Imate težave z razpokanimi ustnicami? TAKO jih lahko preprosto rešite

Imate težave z razpokanimi ustnicami? TAKO jih lahko preprosto rešite (foto: profimedia) profimedia
20. 1. 2023

Pozimi so nižje temperature, kar nas prisili k več zadrževanja v ogrevanih notranjih prostorih, kar ima vpliv tudi na kožo. 

Med drugim so včasih bolj razpokane ustnice, ki jih lahko povzročijo različni dejavniki. Med temi so najpogostejši: mraz, suh zrak v notranjih prostorih, poškodbe zaradi sonca, pretirano oblizovanje ustnic ter pomanjkanje določenih hranil. 

Kako lahko svoje ustnice pozimi zaščitite? 

Izogibajte se balzamov za ustnice, ki dražijo

Evkaliptus in določene arome, vključno s cimetom, citrusi, meto in poprovo meto ter dišave, lanolin, mentol, oktinoksat, fenol, propil galat in salicilna kislina, so nekatere sestavine v balzamih za ustnice, ki lahko dražijo ustnice. Če se po nanosu balzama za ustnice pojavi kakršen koli pekoč ali zbadajoč občutek, ga prenehajte uporabljati. Namesto tega raje posegajte po čim bolj naravnih balzamih.

Preizkusite naravne pripravke za ustnice

Obstaja več učinkovitih naravnih pripravkov za razpokane ustnice, ki jih imate morda tudi v kuhinji. Lahko poskusite naslednje:

  • Aloe vera: znotraj listov rastline aloe vere, se tvori gel, ki vsebuje vse potrebne vitamine in minerale, ki pomirjajo in rehidrirajo poškodovano kožo. Prav tako aloe vera deluje protivnetno.    
  • Kokosovo olje: se bori proti vnetjem in hkrati pomirja in mehča kožo.  
  • Med: je zelo vlažilen, zaradi česar je odličen za nego suhih ustnic. Vsebuje pa tudi antioksidante in antibakterijske lastnosti, ki pomagajo pri razpokanih ustnicah.   
  • Kumara: lahko nežno navlaži ustnic, saj vsebuje vitamine in minerale, ki lahko izboljšajo videz ustnic.   
  • Zeleni čaj: se ponaša z številnimi antioksidanti in minerali ter vsebuje tudi polifenole, ki zmanjšujejo vnetje. Če želite odstraniti odvečno suho kožo na ustnicah, namočite vrečko zelenega čaja v toplo vodo in z njo nežno podrgnite po ustnicah.   
Pijte več vode

Telo in ustnice postanejo suhe in razpokane tudi zaradi mraza, onesnaženosti in suhega zraka, zato je potrebno poskrbeti za več pitja vode. Ne glede na letni čas, vsak dan popijte vsaj 7-8 kozarcev vode.

Izogibajte se oblizovanju ustnic

Ko so naše ustnice suhe, se morda zdi naravno, da jih obliznemo, ko pa slina izgine, postanejo ustnice še bolj izsušene. Naredite konec grizenju in oblizovanju ustnic. Namesto oblizovanja ustnic raje uporabite balzam za ustnice ali pa ghee, ki vaše ustnice v trenutku navlaži in nahrani ter jim povrne naravno vlažnost.     

Vir: medicalnewstoday