10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

BreathWalk – nova vrsta hoje, ki daje stabilnost

BreathWalk (foto: Profimedia) Profimedia
7. 7. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Tako dobro nam dene, ko brez vsakega namena pohajkujemo po naravi, globoko zajemamo zrak in dovolimo vetru, da prevetri našo glavo. Začutimo, da nismo v ničemer omejeni in da lahko hodimo po lastni poti. Dodatna prednost je, da ob tem krepimo tudi mišice, sklepe in srce.

Čudovito brez cilja

Hodimo, kamor nas nesejo noge. Dihamo zaradi dihanja. Ob tem se zavedamo, da razgrajujemo napetosti in stabiliziramo svoje možganske valove. Sijajno je predvsem to zadnje. To pomeni, da se nam uspeva potopiti v območje, v katerem smo globoko sproščeni in zelo osredotočeni. To je stanje, v katerem lahko izkoristimo ves svoj človeški potencial: logiko, izkušnje, občutke in intuicijo.

Vsak BreathWalk ima pet elementov:

1. Začutite dihanje

Najprej se postavite vzravnano in začutite povezanost s tlemi. Približno pet minut se osredotočite na svoje dihanje. Začutite, kako zrak prodira v vas in iz vas. Postopoma začnite dihati globlje in s trebuhom. Roke iztegnite nazaj, odprite predel prsi, zgornji del telesa počasi zasukajte od leve proti desni in se nato sklonite naprej. Če imate občutek, da še niste čisto 'budni', je treba približno 30 sekund poskakovati. Na koncu za trenutek zaprite oči in se osredotočite na tretje oko, ki je med obrvmi.

2. Vzravnajte telo

Začnite počasi in najprej najdite svoj ritem, nato pa se približno pet minut zavedajte svojega telesa od nog do glave in poskrbite za dobro držo. Zavestno polagajte pete (nežno) na tla in nato stopite na prste. Nato zavestno hodite z malce višjimi koraki – od meč prek kolena do bokov. Začutite napetosti in jih sprostite. Nato začutite še svoj hrbet, ramena in tilnik. Sprostite se in pazite, da bo glava poravnana s hrbtenico. In: smehljajte se.

3. Prevzemite ritem

Zdaj uglasite dihanje in korak. In sicer s četrtinskim ritmom. Štirikrat enakomerno vdihnite: ena, ena, ena, ena. In nato enako dolgo štirikrat izdihnite: ena, ena, ena, ena. Prvič vdihnete, ko gre naprej leva noga, in drugič, ko gre naprej desna. Nato spet leva in spet desna. Nato se začne izdih – ko gre naprej leva. Približno tri minute.

4. Kombiniranje muder

Dihanje se dopolni z vajo s prsti. Pri prvem vdihu, ko gre leva noga naprej, se s palcem dotaknite kazalca. Pri novem vdihu se palec dotakne sredinca, nato prstanca in nato mezinca. Pri izdihu se palec spet dotakne kazalca.

Se pravi: leva noga, prvi del vdiha, palec na kazalec, drug vdih, palec na sredinec ...

Ko enkrat obvladate ritem, dihanje, mudre in korake povežite še v mantro Sa-Ta-Na-ma. Tako boste še okrepili meditativni učinek.

5. Sprejemajte s čuti

Na koncu ali zaključku te meditativne hoje si izberite neki lepi kraj. Tam se postavite vzravnano z nekoliko razširjenimi nogami. Kako čutite telo? Kaj čutijo vaši čuti? Začutite zrak na svoji koži, vonj narave, prisluhnite ptičjemu petju, šelestenju listja. Začutite svet okoli sebe in začutite, da ste tudi vi del njega.

BreathWalk

Mudre

Z vajami za prste se aktivirajo živci v konici prstov in poš­ljejo impulzi v možgane in telo.

To se lahko zgodi, če je naš duh res prisoten in ne tava med preteklostjo in prihodnostjo. Pri takem načinu hoje po določenem vzorcu povežemo svoje dihanje s koraki, kar zahteva določeno osredotočenost. Glava je prazna, telo pa v stanju meditacije.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri