Jada Pinkett Smith je delila: To je bil prvi znak moje alopecije

Jada Pinkett Smith je delila: To je bil prvi znak moje alopecije (foto: Profimedia) Profimedia
4. 4. 2022

In bilo jo je na smrt strah, ko se je zgodilo. 

Pred nekaj leti je začela igralka Jada Pinkett Smith lase povijati v turbane. Preteklo poletje si je popolnoma obrila glavo in v objavi na Instagramu zapisala »Time to let go«. 

Razlog? 

Maja 2018 je Jada prvič javno spregovorila o tem, da se sooča alopecijo, avtoimunsko motnjo, ki povzroča izpadanje las. »Imela sem težave z izpadanjem las. In povem vam, bilo je grozljivo, ko se začelo.« 

Prvi znak, s katerim se je srečala

Prvi znak, ki jo je opozoril, da se z njenim telesom dogaja nekaj resnega, se je zgodil, ko si je umivala lase. 

Bila je pod tušem, ko je nenadoma držala polno pest las, in takrat si je rekla, »O, moj bog, ali postajam plešasta?«

To je bil eden tistih trenutkov v njenem življenju, ko se je dobesedno tresla od strahu, je pojasnila v pogovoru na Red Table Talk.

Takrat si je lase močno skrajšala in nato ves čas nosila kratke pričeske, na koncu je začela nositi turbane. 

Profimedia

Čeprav se zdi Jada Pinkett Smith vedno samozavestna in izjemno močna, izguba las zanjo ni bila lahka. »Moji lasje so bili velik del mene. Nega las je bil čudovit ritual.« Prav tako dejstvo, da lahko izbira, ali bo imela daljše ali krajše lase … In potem se nekega dne zgodi: »O, moj bog, morda te izbire ne bom imela več.«

Kljub temu, da je opravila vse vrste testov, je dejala, da zdravniki dolgo niso vedeli, zakaj ji izpadajo lasje.

Alopecija areata naj bi bila avtoimunska bolezen, ki povzroči izpadanje las. Prvi simptomi alopecije areata so majhni madeži plešavosti. Ti madeži oziroma področja so lahko tudi pekoča ali boleča. 

Približno 2 % splošne populacije naj bi bila prizadeta z resno obliko alopecije, pravi študija. In približno 20 % populacije se v določenem življenjskem obdobju sreča z eno od oblik alopecije oziroma z izpadanjem las.