Borut Pahor se je srečal s to pogosto boleznijo (Zakaj teh znakov ne smete nikoli ignorirati!)

Borut Pahor se je srečal s to pogosto boleznijo (Zakaj teh znakov ne smete nikoli ignorirati!) (foto: Profimedia) Profimedia
3. 8. 2022

Slovenija sodi med države z najvišjo pojavnostjo omenjene bolezni.

V nedavni objavi na družbenem omrežju Instagram je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor zapisal: 
»Med kolesarjenjem po Istri je Aleš opazil flek na moji desni nogi in me vprašal, ali ni to morda posledica pika klopa in sum na borelijo. Ker je toliko težil, sem mu pokazal fotko iz 12. julija, ko sem v fitnesu to sam prvič opazil. Potem pa sem na vse skupaj pozabil. No, ko sem se včeraj vrnil v Ljubljano zaradi službenih zadev in po Luketa in Tiso, sem obiskal zdravnika, ki mi je malček navil ušesa in dal zdravila.« 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Zakaj takšnih znakov ne smete nikoli ignorirati!

Le nekaj milimetrov velika živalca lahko v sebi prenaša virus, ki človeku spremeni življenje. 

Lymska borelioza

Se pojavlja skozi vse leto, a je najpogostejša od februarja do novembra. Pojavlja se z različnimi kliničnimi slikami in se navadno začne z značilnimi spremembami na koži. Na mestu vboda klopa se lahko po nekaj tednih pojavi značilna rdečina, ki se širi navzven, v sredini bledi in dobi obliko obroča.

Bolezen se lahko kasneje izrazi kot prizadetost srca in živčevja, pozneje lahko pride do prizadetosti sklepov.

Tudi klopni meningoencefalitis je zelo pogost

Klopni meningoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, ohromelost, v redkih primerih je to lahko tudi smrtna bolezen. Pred to boleznijo se lahko zaščitimo s cepljenjem.

Najpomembnejša ukrepa za zmanjšanje tveganja za pojav bolezni sta preprečevanje ugriza klopa in hitra odstranitev že prisesanega klopa. Mesto vboda je potrebno opazovati več tednov in če se pojavi za boreliozo značilna rdečina, je potreben takojšen obisk pri zdravniku. Pomembno je pravočasno zdravljenje z ustreznimi antibiotiki, da preprečimo nadaljnji razvoj bolezni.
V videu si poglejte, KAKO se pravilno odstrani klopa!