25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Je tek res slab za kolena?

Je tek res slab za kolena? (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 10. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Ne dvomim, da ste že slišali trditev, da je tek slab za kolena. 

Še bolj verjetno pa je v vaši glavi misel, da je za kolena slab predvsem tek po trdi podlagi. Drži? Morda ste to kje prebrali ali pa vam je kolega vestno razlagal, kako si je s tekom uničil kolena.

Pa si je vaš kolega, ki tako vestno trdi, da si je uničil kolena s tekom, res uničil kolena s tekom ali pa je bil za to odgovoren kakšen drug dejavnik? Tek in težave s koleni se pogosto znajdejo v isti množici, vendar se na drugi strani pogosto pojavijo težave tudi pri tistih, ki skoraj nikoli ne naredijo tekaškega koraka v odraslem življenju.

Kakšne so obremenitve pri teku?

Tek ima res nekaj lastnosti, zaradi katerih bi lahko hitro sodili, da je slab za kolena. Ves čas se namreč ponavljajo dokaj enaki gibi, ponovimo jih približno 10.000-krat na uro. Toliko korakov namreč okvirno naredimo v eni uri teka. To pomeni tudi 10.000 pristankov, in če vemo, da sila reakcije podlage na naše telo znaša 2 do 3 telesne teže, potem je res kar veliko reči, ki bi lahko šle narobe. Seveda pa je vse skupaj odvisno od tega, kakšna je naša telesna teža ter tudi sama tehnike teka. Če torej sodimo med težje tekače, zagotovo ni smiselno posegati po manj blaženi obutvi.

Tekaško koleno

Je torej več težav s koleni med tekači kot med preostalimi ljudmi? Med tekači se res pojavlja kar nekaj težav s koleni. Ena od poškodb se celo imenuje tekaško koleno. Vendar bi spet lahko prehitro sodili, saj se težave pojavljajo tudi pri drugih aktivnostih, če se teh lotevamo malce nespametno. Večina tekaških poškodb je preobremenitvenega tipa. To pomeni, da smo se pogosto malce nezrelo lotili velikega izziva in potem še malce predolgo vztrajali, ko se je težava že nakazovala. Poškodba se je že odrazila med tekom, vendar pa je bil vzrok lahko povsem drugje in bi ga lahko pravočasno odpravili z vadbo moči ali gibljivosti. Torej gre pogosto bolj za vprašanje, kaj je bilo prej – kura ali jajce ali drugače povedano, je bila težava prisotna, že preden smo začeli teči? Večji problem od preobremenitvenih sindromov pa bi lahko bila obraba kolena. Je tudi ta bolj pogosto prisotna med tekači?

Torej si s tekom res uničujemo kolena – mit ali resnica?

Zagotovo je resnica, da s tekom pride zraven tudi kakšna poškodba. Ampak mnogo športnih aktivnosti jih prinaša s seboj. Pri teku se jim lahko precej izognemo, če se o vsem skupaj posvetujemo s kineziologom. Poškodbe namreč pogosto izhajajo iz naših osnovnih gibalnih vzorcev. Če imamo mi težavo pri določenem gibu, ki ga bomo med tekom ponovili 10.000-krat na uro, potem je seveda velika možnost, da bo prišlo do poškodbe, ki se bo lahko odrazila v kolenu ali pa kje drugje.
Je torej več težav na asfaltu kot na mehkih podlagah? Znanost pravi, da ni večjih razlik med številom poškodb pri teku po trdi podlagi v primerjavi s tekom na mehkih podlagah. V tem primeru bi lahko dejali, da bo kombinacija kar prava

Obraba hrustanca

Kako pa je potem z obrabo hrustanca? Je ta kaj pogostejša pri tekačih? Raziskave spet pravijo, da ni razlik med tekači ter preostalo populacijo. Verjetno je bolje razloge za obrabo iskati v naši družinski zgodovini, saj smo pogosto genetsko bolj podvrženi temu. Poleg tega pa pomembno na samo obrabo vplivajo tudi pretekle poškodbe, kot so zlomi kosti ali pa poškodbe vezi. Ne gre pa prezreti tudi povečane telesne mase. Večja masa posledično bolj obremenjuje hrustanec med tekom, zato je včasih bolj pametno izbrati kakšno drugo aktivnost (kolesarjenje, nordijska hoja, plavanje …), poleg tega pa predvsem vadbo moči, kjer ne bomo podvrženi takšnim obremenitvam.

Je torej mit potrjen ali ne? Mit zagotovo lahko zavržemo. Se moramo pa zavedati, da tek lahko prinaša tudi težave s koleni, zato se je treba tudi teka lotevati pametno. Tek je res priročna aktivnost, saj je dostopen praktično povsod. Je pa to lahko tudi dvorezni meč, saj potem pogosto pozabimo na vse preostale podporne aktivnosti. Rekreativni tekači imamo slabše gibalne sposobnosti kot profesionalni tekači, ki del svojega treninga namenjajo tudi vadbi moči, gibljivosti, tehniki teka … Zato se ne zgledujmo po njih zgolj po opravljenih razdaljah, ampak tudi po opravljenih drugih vadbenih vsebinah.

Besedilo: Luka Hren, kineziolog, maratonec in trail tekač.nZa več informacij kliknite na eww.kinvital.si. // Fotografije: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri