HPV: Imela sem občutek, da sem prepuščena sama sebi (osebna zgodba, dejstva in viri informacij o HPV)

HPV: Imela sem občutek, da sem prepuščena sama sebi (osebna zgodba, dejstva in viri informacij o HPV) (foto: Klemen Razinger) Klemen Razinger
22. 1. 2021

HPV - kratice verjetno poznate, a zatakne se že pri tem, kaj sploh pomenijo. Ker o tej temi vemo in govorimo premalo, smo na enem mestu zbrali dejstva, vire informacij in osebno zgodbo, s katero želimo nuditi podporo, dati uvid v to, kar oseba dejansko prestaja in spomniti, da morate čisto vsak dan skrbeti za zdravje. 

Dejstva: 

Humani papilomavirusi (HPV) prizadenejo tako ŽENSKE kot MOŠKE.

Moški IN ženske so prenašalci, hkrati pa lahko oba spola zbolita za boleznimi, ki so posledica okužb z virusi HPV.

Obstaja več kot 200 različnih genotipov virusov HPV.

Vsaj enkrat v življenju se okuži okoli 80 odstotkov spolno aktivne populacije.

HPV se NE prenaša samo preko spolnih odnosov, temveč tudi pri stiku kože s kožo in ob stiku s sluznico.

MOŠKI so imunsko manj uspešni v premagovanju okužbe.

To so dejstva, podatki, ki jih lahko preberete v brošuri o HPV, kar vam lahko pove zdravnik ali nekdo, ki je videl plakat v čakalnici pri ginekologu. Dejstva so seveda pomembna in precej strašljiva, opozarjajo nas, kako malo pravzaprav vemo o humanih papilomavirusih in koliko ljudi se bori z njim v naši neposredni bližini. 

Ampak dejstva nam ne povedo, kako se počuti nekdo, ki čaka na zdravljenje, kaj prestaja, ko izve za diagnozo, kdo je najboljši vir informacij, kako vse skupaj vpliva na mentalno zdravje ... O tem lahko pripovedujejo tisti, ki so HPV premagali ali pa se z njim še borijo. 

Svojo zgodbo je z nami pripravljena deliti samostojna podjetnica, učiteljica joge, voditeljica najbolj poslušanega slovenskega podjetniškega podcasta Lovim ravnotežje in ambasadorka gibanja Gud vajb, ki osvešča javnost o problematiki HPV, Nina Gaspari. 

Klemen Razinger

Preden začnemo ...

Bi se rad/a brez predsodkov pogovarjal/a o HPV, izpopolnil/a znanje ali pa potrebuješ informacije, ker se v tem trenutku soočaš z diagnozo? Pridruži se zaprti Facebook skupini

Nina se je s HPV prvič srečala spomladi leta 2018, ko je dobila rezultate brisa. Njen boj, kot boste videli, še vedno traja. Že od svojega 16. leta vsako leto hodi na preglede (vmesni dve leti je samoplačnica, vsako tretje leto brezplačno). "Vedela sem, da je spolno prenosljiva okužba, ki se lahko razvije v raka materničnega vratu, ampak nikoli nisem imela niti najmanjšega strahu, da bi se mi to lahko zgodilo. Partnerje sem izbirala s premislekom, imela sem redne partnerje. Skratka šok je bil velik." Dobila je vabilo na prvo biopsijo, kasneje na poseg, omenjale so se besede predrakave celice

Zdravljenje

Zdravljenje, ki je potekalo v nadaljevanju, se je odvilo zelo hitro. V samo dveh mesecih je prejela ponoven poziv na bris, ki so ga poslali na HPV testiranje, prestala je biopsijo in poseg z električno zanko. Za zdravnike, ki se dnevno srečujejo s takšnimi posegi, je to že rutina, za pacientko, ki se s tem srečuje prvič, pa vse prej kot to, pravi Nina.

"Najbolj me je prizadelo, da se pacientke obvešča, da gre za rutinski poseg, kar se je izkazalo, da ni.

Čeprav ne gre za večji poseg, je bil opravljen pod splošno anestezijo, dobila sem praktično nič informacij o pripravi na poseg ali za okrevanje, zato je moje okrevanje namesto enega tedna trajalo skoraj en mesec, spremljalo pa ga je močno krvavenje. Dejansko je to poseg, ki pusti fizične in predvsem psihične posledice in o tem se premalo govori." 

Čeprav je od omenjenega posega minilo že več kot dve leti, je Nino še vedno strah obiska zdravnice. Prestala je že tretjo biopsijo in trenutno čaka na rezultate. V tem času se je odločila tudi za cepljenje in že dobila prvi odmerek.

Stresno, prestrašeno in izgubljeno. S temi besedami Nina opisuje postopek zdravljenja v vlogi pacientke. "Imela sem občutek, da sem prepuščena sama sebi. Informacij je bilo premalo, večino sem dobila od prijateljic in družinskih članic, ki so imele to izkušnjo za seboj. Svoji zdravnici zaupam, a tudi od nje sem dobila premalo informacij." Ne zdi se ji pravilno, da je kot pacientka bila primorana sama raziskovati osnovne stvari, kot je okrevanje. Takšne podatke bi morala dobiti od zdravstvenega osebja. 

Njen podporni sistem, kot ga imenuje sama, so ves čas zdravljenja bile prijateljice, mama, žena njenega očeta ... Ko je pred dobrim letom objavila prvi zapis o zgodbi s HPV, pa je prejela prek 200 sporočil žensk in moških, ki so ji zaupali svoje zgodbe. "Katastrofalne so in ugotovila sem, da je moja med bolj pozitivnimi," še doda. 

Ninina pot do informacij
profimedia

Za Nino je bila diagnoza popoln šok, saj ni imela fizičnih ali psihičnih znakov, ki bi kazali, da z njenim telesom ni vse v najlepšem redu. Pri nekaterih ženskah in moških se lahko kot opozorilni znak naredijo genitalne bradavice, sama pa ni imela vidnih simptomov.

Njen najboljši vir informacij o HPV presenetljivo niso bili zdravniki in drugi strokovnjaki, ampak prijateljice in družinske članice, ki so imele to izkušnjo za seboj. Zato se je kasneje tudi odločila, da jasno in glasno spregovori o tej temi. Pred zdravljenjem o HPV ni vedela prav dosti, ko je novico delila z mamo in nekaj prijateljicami, pa je hitro ugotovila, da je obkrožena z ženskami, ki so to izkušnjo že imele za seboj. "Blazno hvaležna sem jim, da so takrat delile svoje izkušnje, saj mi je to pomagalo s soočanjem na poseg, kasnejše okrevanje." 

Preko prijateljice je dobila tudi največ informacij o okrevanju, ki se je (spomnimo), zapletlo ravno zaradi pomanjkanja le-teh od njene zdravnice. In ena od pomembnejših stvari:

"Zaradi informacij, ki sem jih dobila od žensk, ki jih poznam in so to izkušnjo dale same skozi, nisem imela potrebe skakati po forumih in internetnih straneh, zato sem bila dokaj mirna in manj prestrašena."

Najbolj od vseh informacij jo je presenetila ta, o kateri bi morala kot pacientka biti zagotovo obveščena: "Slučajno sem slišala na radiu pol leta po mojem posegu, da obstaja možnost cepljenja za odrasle ženske, ki so prestale poseg. Do tistega trenutka sem mislila, da je cepljenje na voljo le za punčke (in fante, plačljivo sicer) preden so spolno aktivni."

Šokirana je bila tudi nad tem, da so moški manj imuni na HPV viruse, in ko ga enkrat imajo, ga imajo za vedno. Poleg tega HPV virusi ne povzročajo samo raka materničnega vratu. Lahko povzročijo tudi rak penisa, glave in vratu. 

Od prejetja diagnoze pa vse do danes je Nina, da bi kar najbolje poskrbela za svoje zdravje, spremenila nekaj navad: "Bila sem tudi pri prehranski terapevtki in od takrat pazim, da uživam veliko zelenjave, ki vsebuje vitamine, antioksidante in minerale, ki so se v dveh raziskavah iz ZDA in Velike Britanije izkazali, da pomagajo pri krepitvi imunskega sistema za boljše izločanje HPV virusov." Ne poslužuje se prehranskih dodatkov, ampak kupuje le hrano, ki jo dobimo na tržnici ali v trgovini.

Trudi se tudi, da o HPV ne razmišlja preveč, kar ji včasih uspeva odlično, drugič malo manj. Zelo pomemben del zdravljenja je razpoloženje, poudarja Nina, saj od vsega skupaj lahko ostanejo globoke rane, ki jih je precej težje pozdraviti kot HPV. 

Ninino sporočilo vsem bralkam in bralcem pa se glasi: "Pogovarjajte se, ne skrivajte diagnoze, poiščite podporni sistem. HPV ni stigma, ni tabu, okoli vas je ogromno žensk in moških, ki se srečujejo s tem. Niste sami. Vabim tudi vse, ki jih ta tema zanima, da se mi pridružijo v zaprti Facebook skupini, ki smo jo sveže odprli in katere namen je, da se pogovarjamo, izmenjavamo izkušnje in se podpiramo."

Kaj lahko storim za svoje zdravje?

Govorimo o HPV seveda, o tem, kako se pred njim lahko skušate obvarovati, kje dobite informacije in podpornike, če se z diagnozo soočate: 

Redni vsakoletni pregledi pri ginekologu (za ženske). 

Posvet z zdravnikom o cepljenju. 

ABC osnove spolne zaščite:

  • A = abstinenca (prvi spolni odnos čim pozneje)
  • B = bodi zvest (ne menjati večjega števila spolnih partnerjev) 
  • C = kondom

Ozaveščanje o HPV s pomočjo skupine Gud vajb in Facebook strani Gud vajb.

Napisala: Anja Horjak