Hitra dieta z grozdjem

23. 10. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli

Ste vedeli, da lahko shujšate in ste ob tem še dobre volje? Ker grozdje vsebuje glukozo, da veliko energije in izboljša tudi naše razpoloženje.

Si predstavljate, da tri dni veliko jeste in obenem hujšate? Že po enem koncu tedna boste lažji za dva kilograma, za to pa potrebujete le moč narave: zdaj je sezona grozdja, ki vsebuje magične sestavine, ki pomagajo pri izgubljanju kilogramov.

Velika prednost je, da sadje prinese veliko energije in zmanjša željo po sladkem. To je še eno zagotovilo, da dieta ne prinaša le uspeha, ampak tudi dobro voljo. Poleg tega pa je grozdje še neskončno zdravo (poglejte si samo podatke spodaj). In da je vse skupaj še bolje, vpliva tudi na vašo lepoto: v grozdju je silicij, ki skrbi za napetost vaše kože, močne lase in trde nohte.

Naša dieta je popolnoma enostavna. Na dan lahko zaužijete 1.500 kalorij: zajtrk, kosilo, večerja in še dve malici po 250 gramov grozdja in pijača po izbiri. Tako zagotovo ne boste lačni in ne bo vas zajela znana shujševalna slaba volja. Če pa boste ob vsem tem uživali še olje iz peščic grozdja, bo dieta dobila dodatno hitrost.

V grozdju se skriva veliko odličnih snovi

  • Vitamin C pomaga pri hujšanju in pospešuje porabo maščob.
  • Glukoza se imenuje tudi grozdni sladkor, hitro gre v kri in zagotavlja veliko energije.
  • Kalij uravnava in pomaga pri zadrževanje in odvajanju vode iz telesa.
  • Resveratrol pomaga pri hitrejši menjavi maščobnih snovi.
  • Kislina, ki je v grozdju, močno vpliva na odvajanje vode in tako pospeši izločanje strupenih snovi.
Belo ali črno?

Kaj nam lahko ponudita?

  • Belo grozdje ima tanjšo lupino. Kdor želi shujšati, mora jesti belo grozdje, saj posebno dobro vpliva na vitko linijo.
  • Črno grozdje vsebuje barvilo anthozyan, ki pomaga pri prekrvavitvi telesa in deluje proti poapnenju žil.
  • Naš namig: izberite grozdje s peškami. Te zaradi balastnih snovi pospešijo prebavo.
  • Poseben nasvet: Mrzlo stisnjeno olje iz peščic grozdja je velik pomlajevalec – vsebuje procyanidin, ki je 20-krat močnejši od vitamina C in 50-krat bolj učinkovit od vitamina E. Snovi v vašem telesu se bodo hitreje menjale in tako delno preprečile staranje celic. Z dodatkom olja koščic grozdja boste močno pripomogli k delovanju diete.

Zajtrk

Sadje/jogurt

75 g grozdja umijte, potrgajte grozde, zmešajte 100 g posnete skute z dvema žlicama mineralne vode in izboljšajte okus z umetnim sladilom. Umijte eno hruško, jo razpolovite in narežite na tanke rezine ter pokapajte z limoninim sokom. Polovico dajte pod skuto. Na vrh dajte grozdje, preostale rezine hruške, meto in posujte s 15 g zmletega kokosa.

Grozdni misliji

45 g ovsenih kosmičev, 100 g pustega jogurta, malo umetnega sladila, 50 g natrganih razpolovljenih grozdov, vmešamo še 10 g lešnikov in zajtrk je pripravljen.

Sir na prepečencu z grozdjem

Na 2 kosa prepečenca damo 150 g manj mastnega sira. Zraven pojemo še 50 g grozdja.

Prigrizki

Grozdni napitek

50 g grozdov očistimo in razpolovimo. Zmešamo z eno žlico limoninega soka, žlico medu in 200 ml ledeno mrzlega soka iz grozdja. Vse skupaj damo v visok kozarec in okrasimo z rezino limone.

Grozdni šejk

100 g grozdja potrgamo, očistimo in razpolovimo. Zmešamo z žlico limoninega soka, malo umetnega sladila, žlico ovsenih kosmičev in 250 ml mleka. Okrasimo z grozdjem in meto.

Petek

Opoldne

Bučna solata z grozdjem

Priprava: Izdolbemo 150 g mesa buče. Na eni žlici olja v nizki ponvi ga dušimo 4 minute. Dodamo bolj tekoče umetno sladilo, žlico kisa, sol in aromatični poper. Potrgamo 100 g grozdov, jih očistimo in razpolovimo. Očistimo 75 g radiča, ga umijemo in osušimo. Izberemo si 60 g puste šunke in ji odstranimo maščobo. Šunko narežemo na rezine in jo primešamo k preostalim sestavinam v posodi. Nato pripravimo in zmešamo žlico kisa, vode, gorčice, žlico olja, sol in poper ter vse to polijemo po solati. Okrasimo lahko z orehi.

Zvečer

Losos s sokom iz grozdja

Priprava: 100 g težak lososov filet očistimo, do suhega popivnamo, malo začinimo in pokapamo z limoninim sokom. Eno rdečo čebulo razrežemo na tanke rezine, belo čebulo pa razdelimo na kolobarje. 75 mililitrov tekočine zmešamo s 100 ml instant juhe. Vse skupaj skuhamo do polovice, vmes natrgamo 30 g grozdov, dodamo svežo kislo smetano in začinimo. Lososa 10 minut pečemo na olivnem olju in dodamo prej pripravljeni sok. Zraven ponudimo še rezance.

Sobota

Opoldne

Solata z grozdjem in rezanci

Priprava: 50 g polnozrnatih rezancev skuhamo v osoljeni vodi. Kos zeleneumijemo in narežemo na tanke koščke. Umijemo jabolko, ga narežemo na krhlje in pokapljamo z majhno žličko limoninega soka. 50 g grozdja umijemo, očistimo in razpolovimo. 60 g purana narežemo na koščke. Začinimo z mešanico 50 ml delno posnetega mleka z 1,5 % maščob, dodamo žličko sojinega soka in eno žlico limoninega soka. Rezance odcedimo, dobro zmešamo in jih razdelimo na tri velike liste radiča.

Zvečer

Piščančji ragu z grozdjem

Priprava: 1 majhno čebulo narežemo na kolobarje. Očistimo in potrgamo 50 g belih in črnih grozdov. 140 g piščančjih prsi začinimo s soljo, poprom in cimetom ter dobro popečemo na žlici olivnega olja. Dodamo še čebulo in dušimo 5 minut. Nato dodamo grozdje, 100 ml instant juhe ter dve žlički belega vina.

Nedelja

Opoldne

Kotlet z grozdjem

Priprava: 200 g manj mastnega svinjs-kega kotleta do suhega popivnamo. Začinimo s soljo, poprom, lahko tudi z naribanim ingverjem. Zraven na tanke rezine narežemo janež in belo čebulo ter oboje v žlici olja dušimo približno 5 minut. Dodamo meso, ki ga na vsaki strani pečemo 5 minut. Nato dodamo še 50 g grozdja, očiščenega in razpolovljenega, zmešamo z mastjo, v kateri se je peklo meso, dodamo še žličko sojinega soka in že lahko postrežemo.

Zvečer

Rakci z grozdjem

Priprava: 4 velike rakce očistimo in jim odstranimo klešče, začinimo. Tri paradižnike olupimo, narežemo na koščke in jim odstranimo peščice. 100 g grozdja potrgamo, umijemo in razpolovimo. Četrtino glavnate solate očistimo, umijemo, posušimo in natrgamo na manjše kose. 5 g pinij zapečemo brez maščob. Skupaj zmešamo 75 g nemastnega jogurta, 2 žlici pomarančnega soka, žlico kisa, sol in poper. Vse skupaj dve minuti grejemo na olju ter prelijemo po že pripravljeni solati.