Če je vaša pisava videti tako, je to lahko tudi zgodnji znak Alzheimerjeve bolezni

Če je vaša pisava videti tako, je to lahko tudi zgodnji znak Alzheimerjeve bolezni (foto: Profimedia) Profimedia
10. 6. 2022

Zgodnji simptom Alzheimerjeve bolezni, ki ga je enostavno spregledati. 

Ker Alzheimerjeve bolezni – najpogostejši vzrok demence – še ne moremo ozdraviti, je prepoznavanje zgodnjih opozorilnih znakov bolezni ključno za upočasnitev njenega napredovanja. 

Izguba spomina in zmedenost sta splošno znana znaka demence, veliko drugih simptomov pa pogosto ostane neprepoznanih. Denimo težave pri upravljanju denarja, spremembe razpoloženja in higienskih navad, težave z le določenimi besedami in nadomeščanje teh ter – PISAVA. 

Profimedia

Demenca je kronična napredujoča možganska bolezen in vzroki za simptome se skrivajo v možganih. 

Znano je, da v možganih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo umirajo živčne celice, in sicer najpogosteje tiste, ki uporabljajo za prenos informacij acetilholin – prvi identificirani živčni prenašalec. Nevroni v možganih prizadete osebe začnejo izgubljati svojo strukturo in funkcije in celo odmrejo. Rezultat tega je krčenje možganov ali atrofija. 

Atrofija lahko povzroči številne spremembe v vsakdanjem delovanju in razmišljanju – in to se lahko manifestira tudi v pisavi. 

Možgani nadzorujejo celo telo, vključno z mišicami – to počnejo s serijo elektrokemičnih impulzov. tako omogočijo gibanje, ki nam omogoča opravljanje vsakodnevnih opravil, vključno s pisanjem

Nevroni, ki so odmrli ali so poškodovani teh gibov ne morejo več nadzorovati in rezultat je lahko tresoča ali nerazločljiva pisava

Raziskava: Effects of Neurodegenerative Diseases on
Handwriting | www.ijedr.org Posnetek zaslona

Raziskava: Effects of Neurodegenerative Diseases on Handwriting | www.ijedr.org

Pisava je veščina, ki se jo učimo in razvijamo leta. Nekateri porabijo tudi več let za razvijanje posebnega sloga pisanja. Izrazito poslabšanje te skrbno izpiljene veščine kaže, da je nekaj narobe z možgani, pišejo v raziskavi

Poškodba kognitivnih funkcij naredi pisavo postopoma nerazločljivo. Sčasoma je ta bolj podobna čačkam kot pa pisavi, ki bi jo nekoč prepoznali kot lastno. 

Druge pogoste nevrodegenerativne bolezni – poleg Alzheimerjeve – so še Parkinsonova bolezen, bolezen motoričnega nevrona, prionska bolezen, Huntingtonova bolezen, ataksija. Vse imajo izrazit učinek na živčni sistem. In pisava je ena najpogostejših, ki jih prizadenejo takšne bolezni.
Viri:
Effects of Neurodegenerative Diseases on Handwriting - www.ijedr.org
www.spomincica.si
Preberite še:
Poznate ta zgodnji znak Parkinsonove bolezni? Opazili ga boste med jedjo!
Ali pa:
Kaj se zgodi z vašim telesom, ko se takoj po jedi uležete