Zdravilni učinki cimeta

Zdravilni učinki cimeta (foto: Profimedia) Profimedia
19. 11. 2016

Cimet je začimba in dišavnica, ki jo pogosto vidimo v družbi ingverja, medu, klinčkov, muškata, kardamoma in drugih darov narave. Od nekdaj je veljal za afrodiziak in kot veliko dragocenost so ga uporabljale vse največje kulture sveta, ki so odkrile njegove blagodejne učinke. Jih poznate?

Tradicionalna kitajska medicina cimet v njegovem delovanju definira kot toplo začimbo, ki torej ogreje naše telo in pomaga pri prehladih. Uporabljali so ga tudi za uničevanje virusov gripe in pri bronhitisu.

Tudi starodavna ajurvedska medicina ga prepoznava kot pomembnega pri zagotavljanju odpornosti.

Pomagal pa naj bi še

  • pri bolečih menstruacijah (sprošča krče),
  • spodbujal in olajševal prebavo (zlasti maščob),
  • pospeševal razkroj patogenih organizmov ter zaviral različna vnetja.

Učinkovit je tudi, kadar nam je slabo in nas sili na bruhanje ter ob morebitnem vnetju želodčne sluznice.

Pri uživanju cimeta ne pretiravajte: uporabite ga od 1/4 pa do 3/4 čajne žličke dnevno.

Če ga zmešamo z medom, dobimo učinkovito kombinacijo, ki se dobro upira ne le prehladu ali gripi, ampak tudi povišanemu holesterolu, celo dolgotrajni utrujenosti. Nekateri viri navajajo, da med in cimet pomagata tudi pri artritisu in slabostih srca. Pri čemer je treba poudariti, da so začimbe in iz njih narejeni pripravki pogosto le dopolnilo. Kljub blagodejnim učinkom na primer ne morejo kar nadomestiti že predpisanih zdravil, ki jih morda jemljete po nasvetu vašega zdravnika. Začimbe, tudi cimet, so lahko predvsem dobra preventiva. 

Preberite še: