Če ste starejši od 50 in ne zmorete narediti TEGA … Bi vas moralo skrbeti? (VIDEO)

Če ste starejši od 50 in ne zmorete narediti TEGA … Bi vas moralo skrbeti? (VIDEO) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 1. 2022

Pomembno je, da smo in ostanemo telesno aktivni v vseh življenjskih obdobjih, saj redna telesna dejavnost pomembno vpliva na proces staranja in na ohranjanje zdravja.

Seveda ni nikoli prepozno za spremembe, kot je vključevanje več gibanja. 

Pravzaprav imajo tudi tisti starejši odrasli, ki niso nikoli redno telovadili, veliko koristi, če se denimo danes lotijo krepilne vadbe.

Test usedanja in vstajanja (The sitting-rising test - SRT)

Če ste starejši od 50 in se sprašujete, ali potrebuje vaša trenutna rutina, povezana s telesno dejavnostjo, nadgradnjo in je čas, da se bolj okrepite, obstaja preprost način, kako to preverite.

Se lahko usedete na tla in potem spet vstanete – ne da bi si pri tem pomagali z rokami, se poskušali kakorkoli obrniti ali kam upreti?

Test je precej dober pokazatelj telesne pripravljenosti, pravijo strokovnjaki.

  • Če vajo lahko izvedete, ne da bi se preveč zanašali na oporo, je to znak, da ste v zadovoljivi formi.
  • In obratno, če je izziv prevelik in ne morete vstati, ne da bi si pri tem pomagali z rokami ali iskali oporo, je to znak, da je čas, da vključite več gibanja in se okrepite.

Zakaj ta test?

Test so sicer zasnovali za napovedovanje trenda umrljivosti pri ljudeh srednjih let in starejših. Zasnovala ga je ekipa zdravnikov in raziskovalcev s področja športne medicine, objavljen pa je bil v publikaciji European Journal of Cardiovascular Prevention.

Raziskovalci so testirali 2.002 osebi, udeleženci so bili stari od 51 do 80 let, po opravljenem testu, pa so vse udeležence spremljali še 6,3 leta oz. do njihove smrti. V tem času so zabeležili 159 smrti – le dva sta pri testu dosegla 10 točk. Pri tistih z najnižjim številom točk (0-3 točke) je bilo tveganje za smrt 5- do 6-krat višja kot pri tistih, ki so pri omenjenem testu dosegli 8 do 10 točk.

Dobra aerobna kondicija je močno povezana z dolgoživostjo, je opozoril avtor študije. Študija pa hkrati kaže tudi, da ohranjanje visoke ravni fleksibilnosti, mišične moči, moči glede na težo in koordinacija ni dobro le za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti, temveč ima to ugoden vpliv tudi na pričakovano življenjsko dobo.

Test je dober pokazatelj moči nog in jedra, pa tudi ravnotežja. Kar je še posebej pomembno za starejše odrasle – tako je manj verjetnosti za padce.

In če tega ne zmorete narediti?

Bi vas moralo skrbeti?

Kaj pa, če ste mlajši in ne morete opraviti testa? Bi se morali pripraviti na zgodnejšo smrt?

Ko je govora o zdravju in naši dolgoživosti, velja upoštevati nekaj več spremenljivk, kot le te, na katere se osredotoča omenjeni test.

Vaja je ena od metod, ki daje vpogled v proces upadanja mišične mase, ki se zgodi s starostjo, je za The Washington post povedal Greg Hartle z Medicinske univerze v Miamiju. To vodi do drugih težav z mobilnostjo, kar zmanjša kakovost življenja starostnikov.

Ne smemo pa pozabiti na druge faktorje. Šibkost, moč, mišična masa, telesna zmogljivost – vse to je res povezano s smrtnostjo, vendar, če ima oseba, na primer, težave s koleni in nikakor ne more vstati, to ne pomeni nujno, da bo kmalu umrla.

Na rezultat lahko vpliva tudi to, kje nosite težo, pravi Barbara Resnick z Univerze Maryland. Če se večino teže nosite okoli vašega pasu, bo vstajanje precejšen izziv. Toda če to ni znak drugih zdravstvenih težav, kot je debelost, verjetno ne boste umrli zaradi tega.

Pomembno si je tudi zapomniti, da so rezultati študije najbolj relevantni za tiste, ki so v isti starostni skupini kot udeleženci v raziskavi – starejši od 50 torej. Večina ljudi, ki so dosegli najnižje število točk, je bilo starih med 76 in 80 let, skupina, ki ima na splošno zmanjšano mobilnost in koordinacijo.

Vse skupaj pa ni povsem nepomembno!

Če ste opravili test, vam je verjetno bolj jasno, kako je z vašo telesno pripravljenostjo.

A ne glede na test in rezultat, ki ste ga dosegli, ostanite v gibanju. Vedno lahko postanete močnejši in izboljšate svojo kondicijo in tako poskrbite za prijetnejšo starost.

Zdravo staranje krepi telesno, duševno in 'socialno' zdravje, omogoča neodvisno in kakovostno življenje.

Ključno pa je najti obliko vadbe, v kateri boste uživali. Oziroma – in tega ne smemo pozabiti – je potrebno ugotoviti zdravstveno stanje in vadbo prilagoditi starosti in spolu ter upoštevati želje, motive in interese, piše NIJZ.

Preberite še:

Instagram