Če kavo pogrevate v mikrovalovni pečici ali na štedilniku, takoj prenehajte.
Ujeti smo v hiter ritem življenja, narekujejo ga delovni urnik, družinske in druge obveznosti. Tako hiter, da včasih pozabimo celo na kratek oddih – kot je skodelica kave.
Skodelico odložite na mizo poleg računalnika ali kam drugam (odvisno, kaj tisti trenutek delate) in preden se zaveste, je ura mimo in vaša kava je hladna in nedotaknjena.
Lahko kavo preprosto pogrejemo? Ali obstaja nevarnost za zdravje?
Odgovor v nadaljevanju ...
Črna kava je neškodljiva
Načeloma ponovno pogreta črna kava ni škodljiva – vendar lahko pozabite na omamno dišeč in okusen napitek, ki ste si ga verjetno zaželeli. Kava bo po segrevanju grenka in kisla, neprijetnega okusa.
Marsikateri strokovnjak za kavo bo potrdil, da je kava za enkratno uporabo. Pripraviš jo, spiješ, če se ohladi, pripraviš svežo. Segrevanje kave namreč spremeni njeno kemično sestavo in popolnoma uniči okus.
In če ste res v hudi stiski in je pred vami le lonec hladne kave …
Raje jo zmešajte s kocko ali dvema ledu. »Verjemite mi, da bo bolje,« pravi Todd Carmichael, strokovnjak za kavo in lastnik pražarne La Colombe.
Namig: čeprav ste doma, uporabljajte termo skodelico ali steklenico.
Tudi Karen Yates, ki vodi znanstveni blog Bean Thinking pravi, kislost kave postane intenzivnejša že z ohlajanjem, zaradi česar bo ponovno pogreta kava zelo grenkega okusa. Tako ohlajanje kot pogrevanje kave torej prispeva k slabemu okusu.
Pozor pa pri naslednji kavi!
Če pa ste kavi dodali smetano ali mleko, potem kave ne pogrevajte!
Uživanje mleka, ki ni bilo ustrezno shranjeno več kot dve uri, ni dobra ideja – čeprav je zmešano s kavo.
Preverite še:
Ali pa poskusite: 2 slastna jesenska napitka, ki si jih morate nujno pripraviti (sestavine že imate)