Imate “samo prehlad” ali kaj resnejšega?

Imate “samo prehlad” ali kaj resnejšega? (foto: profimedia) profimedia
8. 11. 2018

Preverite, kako prepoznati, ali se vas loteva kaj hujšega od prehlada.

Lahko bi rekli, da je prišel “ta čas v letu”. Tisti, ko moramo biti še posebej pozorni na umivanje rok in v kuhinji hraniti veliko sadja, da ne bi ujeli virusov in bacilov, ki razsajajo naokoli. Če ste jim že podlegli, se naučite prepoznati, ali imate le nedolžen prehlad, ali ste se nalezli česa hujšega.

Simptomi trajajo več kot 4 dni

Običajno se prehlad pozdravi tako rekoč sam od sebe, brez posebne zdravstvene pomoči v treh ali štirih dneh. Imeli boste simptome kot so glavobol, smrkanje, kašelj in splošno slabo počutje. Če ne minejo v omenjenem obdobju, pa to najverjetneje ni samo prehlad, ampak druge vrste bolezen. Priporočljiv je obisk zdravnika, ki vam bo znal pomagati.

Simptomi izginejo in se spet pojavijo

Končno ste se pozdravili in zapustili stanovanje, pa so simptomi spet tu. Pojavljajo se en za drugim in očitno boste šli spet po isti poti. To ni več prehlad, ampak infekcija, izbruh ali ponovitev določene bolezni. V vseh primerih potrebujete nasvet zdravnika in več kot čaj z limono.

Bolečine v prsih ali težave z dihanjem

Čeprav je kašelj običajen simptom prehlada, ne bi smel povzročiti bolečin v prsnem košu ali zelo oteženega dihanja. Teh simptomov ne smete prezreti, saj lahko nakazujejo na resne bolezni, povezane z dihali. Čim prej obiščite zdravnika.

Imate visoko vročino

Vročina ob prehladu ni pogost simptom, če pa se pojavi, je ta precej nizka in hitro izgine. Kadar menite, da ste prehlajeni in imate poleg tega visoko vročino, imate morda infekcijo ali bolezen povezano z grlom. Vsekakor ne ostanite doma, ampak takoj poiščite pomoč zdravnika.

Več dni imate vročino

Vročina pri prehladu bi morala izginiti še isti dan in se ne bi smela večkrat ponoviti. Če imate več dni zapored vročino (pa čeprav nizko), vam telo sporoča, da se bori proti nečemu hujšemu kot je glavobol in smrkanje. Bolj kot brskanje po spletu bo tudi v tem primeru zalegla zdravniška pomoč.

Težave s trebuhom

Bolečine v trebuhu, bruhanje in driska niso običajni spremljevalci prehlada in nakazujejo, da se za vsem skupaj skriva nekaj več. Pomembno je, da se zglasite pri zdravniku, saj omenjeni simptomi lahko povzročijo hudo dehidracijo, prav tako morate čim prej odkriti vzrok vaših težav.

Vrnili ste se z daljšega potovanja

Če ste prepoznali katerega od zgoraj omenjenih simptomov, poleg tega pa ste se pred kratkim vrnili s potovanja, bi morali na to opozoriti zdravnika. Še posebej, če se je prehlad razvil takoj potem, ko ste prišli domov. Morda ste virus prinesli iz dežele, kjer ste bili na počitnicah, pa zdravniki na to ne bi pomislili, saj ni ravno običajno. To lahko razčisti veliko ugank in privede do prave diagnoze.