej se nato pridružijo še drobne žilice, papule in pustule.

Hrana sama po sebi rozacee ne povzroča, vroča, pikantna hrana in alkohol pa jo lahko sprožijo.

Posebno pri moških se lahko v zvezi z rozaceo pojavijo otekanje in razraščanje veziva in lojnic, kar lahko pripelje do nastanka gomoljastih sprememb, ki se največkrat pojavijo na nosu.