Uživanje priljubljenega sadja lahko zmanjša tveganje za demenco

15. 11. 2023
Deli

Raziskovalci so v študijski skupini opazovali udeležence s prekomerno telesno težo, ki so se pritoževali zaradi blagih kognitivnih motenj, in polovico prosili, naj se vzdrži uživanja kakršne koli vrste jagodičevja, druga skupina pa je vsak dan pojedla približno skodelico jagod.

Rezultati so pokazali, da so tisti, ki so redno jedli jagode, dosegli boljše rezultate pri testih, ki so merili, kako dobro si lahko zapomnijo seznam besed po 12 tednih.

Preberite še: Nagnjenost k Alzheimerjevi bolezni: zvezdnik Chris Hemsworth zaradi diagnoze spremenil svojo prehrano

Študija temelji na prejšnjih raziskavah ekipe o borovnicah, črnem in drugem jagodičevju, za katere se je izkazalo, da zmanjšujejo tveganje za demenco.

Borovnice in jagode namreč vsebujejo antioksidante, imenovane antocianini, ki se borijo proti nestabilnim molekulam, znanim kot prosti radikali, ki povzročajo kronično vnetje, ki je dejavnik tveganja za demenco.

Dr Robert Krikorian, glavni avtor študije in zaslužni profesor na Medicinski fakulteti Univerze v Cincinnatiju, je dejal: "Obstajajo epidemiološki podatki, ki kažejo, da imajo ljudje, ki redno uživajo jagode ali borovnice, s staranjem počasnejšo stopnjo kognitivnega upada."

Raziskovalci so ocenili 30 bolnikov s prekomerno telesno težo - pet moških in 25 žensk - starih med 50 in 65 let, ki so se pritoževali zaradi blagih kognitivnih motenj. Dr Krikorian je dejal, da so se za to skupino odločili, ker imajo povečano tveganje za demenco.

12 tednov so udeležence prosili, naj ne uživajo jagodičja, razen dnevnega paketa dodatka v prahu, ki so ga med zajtrkom zmešali z vodo. To je bilo enako eni skodelici celih jagod.

Polovica udeležencev je prejela jagodni prašek (ali skodelico jagod), druga polovica pa placebo.

Nato so opravili teste spomina, raziskovalci pa so spremljali njihovo razpoloženje, količino simptomov depresije in presnovo.

Tisti, ki so uživali jagode v prahu, so se bolje odrezali na testih spomina in poročali, da imajo manj simptomov depresije.

Študija temelji na prejšnji raziskavi ekipe, ki je bila objavljena v reviji Nutrients in je pokazala, da borovnice zmanjšajo tudi simptome kognitivnega upada.

Jagodičevje je glavna sestavina diete MIND, ki je kombinacija sredozemske diete in diete DASH. Ta dieta daje prednost protivnetnim živilom, kot so losos, leča, avokado, korenje in cvetača.

Več kot 6 milijonov Američanov naj bi imelo demenco, poroča Združenje za Alzheimerjevo bolezen. Do leta 2050 naj bi to število naraslo na skoraj 13 milijonov zaradi naraščanja starejšega prebivalstva – ali enega od 25 ljudi. V Sloveniji živi več kot 34.000 oseb z demenco, za vsako pa v povprečju skrbijo še trije ljudje.

Center za nadzor in preprečevanje bolezni pravi, da zgodnji simptomi bolezni vključujejo izgubo spomina, težave s pozornostjo in komunikacijo z drugimi.

To lahko vključuje dezorientacijo v znani soseski, uporabo nenavadnih besed za označevanje znanih predmetov in pozabljanje imen družinskih članov.

Starost je najmočnejši dejavnik tveganja za razvoj bolezni – poleg družinske anamneze in večjega tveganja za bolezni srca.

Trenutno ni zdravila za demenco, zdravljenje pa se namesto tega osredotoča na upočasnitev stanja in omejevanje njegovih simptomov.

Avtorji so povedali, da so omejitve vključevale majhno velikost vzorca in dolžino študije.

Študija je bila prejšnji mesec objavljena v reviji Nutrients.

Kaj je Alzheimerjeva bolezen?

Alzheimerjeva bolezen je progresivna, degenerativna bolezen možganov, pri kateri kopičenje nenormalnih beljakovin povzroči odmiranje živčnih celic. To moti oddajnike, ki prenašajo sporočila, in povzroči krčenje možganov.

KAJ SE ZGODI?

Ko možganske celice odmirajo, se zmanjšajo funkcije, ki zagotavljajo spomin, orientacijo ter sposobnost razmišljanja in sklepanja.

Napredovanje bolezni je počasno in postopoma.

V povprečju bolniki po diagnozi živijo pet do sedem let, nekateri pa lahko živijo deset do 15 let.

ZGODNJI SIMPTOMI:

Izguba kratkoročnega spomina

Dezorientacija

Vedenjske spremembe

Nihanje razpoloženja

Težave z denarjem ali telefoniranjem

KASNEJŠI SIMPTOMI:

Huda izguba spomina, pozabljanje bližnjih družinskih članov, znanih predmetov ali krajev

Postanejo zaskrbljeni in razočarani zaradi nezmožnosti razumevanja sveta, kar vodi v agresivno vedenje

Sčasoma izgubi sposobnost hoje

Lahko ima težave s prehranjevanjem

Večina bo sčasoma potrebovala 24-urno oskrbo

Preberite še: Parkinson, Alzheimer, Down ... Kdo so možje, ki so dali imena boleznim?