Doma narejena zobna pasta iz kokosovega olja

Doma narejena zobna pasta iz kokosovega olja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
27. 4. 2015

Študije so pokazale, da je kokosovo olje odličen borec proti zobni gnilobi.

Delovanje kokosovega olja so znanstveniki testirali na bakteriji Streptococcus mutans in ugotovili, da je pravi 'ubijalec' omenjene bakterije,

Pomen ustne higiene in vpliv kokosovega olja

Odkar je človek v svojo prehrano vključil ogljikove hidrate oziroma sladkor, je tudi karies postal ena najpogostejših zdravstvenih težav. Ta prizadene od 60 do 90 odstotkov otrok, večino odraslih in kljub temu še vedno ostaja prepogosto spregledana.

Ustna higiena je izrednega pomena, če želimo, da bodo naši zobje ostali zdravi in lepi. Če zobnih oblog ne odstranjujemo redno, te postanejo idealno gojišče za bakterije. In starejši smo, bolj smo nagnjeni k zobni gnilobi.

Poleg estetike pa obstaja še pomembnejši razlog, zakaj se splača potruditi za ustno higieno – vaše zdravje. Slaba ustna higiena namreč lahko povzroči celo srčni napad.

Kokosovo olje deluje protibakterijsko, protimikrobno in protivnetno in je idealno za nego zob in ohranjanje njihovega zdravja. Še posebno, če se želite rešiti zobnih past, ki vsebujejo fluoride.

Zobna pasta iz kokosovega olja okrepi tudi dlesni, pomaga odpravljati bolečino zaradi krvavečih dlesnih, uničuje bakterije, ki povzročajo gingivitis ter rešuje težave z glivičnim vnetjem v ustni votlini.

Doma pripravljena zobna pasta

Za pripravo zobne paste potrebujete kokosovo olje ali maslo in sodo bikarbono, ki je zelo blag abraziv in pomaga pri čiščenju in beljenju zob ter ponovno vzpostavi ravnovesje pH.

Zmešajte:

  • 2 čajni žlički kokosovega olja,
  • 2 čajni žlički sode bikarbone in
  • nekaj kapljic naravnega eteričnega olja mete (po želji).

Priporočamo: Živila za zdrave zobe in dlesni