Imate težave s spanjem? To vam lahko pomaga

Imate težave s spanjem? To vam lahko pomaga (foto: Profimedia) Profimedia
17. 11. 2022

Med najbolj perečimi težavami, ki vplivajo na več vidikov življenja, na vašo mentalno ostrino, razpoloženje in produktivnost, sodi pomanjkanje spanja.

Pomanjkanje spanca ali nekakovosten spanec s seboj prinese občutek utrujenosti ter negativno vpliva na njihovo sposobnost vadbe in delovno uspešnost. Nezadostni počitek ponoči lahko celo obremenjuje odnose z družino in prijatelji. 

Med najbolj poznanimi rešitvami za spanec je morda najbolj poznan melatonin – dopolnilo spalnega hormona vašega telesa, ki vam lahko pomaga zaspati. Toda vedno več ljudi uporablja za boljše spance tudi magnezij.  

Kakšne so koristi magnezija? 

Magnezij je mineral, ki pomaga več telesu pri izvajanju različnih kemičnih reakcij v telesu, vključno z:

  • Nadzorom glukoze v krvi.
  • Regulacijo krvnega tlaka.
  • Proizvodnjo energije.
  • Delovanje mišic in živcev.
  • Sintezo beljakovin.
Magnezij in kakovostnejši spanec

To, da magnezij pomaga pri kakovostnejšemu spancu glede na nekatere dokaze trdi tudi W. Christopher Winter, dr. med., avtor knjige The Sleep Solution in certificirani specialist za spanje na Charlottesville Neurology and Sleep Medicine v Virginiji. Magnezij je pomemben igralec v mnogih korakih, ki vam pomagajo do zaspanosti. Pomaga pa tudi pri umirjanju živčnega sistema in njegovemu učinkovitejšem delovanju.

Magnezij ima vlogo tudi pri sproščanju mišic in delovanju živcev, zato ga kot prehransko dopolnilo tudi zdravniki uporabljajo za pomoč ljudem pri obvladovanju simptomov sindroma nemirnih nog. Ta mineral tudi pomaga telesu vzdrževati raven gama-aminomaslene kisline, nevrotransmitorja, ki je odgovoren za »izklop« budnosti. Poleg tega, da pomaga pri hitrejšem spancu učinkuje tudi na raven dviga raven dopamina v telesu, kar izboljšuje razpoloženje. Na splošno ima lahko magnezij pomirjujoč učinek na telo, saj pomaga sprostiti mišice kar prispeva k zmanjšanju anksioznosti. 

Preberite tudi: Kako doma enostavno pripraviti kurkumin čaj?