Hitri nasveti za zdravo jesen

Hitri nasveti za zdravo jesen (foto: Profimedia) Profimedia
30. 9. 2016

Ste pripravljeni na muhasto vreme? Kot nalašč za zoprne prehlade, kajne? Naj vas ne spravi v slabo voljo. Tako se pripravite.

1. Primerna prehrana

Stari ljudje vedo, da je jeseni pametno jesti toplo in močnato sladko, slano in kislo hrano. Zelenjavne enolončnice so zakon in lahko prebavljive. Pomembno je uživati sezonsko zelenjavo in sadje: buče, bučke, fižol, grozdje, slive, fige in seveda jabolka.

Več: Kako z ustrezno prehrano okrepiti telo pred vstopom v jesen?

2. Dovolj gibanja na zraku

Jutra so jeseni še zelo prijetna in ne premrzla. Jutranji trening ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. Če smo telesno aktivni že zjutraj, nam to daje tudi neki poseben občutek zadovoljstva, zaradi česar smo bolj delovno storilni in dobre volje še ves dan. Če ne utegnete zjutraj, izkoristite sončne popoldne, in to vsaj trikrat na teden.

Preverite: 5 korakov do prave motivacije za zdrave navade

3. Ne pustite se zavesti slabim mislim

Pravijo, da smo to, kar mislimo. Torej bodo pozitivne misli podzavestno prinesle zdravje in dobro počutje, kreativno delo pa veselje in s tem srečo. Odločite se in mislite zgolj pozitivno, tako o sebi, kot o drugih!

FOTO: Kraji, kjer je jesen še posebno lepa

4. Dovolj spanca

Jeseni moramo čas spanja podaljšati vsaj za pol ure. Tako se bomo res počutili dobro. Priporočljiv čas spanja za odraslo osebo je po mnenju strokovnjakov od 7 do 8 ur, vendar najbolje med 22.00 in 6.00 zjutraj.

5. Dan za vodo!

Ponedeljek (ali pač po želji) si rezervirajte za enodnevni post in ves dan pijte samo vodo, če to ne gre, pa pomarančni ali limonin sok, ki si ga pripravite svežega. Jetra vam bodo hvaležna, telo pa bolje pripravljeno na morebitne viruse, proti katerim se bo lažje borilo.

Preberite: 10 razlogov, zakaj bi morali vsako jutro piti vodo z limono