Kaj se zgodi z vašim telesom, ko se takoj po jedi uležete

17. 9. 2022
Deli
Kaj se zgodi z vašim telesom, ko se takoj po jedi uležete (foto: Profimedia)
Profimedia

Če se tudi vi radi po večerji (ali kateremkoli obroku) zleknete na kavč, potem boste morda želeli vedeti, kako to vpliva na vašo prebavo. 

Tako razložil gastroenterolog: obstaja možnost, da se bo hrana, ki ste jo pravkar zaužili in se je prebila skozi požiralnik do vhoda v želodec, vrnila nazaj v grlo (skupaj z nekaj želodčne kisline). Če se to zgodi, se lahko pojavijo simptomi zgage, morda boste občutili pekoč občutek v prsih in grlu, kisel okus v ustih, lahko pride tudi do bruhanja.

Raziskava, objavljena v publikaciji Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, je prav tako pokazala zanimive rezultate.

Kot kaže celo položaj med samim hranjenjem vpliva na prebavo, natančneje na absorpcijo hranil. Raziskovalci so preučili, kako na prebavo vpliva uživanje hrane v sedečem oz. pokončnem položaju in kako v ležečem. Udeleženci so zaužili beljakovine. Ugotovil so, da uživanje hrane v pokončnem položaju pospešuje praznjenje želodca in izboljša absorpcijo hranil – amino kislin. 

Je ležanje takoj po obroku sploh kdaj priporočljivo? 

V resnici ni scenarija, v katerem bi bilo ležanje po jedi priporočljivo. Kot razloži strokovnjak, pa bi morali biti še posebej previdni posamezniki z določenimi zdravstvenimi težavami. Na prvem mestu bolniki z gastroezofagealno refluksno boleznijo, tudi pri stanjih, kot je hiatusna kila, ležanje po jedi ni priporočljivo. 

Po jedi je praviloma bolje sedeti oziroma biti pokonci: vsaj 30 minut, pravijo strokovnjaki, po večernem obroku pa celo dlje – večerni obrok si je tako najbolje privoščiti vsaj dve uri, preden ležete k večernemu počitku. Še bolje pa je, če se lahko po kateremkoli oborku odpravite na krajši sprehod. 

PREVERITE ŠE: Zakaj male potrebe ne bi smeli nikoli opravljati pod prho (to še posebej velja za ženske)

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič