Gripa ni nedolžna bolezen in lahko je nevarna tudi za mlajše. Kdaj nositi zaščitno masko?

Gripa ni nedolžna bolezen in lahko je nevarna tudi za mlajše. Kdaj nositi zaščitno masko? (foto: Profimedia) Profimedia
11. 2. 2020

Gripa nikakor ni nedolžna bolezen in tudi v Sloveniji zaradi nje vsako leto zabeležimo nekaj smrtnih primerov. »Praviloma zaradi gripe umirajo starejši, zlasti če imajo pridružene kronične bolezni. Vendar pa imamo hude primere gripe, celo smrtne primere tudi pri mlajših, ki so sicer popolnoma zdravi in v najboljših letih, predvsem zaradi sepse, pljučnic in odpovedi organov.

V preteklosti smo imeli tudi primere mrtvorojenih otrok, katerih matere so med nosečnostjo prebolevale gripo. Torej tudi pri nas je lahko gripa smrtna in to v vseh starostnih obdobjih,« je že novembra na novinarski konferenci pod okriljem Sekcije za primarno pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva opozorila asist. Tatjana Mrvič, dr. med., vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb na UKC Ljubljana in pediatrinja na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, kjer sprejmejo paciente s hujšimi zapleti gripe.

»V tej sezoni smo v intenzivnih enotah UKC Ljubljana zdravili že več kot 30 pacientov z gripo in zaenkrat je v tej sezoni v Sloveniji več kot 200 potrjenih primerov gripe. Na Infekcijski kliniki imamo izjemno povečan priliv pacientov v zadnjih 12 dnevih, nadaljuje se tudi v tem tednu. Med bolniki prevladujejo otroci, predvsem šolarji. V roku 14 dni pričakujemo tudi porast odraslih pacientov. Za cepljenje proti gripi nikakor ni prepozno, saj se zaščita ustvari v 14 dneh in v 14 dneh gripe pri nas žal še ne bo konec,« je zdaj poudarila asist. Mrvič.

Profimedia
Gripa se pri otrocih lahko resno zaplete

Pediater Denis Baš iz Klinike Juventina, ki je tudi podpredsednik Sekcije za primarno pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva, poudarja, da gripo pri otrocih poleg močno povišane telesne temperature, slabega počutja in apetita, dražečega kašlja, glavobola in bolečin v mišicah ter pogosto tudi dehidracije lahko spremljajo tudi resni zapleti. »Tudi nevrološki zapleti niso tako redki. Predvsem pri šolarjih so pogoste vrtoglavice in izgube zavesti. Predšolski otroci pa imajo pogosteje vročinske krče.

V lanski sezoni je bilo zaradi vseh opisanih težav ob gripi kar nekaj otrok, ki sem jih obravnaval, sprejetih v bolnišnico. Pogosto se ob gripi pojavijo zapleti, ki zahtevajo antibiotično zdravljenje; vnetje srednjega ušesa in pljučnica, ali pa okužba spodnjih dihal, lahko pride do zapletov odpovedi dihanja in potrebe po intenzivnem zdravljenju. Pogosto gripa povzroči tudi akutno poslabšanje kronične bolezni,« je naštel Denis Baš, ki si želi, da bi bilo cepljenje proti gripi za vsakogar, ki se hoče cepiti, posebno za otroke, brezplačno.

»V naši ambulanti se je v zadnjem tednu zelo povečalo število pacientov z gripo in gripi podobnimi boleznimi. Opažamo poseben porast med šolarji, saj je v nekaterih razredih odstotna več kot polovica otrok. Oboleli so večinoma hudo bolni, povišana temperatura lahko vztraja tudi ves teden, pogoste so vrtoglavice in kolapsi. Nekaj pacientov smo morali poslati na Infekcijsko kliniko, gre predvsem za sum na pljučnico in meningitis. Zboleli so praviloma necepljeni otroci, zato vsem toplo priporočam cepljenje proti gripi, saj še ni prepozno, pa tudi v naslednji sezoni,« je poudaril pediater.

Profimedia
Nosečnice gripa najbolj ogroža

Nosečnice so v Sloveniji od lani upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi, saj jih Svetovna zdravstvena organizacija postavlja na prvo mesto med rizičnimi skupinami zaradi gripe.

»Gripa v nosečnosti zelo resno ogroža nosečnico in otroka. Tudi v Sloveniji je gripa pomemben vzrok za hudo obolevnost in celo umrljivost nosečnic in novorojenčkov. Zaplete gripe v nosečnosti lahko s cepljenjem nosečnic v veliki meri preprečimo. S cepljenjem pa zaščitimo tudi otroka v prvih šestih mesecih življenja - v obdobju, ko je še premajhen, da bi lahko bil cepljen,« je dejal izr. prof. Miha Lučovnik, dr. med., vodja Enote za intenzivno nego nosečnic in porodnic Ginekološke klinike UKC Ljubljana in izredni profesor porodništva na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.
 

Ali je smiselno nositi zaščitno masko? 
Najbolj pomembno je, da bolni nosijo maske. Maske se premočijo in po določenem času ne dajejo več zaščite. Treba jih je nadomestiti z novimi. Zelo pomembno je, da so pravilno nameščene (pokrivajo nos in usta). Maske so smiselne znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni o tem, kdaj je uporaba maske potrebna ter o njeni pravilni namestitvi, nošenju, snemanju in odstranjevanju. Zdravstveni delavci zaščitne maske nosijo v smiselnih okvirih in ne ves delovni čas.

Preberite še: Prehlad ali gripa? Kdaj morate te simptome vzeti resno