Brisače shranjujete v kopalnici? Takoj jih prestavite drugam!

28. 6. 2024
Deli
Brisače shranjujete v kopalnici? Takoj jih prestavite drugam! (foto: Profimedia)
Profimedia

Shranjevanje brisač v kopalnici ni dobra ideja. Razlog pa je ta!

To počne večina – zdi se najprimernejše in predvsem priročno je, saj brisače najpogosteje uporabljamo v kopalnici. A kot kaže, je to lahko velika napaka.  

Ključna težava je vlaga. Kopalnica je prostor, kjer je vlažnost zelo visoka. Pogosto je v kopalnici tudi topleje. To ustvarja popolno okolje za razvoj bakterij ter kopičenje plesni. Zato shranjevanje in obešanje brisač ter drugih tkanin, kot je kopalni plašč, v kopalnici ni priporočljivo.

Mokre brisače se v kopalnici sušijo zelo počasi, suhe pa se lahko navlažijo in postanejo pravo gojišče bakterij. In čeprav plesen ni vidna, lahko povzroči neprijeten vonj – ki pa ni edina težava, s katero se lahko zaradi tega srečamo. Redna izpostavljenost tem mikrobom lahko ogrozi zdravje in poslabša stanje kože. 

Strokovnjaki prav tako svetujejo, da brisačo po kopanju obesimo zunaj oz. v bolj zračnem prostoru in je nikar ne puščamo na tleh ali v košari za perilo.

Situacija je seveda nekoliko boljša, če lahko brisače hitro posušite na radiatorju. Shranjujte pa jih kljub temu raje v suhem prostoru. 

Česa še ni priporočljivo shranjevati v kopalnici? 

  • Ličila. Iz istega razloga – vlaga. 
  • Pralni prašek,
  • dodaten toaletni papir,
  • nakit, 
  • zdravila in prehranski dodatki, 
  • knjige in revije, 
  • električni aparati (fen, ravnalnik za lase …)

Kako pogosto bi morali prati brisače?

Brisače vedno operete, ko so vidno umazane ali ko dobijo neprijeten vonj? To je veliko prepozno. 

Z vsako uporabo na brisači pustite na tisoče kožnih celic in milijone mikrobov. Brisačo, ki jo uporabljamo za brisanje rok, naj bi tako prali na vsake 2 do 3 dni. Če je pri hiši veliko ljudi, bi morali brisačo menjati vsak dan ali še bolje, vsakemu dodeliti svojo. 

Brisačo, ki se uporablja po tuširanju, pa naj bi osvežili 1- do 2-krat na teden. Seveda je odvisno tudi od tega, ali je bila primerno posušena.

Ne pozabite tudi, da je treba brisačo zamenjati takoj, če imamo nalezljive in/ali kožne bolezni.