Eterična olja - za razstrupljanje in krepitev imunskega sistema

Eterično olje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
22. 7. 2012

Eterična olja, ki so primerna za uživanje, imajo širok spekter delovanja. Vsa delujejo blago raztrupljevalno in vsa krepijo imunski sistem. Hkrati pa jih lahko uporabljamo kot izredno učinkovito naravno preventivo in za zdravljenje raznih obolenj.

Vesna Kovač je po sedmih letih izobraževanj odlična poznavalka makrobiotike. Čeprav je vse življenje poskušala živeti zdravo, se veliko gibati in paziti na prehrano, jo je svet makrobiotike posrkal vase in jo usmeril na še bolj zdravo pot. Med obdobjem izobraževanja je po naključju spoznala eterična olja za oralno terapevtsko uporabo in jih letos pripeljala na slovenski trg.

Kako ste zašli v svet eteričnih olj?

Vesna: Veliko ljudi me vpraša, ali sem bila morda bolna. Prav nasprotno. Od nekdaj sem živela izredno zdravo, veliko sem se ukvarjala s športom in pazila sem na prehrano.

Ko sem še delala v menedžmentu, so me poslovni partnerji, ki so vedeli, da živim zdravo, na obisku v Zagrebu povabili v makrobiotično restavracijo, da bi videla, kaj pomeni zares zdravo prehranjevanje. Ko sem prišla v restavracijo, se je zgodila ljubezen na prvi pogled. Makrobiotika me je tako pritegnila, da sem se zadnjih sedem let posvetila izobraževanju.

Poleg takratne službe sem se o makrobiotiki izobraževala v Zagrebu, v Amsterdamu in Londonu. V tem obdobju sem odšla še v München, kjer sem se dodatno izobrazila za terapevta laserske akupunkture, kar danes počnem poleg energetskega zdravljenja Reconnection in vodenja kuharskih delavnic.

Vzporedno s šolo makrobiotike sem spoznala veliko ljudi, ki so iskali naravne načine življenja, in tako sem prek prijateljev v Srbiji prišla do eteričnih olj iz stoodstotno naravnih sestavin, ki so me prepričala.

Kakšna je razlika med eteričnimi olji, ki se lahko uživajo, in eteričnimi olji, ki so namenjena prostorom, aromaterapiji?

Vesna: Bistvena razlika med eteričnimi olji, ki se uporabljajo za aromaterapijo, masaže in odišavljanje prostorov, in našimi olji, ki jih lahko uživamo, je v načinu pridobivanja in sami izbrani vrsti rastline.

Naša olja pridobivamo s posebnim postopkom destilacije s separacijo, to pomeni, da v procesu pridobivanja ne dodajamo nobenih primesi in substance, ki so za uživanje škodljive, s tem posebnim postopkom izločimo. Zato je za naša olja značilno, da so stoodstotno iz naravnih sestavin, brez kakršnihkoli dodatkov, da so pripravljena iz strogo kontroliranih delov rastlin, od tega je večina teh endemske sorte.

Kaj to pomeni?

Vesna: To pomeni, da te rastline rastejo samo na točno določenih območjih in v točno določenih podnebnih razmerah. Takšno olje je na primer olje divjega origana. To je endemska sorta divjega origana, ki raste samo na gorovju Taurus v Turčiji na nadmorski višini od 1.500 do 2.000 metrov, do tam pa se pride samo z osli po več urah naporne hoje.

Ali podobnih razmer ne morejo prirediti v kakšnem rastlinjaku?

Vesna: Ne, divjega origana ni mogoče vzgajati. Naj poudarim, da divji origano nima veliko skupnega z vzgojenim origanom, ki ga uporabljamo v kulinariki.

Ali obstaja kakšno eterično olje, ki pomaga in blaži številne zdravstvene tegobe?

Vesna: Naša olja imajo vsa širok spekter delovanja, ampak vsako od njih pa ima primarno udejstvovanje, v katerem je najmočnejše.

Vsa olja delujejo blago razstrupljevalno in vsa krepijo imunski sistem, a od vseh bi omenila olje divjega origana, saj že v zelo majhnih količinah prekaša delovanje najmočnejših antibiotikov. To je celo znanstveno dokazano in tudi po naših izkušnjah že lahko rečemo, da uničuje več kot 20 vrst mikroorganizmov, med drugim tudi E.Coli, salmonelo, kandido ...

Hkrati ga lahko uporabljamo kot izredno učinkovito naravno preventivo in zdravljenje pri vseh oblikah gripe in prehladnih obolenj. Že v Sloveniji imamo pozitivne povratne informacije, pa smo na trgu šele dva meseca.

Imate morda v ponudbi tudi kakšno olje, ki uravnava delovanje hormonov in bi bilo primerno samo za ženske?

Vesna: Tipično žensko olje je janeževo olje. Že stari Grki in Rimljani so janeževo olje poznali kot izrednega pomočnika pri ženskih težavah, blaži boleče menstruacije in pomaga pri težavah v menopavzi (vročinsko oblivajne, zastajanje vode, napenjanje ...), ker uravnava delovanje ženskih hormonov in pospešuje tvorbo estrogena.

Sama uporabljam to olje, ker sem v letih, ko počasi prehajam v klimakterij, in mi pomaga blažiti simptome. Mlada dekleta rada slišijo, da prsi s časom ob uporabi tega olja postanejo bolj čvrste, saj se zvišuje raven estrogena.

Naj pa opozorim, da za nosečnice ni priporočljiv, ker hormoni v nosečnosti delajo po svoje, se pa priporoča po porodu, saj spodbuja nastajanje mleka. To je čudovito žensko olje in nemalokrat se pošalim, da janeževo olje ne bi smelo manjkati v nobeni ženski torbici.

Kaj pa moški, so na področju eteričnih olj prikrajšani?

Vesna: Če ga imajo ženske, ga morajo imeti tudi moški. Za njih je primerno olje muškatnega oreščka.

Pri starih Rimljanih je bilo to cenjeno olje, ker v telesu pospešuje prekrvitev, pospešuje delovanje krvnega obtoka, prebave, dobro je za koncentracijo, deluje tudi kot blagi razstrupljevalec jeter. Včasih mi je celo nerodno, ko mi moški po telefonu zaupajo, da res deluje, saj dviguje spolno vzdržljivost.

Govorimo o oljih naravnih sestavin, koliko svežih sestavin pa bi morali pojesti, da bi dosegli terapevtski učinek olja?

Vesna: Terapevtski učinek sveže sestavine je precej manjši, kajti za eno stekleničko olja se lahko porabi tudi več kilogramov sestavin in zavedati se je treba, da so olja koncentrati rastlin, iz katerih pridobimo le najbolj želene sestavine. Sama na primer janež rada uporabljam tudi v kuhinji, ampak terapevtski učinek je precej manjši, kot če zaužijem tri kapljice olja.

Glede na to, da so olja koncentrati, je treba biti izredno pazljiv pri uživanju količin ... Kakšne težave pa nastanejo, če gre za predoziranje, morda zgaga, težav z žolčem ...?

Vesna: Da, lahko vas peče zgaga ali imate težave z žolčem, v takšnem primeru priporočamo, da oseba popije več vode. Je pa treba upoštevati navodila, v vsakem olju so natančna navodila, koliko kapljic je treba zaužiti za določeno težavo. Olja sicer hranimo zunaj dosega otrok!

Pa morda obstaja kakšna kombinacija različnih olj, ki jo odsvetujete?

Vesna: Ne, olja se med seboj ne izključujejo. Le ob jemanju kombinacije več olj hkrati je dobro, da med jemanjem prvega in drugega mine najmanj ena ura. V tej uri olje šele lahko razvije svoj celotni spekter delovanja.

Glede na to, da so ta olja namenjena uživanju, jih je mogoče uporabljati tudi v kulinariki, jih dodajati jedem za izboljšanje okusa?

Vesna: Seveda. Rožmarinovo olje, ki je zelo dobro za koncentracijo, se lahko na primer dodaja v hrano ...

Pa olja potem tudi spremenijo okus jedi?

Vesna: Da, enako kot začimbe. Ampak je treba paziti, da je to res kapljica, ker so olja koncentrati.

Kako dolgo pa lahko nepretrgano jemljemo olja? Se priporočajo premori?

Vesna: Da, vedno se priporoča tritedenska terapija, ki se v primeru, da se stanje ne izboljša povsem, čez teden ali deset dni presledka ponovi.

Kaj pa olja, ki se ljudem v določenih obdobjih odsvetujejo? Omenili ste že nosečnice in janeževo olje, kaj pa otroci?

Vesna: Otroci do tretjega leta naj ne jemljejo olja divjega origana, medtem ko na primer olje mareličnih pešk lahko uporabljamo že pri zelo majhnih otrocih, saj ne povzroča alergijskih reakcij tudi na najbolj občutljivi koži.

Kaj pa ljudje, ki so alergični na marelice, lahko uživajo to olje?

Vesna: Ne, raje ne! Tem ljudem bi ga odsvetovala, čeprav je to edino olje, ki vsebuje vitamin B17 in je vrhunsko olje za kožo, odpravlja aknavost, ekceme, luskavico ... Če ga uživamo, ščiti tudi pred simptomi astme in je odlična preventiva pred vsemi oblikami tumornih obolenj.

Kaj pa olje, ki bi odpravljalo alergije?

Vesna: Olje divjega origana je pri tem izredno uspešno. Pri senenem nahodu se je odlično izkazalo tudi olje črne kumine, ki ga sicer priporočamo ljudem v času kemoterapije, saj pomaga odpravljati simptome kemoterapevtskega zdravljenja in hkrati ščiti pred razmnoževanjem rakavih celic.

In glede na to, v kakšnem času živimo, obkroženi s stresom, nervozo, depresijami, nespečnostjo ..., bi omenila še olje divjega žajblja, ki nam je lahko pri tovrstnih težavah v pomoč.

Zadnje čase me ljudje pogosto sprašujejo tudi po oljih, ki razstrupljajo in hkrati pomagajo pri težavah artritisa in revmatizma. Učinkoviti sta dve, olje iz semen divjega peteršilja in olje divjega korenja, za katero pravijo celo, da deluje kontracepcijsko, kot tabletka po ...