Če se ponoči pogosto zbujate, vam morda primanjkuje tega hranila

22. 8. 2022
Deli
Če se ponoči pogosto zbujate, vam morda primanjkuje tega hranila (foto: Profimedia)
Profimedia

Če se ponoči pogosto zbujate, ker morate na stranišče, je to lahko znak, da v vaših prehrani potrebujete več tega hranila, pravijo zdravniki. 

Nič ni bolj frustrirajočega od nočnih obiskov stranišča – ki nam kradejo tako pomemben spanec. Občasno so to seveda zgodi vsakomur, še posebej, če si tik pred spanjem privoščimo pijačo. Nočni obiski stranišča so tudi pogostejši s staranjem.

Zdravniki pa pravijo, da se lahko stanje poslabša tudi zaradi zaprtja, ki ga med drugim povzroči pomanjkanje vlaknin v prehrani. 

»Zaprtje absolutno lahko povzroči nočno uriniranje,« je za spletno stran Well + Good razložila dr. Heather Jeffcoat. »To je zato, ker lahko nakopičene fekalne snovi v debelem črevesu pritiskajo na mehur in vzbudijo potrebo, dovolj močno, da vas prebudi.«

Obstaja seveda vrsta razlogov, zakaj je lahko uživanje dovolj tega hranila koristno – a med pomembnejšimi je zagotovo ta, da so vlaknine nujno potrebne za ohranjanje zdrave prebave, še posebej je to pomembno s staranjem.

»Prehrana, bogata z vlakninami, pomaga pri številnih zdravstvenih težavah, od ohranjanja zdravega črevesnega mikrobioma in močnega srčno-žilnega sistema do boja proti nokturiji,« razloži zdravnica. Prehrana z veliko vlakninami seveda pomaga tudi pri zaprtju. 

Čeprav to ni edini znak, da je v vaši prehrani premalo vlaknin, je lahko zaprtje pomemben indikator. Strokovnjaki poudarjajo, da je obisk stranišča manj kot trikrat na teden že lahko znak nekaterih stanj. 

Razlog za zaprtje je lahko tudi premalo gibanja ali jemanje določenih zdravil, a kljub temu lahko to težavo preprečite s preprostimi prehranskimi spremembami. 

Dodajte več živil, ki so dober vir vlaknin: 

  • jabolka, 
  • korenje, 
  • brokoli, 
  • žitarice … 

Pomaga lahko tudi: 

  • izogibanje kavi in alkoholu, zlasti v večernem času, 
  • zmanjšanje zaužite tekočine tik pred spanjem.