Imate težave s suhimi očmi? Poskusite katerega izmed teh 6 nasvetov

Imate težave s suhimi očmi? Poskusite katerega izmed teh 6 nasvetov (foto: Profimedia) Profimedia
22. 9. 2017

Se vam še posebno v teh mrzlih dneh izsušijo oči? Tukaj je 6 načinov, kako lahko to težavo odpravite.

Suhe oči so lahko zelo neprijetna nadloga, še posebno v jesenskem in zimskem času, ko je zrak mrzel in suh. Pikanje, pekoč občutek, meglica, srbečica – tako majhen del telesa, občutek pa tako neprijeten.

Če imate tudi sami težavo z njimi, vam bomo letos olajšali zimske mesece. Na health.com smo namreč odkrili 6 načinov, kako to nadlogo odpraviti.

Vsak ima lahko občasno suhe oči, kadar pa do tega prihaja pogosteje,  gre lahko tudi za kronično težavo zaradi nezadostne proizvodnje solz.

Dobra novica pa je, da za to obstajajo rešitve, ki vključujejo domače pripravke, kapljice in zdravila na recept, ki težavi pridejo do dna.

Pomembno je, da simptomov ne ignorirate.

Solze vsebujejo protitelesa, lubrikante in hranila, ki ščitijo oko, in če boste simptome predolgo ignorirali, lahko poškodujete svoje oči.

Nasvet #1: Razmislite o zdravilih, ki jih jemljete

Suhe oči so pogosto stranski učinek zdravil (vse od zdravil za alergijo do tablet proti bolečinam in krvnemu tlaku). Ko iščete pomoč za to težavo, povejte zdravniku, katera zdravila jemljete, in če vam povzročajo suhe oči, jih morda lahko zamenjate.

Če to ni mogoče, berite naprej.

Nasvet #2: Poskusite s kapljicami za oči

Prve v vrsti za odpravljanje težav s suhimi očmi so kapljice, poznane kot umetne solze, ki jih je mogoče dobiti tudi brez recepta. Te vam lahko še posebej pomagajo, če imate rahlo suhe oči ali če se vam simptomi pojavijo le občasno.

Kapljice bodo delovale le ob redni uporabi.

Nasvet #3: Umijte si veke

Olje je pomembna sestavina solz, ki ga proizvajajo žleze ob robu očesa blizu vaših trepalnic. Zamašene žleze lahko vodijo do tega, da oči postanejo suhe. Redno si umivajte veke in pri tem uporabljajte toplo brisačko, s katero nežno pritiskate na oči.

To vam bo pomagalo umiriti vnetje in povrniti zaloge olja v očesu.

Nasvet #4: Nosite terapevtske kontaktne leče

Čeprav lahko navadne leče dejansko povzročijo suhe oči (če jih dolgo nosimo), lahko posebne kontaktne leče, imenovane skleralne leče, težavo odpravijo, saj varujejo površino očesa in ohranjajo vlago.

Nasvet #5: Jejte več maščobnih kislin omega 3 

Tudi to vam lahko pomaga preprečiti suhe oči. Živila, ki jih vsebujejo največ, so losos, sardine, tuna, orehi in laneno seme.

Nasvet #6: Prosite za zdravila na recept

Poleg kapljic, ki jih dobite brez recepta, lahko dobite tudi zdravila na recept. Obstajajo kapljice za oči, ki vsebujejo protivnetno sestavino ciklosporin. Tudi kortikosteroide, ki prav tako uravnavajo vnetje, je mogoče dobiti v obliki kapljic za oči, vendar so te primerne le za kratkotrajno uporabo.

Preberite še: Zakaj imate pogosto otekle oči in kako ukrepati ali pa 5 težav, ki jih lahko ublažite s sončno svetlobo.