7 naravnih sredstev za lajšanje kašlja

7 naravnih sredstev za lajšanje kašlja (foto: Profimedia) Profimedia
4. 5. 2017

Ko vas naslednjič napade kašelj, namesto po sirupih in tabletah posezite po sestavinah iz kuhinje. Preprosti recepti vas bodo rešili neprespanih noči in bolečin v grlu.

Med

Eno izmed najboljših in najpreprostejših zdravil, ki jih zagotovo imate v kuhinji, je med. Lepljiv med ščiti sluznico in zmanjšuje draženje, ki povzroča kašelj. Ima tudi antibakterijske lastnosti, s katerimi blagodejno vpliva na zdravje. Bodite previdni le, kadar ga dajete otrokom.

Čisti probiotiki

To so »dobre« bakterije, ki ne delujejo direktno na grlo in sluznico, ampak na črevesje. Kadar je črevesje zdravo, imate boljši imunski sistem, torej se učinkoviteje borite proti sovražnikom, ki povzročajo kašelj.

Mleti mandlji

Dodajte jih pomarančnemu soku ali vodi in prepodite kašelj z napitkom. Mandlji so starodavno zdravilo za bronhialne težave, zato je vredno preizkusiti.

Sol in voda

Pripravka ne pogoltnite, le grgrajte. Zmešajte polovico čajne žličke soli s toplo vodo, dokler se sol ne raztopi. Sol preprečuje draženje v grlu, ki povzroča suh kašelj.

Timijan

Zelišče ima antimikrobne značilnosti in pomaga tudi pri odpiranju dihalnih poti in sproščanju mišic v vratu ter tako ublaži bolečino, ki nastane zaradi kašlja. Z vročo vodo prelijte suhe liste timijana in pustite 10 minut. Spijte preden se odpravite spat, da preprečite nespečnost zaradi kašljanja.

Ingver in metin sirup

Ingver pomaga izločiti sluz iz grla in je v kombinaciji z meto učinkovita rešitev proti kašlju. V toplo vodo dajte suho meto in narezan ingver. Zavrite in kuhajte toliko časa, da polovica vode izpari. Odcedite in dodajte malo medu. Vzemite eno žličko pred spanjem in nekaj žličk čez dan, odvisno, kako intenziven kašelj imate.

Para

Ko vdihujete paro, ta zmanjšuje sluz v dihalnih poteh. Lahko ji dodate eterična olja, ki dodatno koristijo zdravju. Čajevec in olje evkaliptusa na primer izničita bakterije, ki so razlog vaših težav z dihanjem.

Preberite tudi: