13-dnevni načrt prehrane, ki bo pospešil in ozdravil vaš metabolizem: Pospešite svojo prebavo in nahranite svoje telo

13-dnevni načrt prehrane, ki bo pospešil in ozdravil vaš metabolizem: Pospešite svojo prebavo in nahranite svoje telo (foto: Profimedia) Profimedia
18. 1. 2023

Od surove veganske prehrane in prekinitvenega posta do paleo in keto prehrane - na voljo je veliko možnosti, kaj (in kako) jesti. Toda za mnoge med nami je dieto nadomestil bolj intuitiven pristop k prehranjevanju s poudarkom na resničnem hranjenju telesa. Ste že slišali za prometabolno prehranjevanje, ki lahko reši vaše zdravje?

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Pri hujšanju sodeluje veliko dejavnikov. Eden izmed najbolj spregledanih dejavnikov je presnova. Metabolizem je proces, v katerem telo razgrajuje hrano za pridobivanje energije. Če želite shujšati, potrebujete hitrejšo presnovo. Pogosta težava je, da večina ljudi tega ne ve. Zaradi tega se mesece, morda celo leta trudijo, da bi se znebili kilogramov. To se zgodi, medtem ko je vse, kar morate storiti, da pospešite presnovo z uporabo presnovnega prehranskega načrta 13 dni.

Kaj je presnovna dieta? Je prava za vas? Kot večina stvari je tudi ta odvisna od potreb vašega telesa. Vendar je prometabolni način prehranjevanja bolj kot dieta namenjen podpori presnovnega zdravja, ki je tema tega članka. Od tradicionalnih diet se razlikuje po tem, da sodeluje z vašim telesom in ne poskuša spremeniti vašega telesa, kar je subtilna, a močna razlika.

Tradicionalni model zdravja podpira idejo, da se bo vaše telo spremenilo v neposredni odvisnosti od tega, kaj uživate in kako živite, če ga boste mikroupravljali. Zaradi te ideje ljudje zmanjšujejo kalorije in iz prehrane izločajo celotna makrohranila v upanju, da bodo videli rezultate, ki temu ustrezajo. Novi model pa temelji na tem, kako se vaše telo odziva, in tako se pri zdravju ne osredotoča na zunanje stvari.

Načrt za presnovno prehranjevanje se osredotoča na hranjenje vašega telesa glede na to, kaj potrebuje. Gre za pristop, ki sodeluje z vašo presnovo, saj ve, kako jo podpreti, da vaše telo preide od preživetja k razcvetu.

Kaj je metabolična dieta?

Metabolična dieta je način ali vzorec prehranjevanja, katerega cilj je povečati presnovo ali hitrost presnove.  Osnovni metabolizem (BMR) je osnovna količina energije ali kalorij, ki je potrebna za delovanje telesa v mirovanju. Ta se lahko od osebe do osebe razlikuje glede na telesno sestavo.  Običajna formula za izračun te vrednosti temelji na višini, teži in starosti, vendar je treba upoštevati tudi druge dejavnike, kot so razmerje med mišicami in maščobo, raven telesne dejavnosti in delovanje hormonov.  BMR vam daje osnovni kalorični vnos, vendar je vsak posameznik drugačen in dodatne kalorije, ki jih vsak dan potrebujemo za zadovoljitev lastnih potreb, bodo drugačne.

Kako deluje presnovna dieta: Povečanje metabolizma

Če imate osnovno stopnjo presnove, ki vam zagotavlja določeno količino kalorij, potrebnih na dan, in nekaj dodatnih, ki vam pomagajo pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti, kaj če bi lahko pospešili to stopnjo in učinkoviteje izkoristili vnos kalorij? Tako bi lahko pokurili vse kalorije, shranjene v maščobnih oblogah.

Načrt presnovne prehrane 13 dni

Metabolična dieta izhaja iz pojma presnove. Kot smo že omenili, je presnova proces, v katerem se hrana, ki jo zaužijemo, razgradi za različne namene, vključno s proizvodnjo energije. To pomeni, da je presnovna dieta mešanica živil, ki pomagajo pri pospeševanju presnove.

Ta načrt obrokov ne vsebuje nobenih živil, ki bi bila neobičajna. Namesto tega je ustvarjen z uporabo vsakdanjih živil, ki jih zlahka najdete v trgovini. Edina razlika je v tem, da morda niste vedeli, da lahko ta živila pospešijo vaš metabolizem.

Načrt presnovne prehrane 13 dni: Katera živila so sprejemljiva v načrtu presnovne prehrane?

Metabolna dieta se osredotoča na živila, ki lahko pospešijo presnovo in vam pomagajo pri izgubi odvečne teže. Poleg tega, da vsebuje najboljša živila, ki pospešujejo presnovo, bo dober načrt presnovne diete vseboval tudi priporočila o sprejemanju drugih praks za povečanje delovanja presnove. 

Profimedia

Na primer prakse, kot so telesna vadba, hidracija in dovolj spanja. Le tako se boste lahko hitro in varno znebili ogromne količine kilogramov. Tukaj je nekaj najboljših živil za pospeševanje presnove, ki le redko manjkajo v načrtu obrokov za presnovo:

Zdrav 13-dnevni načrt prehrane za hujšanje:

Za zdravo hujšanje je ključnega pomena, da povečate svojo aktivnost in zmanjšate vnos energije, poleg tega pa se morate tudi zdravo prehranjevati. Zato se izogibajte živilom, ki vsebujejo enostavne in rafinirane ogljikove hidrate ter nasičene in transmaščobe, namesto tega pa v svojo prehrano vključite naslednja živila, bogata s hranili:

 • Zelenjava in sadje
 • ribe in morski sadeži
 • pusto meso in perutnino
 • jajca
 • mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob ali brez maščob
 • Oreščki in semena
 • fižol in stročnice
 • Polnozrnata žita
 • kava
 • zelenolistnata zelenjava
 • zeleni čaj
Profimedia

Kakšna so pravila 13-dnevne diete?

Čeprav se prehranjevalni načrt 13-dnevne diete lahko razlikuje glede na to, kdo vam ga predpiše, obstajajo nekatera pravila, ki jih je treba upoštevati ne glede na vse. Med njimi so:

 • Izogibajte se pitju alkohola.
 • Ne žvečite žvečilnih gumijev
 • Ne uporabljajte kuhinjskega olja
 • Izogibajte se sladilom, kot sta sladkor in med
 • Izogibajte se soli
 • Ne uporabljajte solatnih prelivov
 • Izogibajte se intenzivni telesni dejavnosti
 • pijte veliko vode
Preberite še:

To so skrivnosti toplega in udobnega doma (tistega, kjer bi se zakopali med blazine s skodelico kakava)

Priporočamo tudi:

Po objavi deskarja Tima Kevina Ravnjaka se je oglasila njegova bivša žena Nina Klinar: "Kot mamica in kot ženska ne privoščim nobenemu izmed vas situacije, v kateri sem se znašla sama"