Glavni simptom covida je sedaj drugačen: poglejte, na kaj morate biti pozorni

Glavni simptom covida je sedaj drugačen: poglejte, na kaj morate biti pozorni (foto: Profimedia) Profimedia
8. 1. 2023

Covid na žalost še ni pozabljen in je bil vzrok, da je odpadlo kakšno božično srečanje. Zato je dobro, da poznate glavne simptome, če se slučajno pojavijo pri vas. 

*Ob sumu na covid se posvetujte s svojim zdravnikom

Čeprav danes razmere niso nič kaj podobne tistim izpred dveh let, to še ne pomeni, da je covid-19 izginil. Pojavilo se je mnogo različic, zato so si med seboj drugačni tudi simptomi. Bi jih znali našteti vsaj nekaj? Kaj pa tistega, ki trenutno prevladuje?

Če se pogovarjate s prijateljem, ki je tako kot vi prebolel covid, so vajini simptomi lahko precej različni. Vsakega posebej verjetno niti ne bi pripisali tej bolezni, ampak bolj prehladu ali gripi. Najzgodnejši simptomi so vključevali vročino, kašelj, izgubo vonja in okusa ter bolečine v prsnem košu. 

Potem je prišla novejša različica, ki je prinesla simptome kot so vneto grlo, izcedek iz nosu, glavobol, utrujenost. Ta je veljala za blažjo. 

Sedaj naj bi bil glavni simptom, ki nakazuje, da ste morda zboleli za covidom, bolečina v mišicah. 

Boleče mišice povzročajo učinki vnetnih molekul, ki jih sproščajo imunske celice v odgovor na napad virusa. Ta simptom je nazadnje prevladoval v letu 2021. Občutijo ga lahko tako cepljeni kot necepljeni ljudje, intenzivneje pa naj bi prizadel slednje. Zlahka bi ga zamenjali za boleče mišice po vadbi, kajne?

Težko je vedeti, kdaj in kako se bo bolečina pojavila, saj pacienti poročajo tako o kratkotrajni kot o dolgotrajni bolečini, ki se pojavi v mirovanju ali v gibanju. Najpogosteje se bolečina pojavi v ramenih in nogah ter v povprečju traja dva do tri dni. 

Pozorni morate biti tudi na naslednje simptome: 

  • vneto grlo, praskajoč občutek
  • vročina
  • zamašen nos in izcedek iz nosu
  • glavobol
  • kašelj, ki se ga ne morete znebiti
  • utrujenost čez dan, čeprav ste dovolj spali