Jejte kot super model! 4 zdravi prehranjevalni načrti najlepših teles na svetu

Jejte kot super model! 4 zdravi prehranjevalni načrti najlepših teles na svetu (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 10. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Najprej priznajmo očitno: gibčno, vitko telo vrhunskega modela je stvar dednih dejavnikov, rezultat genetske eksplozije.

Vendar pa morajo tudi najlepša svetovna telesa dati kaj od sebe in se držati visoko intenzivnih treningov, podobnih tistim, ki jih imajo vrhunski športniki ter v številnih primerih upoštevati natančen zdrav prehranjevalni načrt, ki poskrbi, da so 365 dni na leto pripravljene na fotografiranje. In zdaj dobra novica: od njihovih skrbno pripravljenih programov imamo nekaj koristi tudi me, navadne smrtnice. Predstavljamo vam štiri preizkušene prehranjevalne filozofije, ki jim velja slediti.

Bridget Malcolm: Veganska prehrana

V veganski prehrani ni nobenih živil, ki bi bile živalskega izvora. Osredotoča se na sadje, zelenjavo in žita. Če so obroki uravnoteženi, lahko pokrije vse prehranske
potrebe.

Gisele Bündchen: Rastlinska prehrana

V zadnjem času je prišel na dan rastlinski prehranjevalni načrt Gisele Bündchen in njenega moža Toma Bradyja. Sestavil ga je njun osebni ceh Alan Campbell. Prehrana temelji na skoraj 80 % deležu zelenjave, dopolnjujejo pa jo polnozrnata žita (proso, kvinoja) in stročnice pa tudi pusto meso (meso iz pašne reje, raca) in divji losos.

Seznamu dovoljenega je dodan dolg seznam nedovoljenega. Nobenega uživanja belega sladkorja, bele moke, jodizirane soli, kofeina, gob ali razhudnikov (paradižniki, paprike, jajčevci). Sveže sadje je rezervirano samo za otroke. Že samo po tednu takega očiščevalnega prehranjevanja boste zelo verjetno opustili slabe navade.

Miranda Kerr: Prehrana po krvni skupini

Prehranjevalni sistem naturopata dr. Petra J. D'Adama je prilagojen štirim krvnim skupinam (A, B, AB in 0). Gre pretežno za vegetarijansko prehranjevanje in izogibanje koruzi, pšenici in določenim vrstam stročnic. Neka znanstvena raziskava je pokazala, da koristi D'Adamovih programov niso pokazale nobene povezanosti s krvnimi skupinami udeležencev, da pa se je pri skupini s krvno skupino A (tudi pri Mirandi Kerr) pokazalo, da imajo nižji ITM, manjši obseg pasu, manjši krvni pritisk, manj holesterola, inzulina in drugih pomembnih markerjev.

Carolyn Murphy: Alkalična prehrana

Alkalična prehrana, ki omejuje kisla živila, ki spreminjajo telesno raven pH, je bogata s sadjem, zelenjavo, oreščki in stročnicami, vsebuje pa zelo malo mesa, rib, mlečnih izdelkov, jajc, žit in alkohola. Medtem ko nasprotniki opozarjajo, da prebavni proces vso hrano v želodcu spremeni v kislino in je zato težko govoriti o kakršnemkoli ravnotežnostnem učinku nivoja pH, je ta vrsta prehrane s sadjem, zelenjavo in nizkokaloričnimi beljakovinami dobra za srce.