Hormonsko ravnovesje: Nujno za zdravje!

Hormonsko ravnovesje: Nujno za zdravje! (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 4. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Hormoni imajo vsekakor sposobnost, da izboljšujejo naše splošno zdravstveno počutje. In če se znajdejo v neravnovesju, se počutimo slabovoljne, z malo energije, razdražene smo, zastaja nam voda, pridobivamo telesno težo, znova se pojavijo akne, pridruži pa se jim lahko tudi tesnoba. Vse to so znaki, da nismo srečne.

Za optimalno zdravje je nujno, da so vsi naši hormoni, vključno s spolnimi – estrogenom in progesteronom in testosteronom – v ravnovesju. Ta se sicer spreminja med menstrualnim ciklusom in v različnih življenjskih obdobjih. Toda dolga obdobja neravnovesij imajo lahko resen vpliv na naše zdravje.

Zakaj potrebujemo progesteron?

Poleg tega, da skrbi za reproduktivno zdravje, je močno sredstvo proti tesnobi, tako rekoč antidepresiv, diuretik in pomaga pri izgorevanju maščob. Če ga je malo ali nič, se to pokaže v tesnobnem in depresivnem razpoloženju, zastajanju vode in pa tudi kopičenju maščobe v telesu.

Učinek estrogena

Estrogen je povezan z reprodukcijo, rastjo novih kosti in kardiovaskularnim zdravjem, ima pa tudi seveda reproduktivno nalogo. Preveč estrogena obremeni jetrne detoksifikacijske poti, kar se med drugim pokaže v menstrualnih težavah in težavah s kožo.

Tudi ženske potrebujemo testosteron

Ženske imamo relativno majhno količino testosterona v telesu, prave količine pa lahko vplivajo na našo sposobnost nastajanja in ohranjanja mišic, libida in energije.

Kako se stres poigra z našimi hormoni?

Naš živčni sistem, ki izjemno vpliva na vsako celico našega telesa, na naš hormonski sistem, na vsak organ, na vsak delček izgorevanja maščob, se kar še ni prilagodil stopnji sprememb, ki smo jih v zadnjih desetletjih naložili telesu. Moramo mu omogočiti premore in počitek – in to ne na zalogo, temveč v trenutku, ko telo to potrebuje.

Stres vpliva tudi na našo prebavo. Če je ta slaba, se hranila iz hrane slabše absorbirajo, telo pa ne dobi tistega, kar potrebuje. Zato poskrbite zase s kakovostno hrano, bolj zdravim in umirjenim življenjem ter z gibanjem.