Čebelji strup lahko uniči agresivne celice raka dojk (raziskava)

Čebelji strup lahko uniči agresivne celice raka dojk (raziskava) (foto: Kat Jayne | Pexels) Kat Jayne | Pexels
3. 9. 2020

Zdravljenje s čebeljim strupom je znano že dolgo – najpogosteje se uporablja za blaženje bolečin, pri vnetju sklepov, mišic in pri migrenah denimo. Znanstveniki pa so ugotovili tudi, da čebelji strup in njegova glavna sestavina lahko uniči agresivne celice raka dojk.

Spojino melitin, ki je glavna sestavina strupa, so uporabili proti dvema oblikama raka dojke: trojno negativnem in HER2 pozitivnem.

Trojno negativen rak dojke je eden najagresivnejših oblik, ki običajno zahteva operacijo ter zdravljenje s kemoterapijo in radioterapijo. To obliko ima med 10 in 15 odstotkov bolnic z rakom dojke.

Znanstveniki so testirali strup več kot 300 čebel in čmrljev iz Z Avstralije, Anglije in Irske in specifična koncentracija strupa čebel se je izkazala za zelo uspešno pri boju z rakavimi celicami.

»Strup je bil ekstremno močan,« je povedala vodja raziskave dr. Ciara Duffy z inštituta za medicinske raziskave Harry Perkins iz Z Avstralije. »Odkrili smo, da lahko melitin povsem uniči membrano celice v 60 minutah.«

»Preučili smo, kako strup čebel in melitin vpliva na signalne poti raka, te so ključne za rast in razmnoževanje rakavih celic, in ugotovili, da so bile te zelo hitro zaprte.«

Študija je pokazala, da lahko strup uniči 100 odstotkov rakavih celic, pri čemer je vpliv na ostale celice minimalen. Melitin, ki se lahko proizvaja sintetično, lahko učinkovito ustavi ali upočasni rast rakavih celic.

Študija je bila objavljena v reviji Nature Precision Oncology in znanstveniki so odkritje pozdravili kot zelo vznemirljivo, toda hkrati opozarjajo, da so potrebna nadaljnja testiranja.

»Zgodaj je še,« je za britanski BBC povedal izredni prof. Alex Swarbrick z inštituta za zdravstvene raziskave Garvan v Sydneyju. »Številne učinkovine lahko uničijo rakave celice v laboratoriju ali pri miški. Toda od teh odkritij do spremembe klinične prakse je dolga pot.«

Preverite še: