Čiščenje telesa in duha

22. 2. 2012

Ameriški kardiolog Alejandro Junger je zasnoval tritedenski program detoksikacije organizma, katerega učinkovitost sta preizkusili tudi slavni igralki Gwyneth Paltrow in Demi Moore.

Strupi v našem organizmu niso novost. Nastali so zaradi sodobnega, hitrega in utrujajočega tempa življenja. Ljudje se že tisoče let zavedajo, da to negativno vpliva na naše telo. Tako so nekoč vedeli, kako strupi povzročajo disfunkcijo, poškodbe, bolezen, prehitro staranje in smrt. Dandanes pa smo zaradi strupov v organizmu slabo razpoloženi, utrujeni in zaspani.

Sodoben način življenja prinaša vse več nečistoče. Na žalost moderna medicina niti danes ne vidi povezanosti med toksini in boleznimi, ki so lahko posledica teh. Ameriški kardiolog Alejandro Junger trdi, da so bolezni in stanja, kot so alergije, prebavne motnje, depresije, zvišan krvni tlak, hormonske spremembe, debelost in slab imunski sistem, simptomi, ki kažejo na to, da je naše telo nasičeno s strupi iz hrane, kozmetike, oblačil, zdravil in okolice.

Prav tako tudi izpostavljenost našega telesa sodobni tehnologiji, tehničnim in elektronskim aparatom povzroča zgostitev v možganih, nenehno dostopnost stresu in napornemu delu. Iz tega se vidi, da se strupi ne nalagajo samo pozimi. Njihovo delovanje traja skozi vse leto – vse do takrat, ko se odločimo, da bomo nekaj ukrenili. Ker sodobna medicina ne povezuje bolezni in strupov, se velikokrat zgodi, da pridemo od zdravnikov s polno vrečko zdravil, ki lahko naredijo še večjo škodo. Tako smo samo za nekaj časa odpravili problem, glavnega vzroka pa nismo rešili.

Popolna preobrazba

Ker je imel dr. Junger tudi sam težave, kot so težave s srcem, visok krvni tlak, prekomerna teža in depresija, je začel raziskovati, kaj bi mu lahko pomagalo. Njegov glavni motiv je bil, da se za vedno reši zdravil. Spoznal je, kako pomembna je detoksifikacija, ki ji sodobna medicina ne posveča prav veliko pozornosti, kar je paradoks, saj je očiščevalnih diet in detoksifikacijskih programov vse več.

Leta raziskovanj so dr. Jungerja pripeljala do metode, imenovane Clean. Čeprav je kot kardiolog izobražen za srčne bolezni, se mu zdi skoraj neverjetno, kako preprosto lahko rešimo več bolezenskih stanj. V svoji knjigi opisuje, kako so strupi povezani z večino boleznimi in kako je detoksifikacija, čiščenje strupov, naravni proces telesa, ki nam daje vitalnost ter psihično in fizično stabilnost.

Program vsem ljudem, ki se v njega vključijo, pokaže, kako strupi niso nevidni dejavniki, ki plovejo nekje v okolju, ampak hitro vstopajo v naša telesa in razjedajo od znotraj. Dr. Junger v knjigi razlaga, kako se razdraženost črevesja, ki nastane zaradi prehranskih in zunanjih vplivov, kaže kot niz bolezni, kot so sezonska alergija, kožni izpuščaji, depresija ali pa preprosto izguba življenjskega entuziazma, kar ne bi nikoli povezali s strupi.

Za (pre)zaposlene ljudi

Program, ki so ga poskusile tudi znane igralke Demi Moore, Gwyneth Paltrow, Debra Messing in druge, je narejen za zaposlene ljudi, kot jih je večina. Poleg tega je preprost, in če traja samo tri tedne, tudi medicinsko varen in preverjen. Spodbudi telo, da se samo reši nakopičenih strupov, tudi tistih, ki so v našem umu. Telo ima namreč neverjetno naravno sposobnost, da se brani, obnavlja, celi in tudi pomlajuje. Od drugih detoksifikacij, kot so diete s sokovi, načrtovani posti in hranjenje s surovimi hranili, se ta program razlikuje po tem, da vključuje vse esencialne hranljive snovi, ki so potrebne za normalno delovanje.

Sami se odločite, ali ga boste izvedli do konca ali ga boste razdelili na dele. Dr. Junger priporoča, da se program izvaja enkrat letno. Vsak korak v tej smeri bo pozitivno vplival na vaše zdravje, če pa ga boste izvajali redno, bo imel kumulativno delovanje. Zavedati pa se je treba, da to ni čarobna metoda, ki bi odpravila vse vaše zdravstvene težave. To bi moralo biti kot stikalo, ki bi se prižgalo in izboljšalo vaše življenje. Ko program opravite prvič, bodite potrpežljivi, saj vse težave ne bodo takoj izginile.

Zajtrk in večerja sta tekoča obroka

Borovničev smoothie z mandljevim mlekom
Sestavine:

 • 1 skodelica borovnic
 • 1,5 skodelice mandljevega mleka
 • 1 do 2 žlici agavinega sirupa
 • 2 žlici rožičeve moke
 • ½ skodelice leda


Vse skupaj zmešajte v mešalniku, da dobite gladko zmes.

Jabolčna juha z bučo
Sestavine:

 • 2 skodelici muškatne buče, narezane na kocke
 • 2 narezana stebla zelen
 • 2 olupljeni jabolki
 • ½ skodelice pinjol
 • 1 žlička jabolčnega kisa
 • ½ žličke morske soli
 • 4 do 5 skodelic vode


V mešalniku zmešajte vse sestavine. Zmes vlijte v ponev in jo segrejte do vretja, odstavite in postrezite.

Zeleni smoothie
Sestavine
1,5 skodelice mandljevega mleka
½ skodelice kokosove vode
2 na veliko narezana lista blitve
1/3 avokada
½ skodelice kock manga
½ skodelice ledu

Vse zmešajte, da bo nastala gladka zmes.

5 osnovnih funkcij detoksikacije po programu Clean

Zmanjšanje obremenjenosti prebave

Če boste nehali jesti težko hrano, kot so mlečni izdelki, rafiniran sladkor in rdeče meso, boste razbremenili prebavni trakt. Tako se bo energija preusmerila v proces detoksikacije in dala občutek lakote.

Uvedba 12-urnega premora

Osem ur po zadnjem obroku se aktivira signal za detoksikacijo. Običajno traja okoli štiri ure, da se telo globinsko počisti, zato je želeno, da v 12 urah ne zaužijete nobene hrane.

Obnova notranjosti

Zmanjšala se bo kislost, povrnilo se bo ravnotežje črevesne flore in s pomočjo dobrih bakterij se bo črevesna stena zacelila. Tako se bo zmanjšala želja po hrani, ki obremenjuje vaš želodec.

Pomagajo delovanju jeter

Vnašajo se hranljive snovi, ki jetrom omogočajo, da delujejo učinkoviteje – s tem boste bolj zdravi.

Vzpodbujanje odstranitve

Ko se strupi sprostijo in nevtralizirajo, se morajo izločiti s sluzjo, ki nastane med prebavo. Program ponuja nadomestke in tehniko, ki spodbudi te procese.

V Lisi