Naštevamo le nekatere bolezni, ki so povezane z uživanjem dodanih sladkorjev:
• Pridobivanje telesne teže in z debelostjo povezane zdravstvene težave. Če bi denimo vsak dan spili pločevinko brezalkoholne sladke pijače in te energije (t. j. kalorij) ne bi porabili, bi v treh letih pridobili 7 kilogramov. Samo z eno pijačo na dan!
• Srčno-žilne bolezni. Dieta, ki vsebuje veliko dodanega sladkorja, škoduje srcu, ne glede na to, koliko tehtate, pravijo raziskave.
• Sladkorna bolezen tipa 2
• Inzulinska rezistenca
• Hipertenzija. Za povišan krvni pritisk največkrat krivimo sol, vendar so nekatere raziskave pokazale, da je prav tako zaskrbljujoč sladkor.
• Povišan holesterol v krvi
• Nealkoholna zamaščenost jeter. Veliko jedem je dodana fruktoza, preprost sladkor, ki se ga pridobiva iz sadja in zelenjave, kot je denimo koruza. Jetra skoraj vso rafinirano fruktozo pretvori v škodljive vrste maščobe. Sčasoma se jetra zamastijo.
• Zobna gniloba.
• Putika. Verjetno veste, da se ta navadno pojavi, če denimo uživate preveč rdečega in drobovine. Podobno velja za fruktozo. Telo fruktozo razgradi in sprostijo se purini, ki se v našem organizmu presnovijo do sečne kisline.
• Ledvični kamni.
SLADKOR PA NEGATIVNO VPLIVA NA NAŠE ZDRAVJE ŠE NA TRI, ZELO POGOSTO SPREGLEDANE NAČINE.