Kozmetika, zdravila in živila, ki sodijo v hladilnik

Kozmetika, zdravila in živila, ki sodijo v hladilnik (foto: profimedia) profimedia
10. 7. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Nekateri so za hladno, drugi pa se ne morejo nasititi vročine. Pripravili smo vam nekaj napotkov za shranjevanje kozmetike in živil poleti.

Takoj v hladilnik

Kozmetika

Rdečila za ustnice, bleščila, kreme in geli za predel okoli oči bodo dobro shranjeni v stranskem predalu. Tam se ne bo nič stopilo, konsistenca bo ostala primerna, hladna krema pa bo poskrbela za malce osvežitve.

Zdravila

Inzulin, kapljice za oči, sredstva proti revmi, cepiva in nekateri antibiotični sirupi morajo biti shranjeni na hladnem. Bolj primeren kot stranski predal je zelen­javni predal, kjer je temperatura nespremenljiva.

Pomembno: glede natančne temperature preverite tudi na priloženih navodilih zdravila. Večino zdravil sicer ne smemo uživati hladnih, zato jih malo pred zaužitjem vzemite iz hladilnika.

Živila

V hladilnik morajo hitro pokvarljivo sadje, jabolka, marmelade, odprto mleko, zelišča, maslo in vse, kar že sicer spada tja (meso, hrenovke, mlečni izdelki, smetanova torta). Tudi beli kruh bo dlje ostal svež, če bo shranjen v hladilniku, sicer lahko postane lepljiv.

Previdno: zaradi nevarnosti salmonele jajca v vratih hladilnika hranite stran od drugih živil. Vse, kar shranite v hladilniku, morate hitro porabiti ali pa temperaturo živila še naprej ohranjati s hladilnimi vložki in podobnim. Drugače živilo postane neužitno.

V senci in pod 25 stopinj

Kozmetika

Takšne temperature imajo radi maskara, svinčnik za oči, lak za nohte, parfumi, dezodoranti in laki za lase. Pri zad­njih dveh na soncu obstaja celo nevarnost eksplozije. Pri laku za nohte se sicer lahko spremeni konsistenca.

Zdravila

Pršila, svečke, tablete, obliži z zdravili, kreme za sončenje in rane – večino zdravil je treba hraniti v temnem suhem prostoru, kjer temperature ne presežejo 25 stopinj.

Pozor: preverite tudi na spremljajočem listku. Idealen prostor je shramba.

Živila

V suhem in temnem prostoru shranjujemo ne prehitro pokvarljivo sadje in zelenjavo, konzerve, mislije in čokolado.

Zmerno sonce jim ne škodi

Kozmetika

Senčila za oči, rdečila, puder in drugi suhi kozmetični pripomočki prenašajo sonce, pomembneje je, da jih zaščitite pred vlago. Z gelom za prhanje in šamponom si vam ni treba beliti glave.

Zdravila

Obveze in povoji gredo lahko mirno z vami na plažo. Vse drugo je problematično. Če boste imeli zdravilo v hladilni torbi, ga zavijte v brisačo, da ne bo v neposrednem stiku z ledom.

Živila

Kar je užitno, nikoli ne sme biti na vročem soncu. Tudi zanje velja, naj zunaj ostanejo čim manj časa, torej tudi zunaj hladilne torbe. Za kolače zdaj že dobite tortne plošče s hladilnim vložkom v dnu. Za napitke, jogurte in mleko boste dobro poskrbeli v kopeli z ledenimi kockami (v plastični ali stekleni posodi).