"Med izvajanjem počepov doživljam orgazme … In zelo mučno je!" (Novinarka iskreno o 'coregasmih' – doživljanju orgazmov med vadbo)

"Med izvajanjem počepov doživljam orgazme … In zelo mučno je!" (Novinarka iskreno o 'coregasmih' – doživljanju orgazmov med vadbo) (foto: Profimedia) Profimedia
24. 11. 2022

Britanska novinarka Sophie Blackman je delila zgodbo o svoji izkušnji, ki jo je spravila na kolena – dobesedno. In morda vas bo presenetil podatek, da se to dogaja kar 40 % žensk!

Vse do popolnega zaprtja države marca 2020 Sophie ni niti pomislila, da bi se ji lahko zgodilo kaj takega. Pravzaprav Sophie ni nikoli redno telovadila. »Večino dni se mi niti smeti ni ljubilo odnesti ven,« je povedala za britanski The Sun.

Tehtala je 95 kilogramov, prehranjevala se je pretežno s hitro hrano – tudi petkrat na teden – in »bila sem preprosto prelena za vadbo«.

Med izolacijo se je kljub vsemu odločila za spremembo in se zaljubila v vadbe, ki jih je lahko izvajala v udobju svojega doma. Številka na tehtnici se je  začela nižati – v letu dni je oklestila blizu 40 kilogramov! – in prvih nekaj mesecev je bilo vse v redu.  

Potem pa so navadni počepi vso stvar obrnili na glavo ...

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sophie Blackman (@sophblackman)

»Med serijo počepov s kettlebellom, ki sem jih izvajala v dnevni sobi, sem doživela pravi vulkanski izbruh. In si ob tem utež skoraj spustila na nogo,« je zapisala.

Doživljanje orgazmov med vadbo čisto zares obstaja

Prvi je o takšnem orgazmu pisal ameriški seksolog Alfred Kinsey v svoji knjigi Sexual Behavior in the Human Female leta 1953. Danes obstajajo raziskave in dokazi, da orgazmi med vadbo – tako kot tisti v spanju – resnično obstajajo. Sophie vsekakor ni osamljen primer.  

V eni izmed raziskav so denimo raziskovalci raziskali vpliv vadbe na spolno življenje žensk, ki so jemale antidepresive. Znano je namreč, da lahko antidepresivi negativno vplivajo na spolno željo. No, rezultati raziskave so pokazali, da lahko vadba stanje izboljša – znanstveniki pa menijo, da se to verjetno zgodi zaradi povečane aktivnosti simpatičnega živčevja.

'Coregasm' – doživljanje orgazmov med vadbo so raziskali tudi na Univerzi v Indiani in podatke objavili v posebni številki revije Sexual and Relationship Therapy. Med drugim jih je zanimalo, koliko odstotkov žensk je že doživelo orgazem med vadbo.

Od sodelujočih v raziskavi jih je 124 doživelo orgazem med vadbo, nekatere tudi pri jogi, na pohodu ali med tekom. 246 pa jih je poročalo, da so izkusile nekakšen spolni užitek, vendar niso doživele orgazma. Ženske so bile stare med 18 in 63 let. Večina jih je bila v zvezi ali poročenih, približno 69 odstotkov pa se jih je opredelilo kot heteroseksualne.

»Najpogosteje so z orgazmom povezane vaje za trebušne mišice, plezanje po vrvi ali drogu, kolesarjenje in dvigovanje uteži,« je povedala Debby Herbenick, avtorica raziskave.

Znanstveniki sicer niso povsem prepričani, zakaj pride do tega. Prevladuje pa teorija, da tresenje utrujenih mišic jedra in medeničnega dna ustvari nekakšno stimulacijo, kar pripelje do orgazma. Zagotovo pa je, da ti orgazmi niso povezani s spolnostjo – z mislimi na seks ali s fantazijami.

Kar se je sprva zdelo kot ena velika sreča ... Je postala nočna mora

Sophie je namreč groza vstopiti v telovadnico, saj si ne želi pogledov, ko bi sredi vadbe začela delati grimase. Od orgazma, ki ga doživite pri spolnem odnosu, se razlikuje po dolžini in intenziteti – orgazem med vadbo je krajši, a VELIKO intenzivnejši.

Še vedno se izogibam telovadnicam, pravi Sophie, in treninge izvajam doma. Čeprav so mi prijatelji ponudili, da se mi bodo pridružili pri vadbi. Tudi vadbo v družbi v zasebnem prostoru sem zavrnila, saj je preprosto preveč neprijetno in očitno. Včasih, in ne šalim se, se moram po vaji malo uleči, ker se počutim, kot da sem pravkar seksala petkrat zaporedoma, a vse, kar sem naredila, je bilo šest počepov.

Za konec: čeprav se morda komu zdi fantastično – dejstvo namreč, da je mogoče orgazem tako preprosto doseči vadbo –, so lahko ti v resnici precej neprijetni in mučni. Še posebej, če to vpliva na vašo vadbeno rutino. In psiho. Če se želite temu izogniti, poskusite zamenjati vaje, za katere vam je znano, da sprožijo orgazem. Če pa sredi vadbe začutite, da se bližate vrhuncu, nežno prekinite vajo in se lotite naslednje. To bi moralo ustavitvi intenzivnost. Morda bo pomagalo tudi, če med vajami poskusite sprostiti določene predele telesa.
Preberite še:
Seksologi se strinjajo – TO bi morale VSE početi pogosteje!

 

Viri: Acute Exercise Improves Physical Sexual Arousal in Women Taking Antidepressants; Study: Exercise can lead to female orgasm, sexual pleasure; The Sun