Kaj in kako piti v vročih dneh?

6. 9. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Tako boste ostali v dobri kondiciji in vitalni.

Malo sladkorja

Da tekočina ne bo vplivala na telesno težo, je priporočljivo piti vodo ali nesladkane čaje. Limonade, sokovi in močno sladkani ledeni čaji kot tudi napitki s kofeinom z visokim deležem sladkorja, naj bodo le izjema. Sadni čaj ima lahko namreč kar 500 kalorij na kozarec – toliko kot običajen glavni obrok.

Različica

Doma narejeni osvežilni napitki so idealni, saj sami odločite tako sestavine in sladilo kot tudi količino. Poleg sladil lahko uporabite tudi stevio, med ali agavin sirup.

Na kratko

S potenjem izgubimo tudi mineralne snovi. Poleti zato v vodo dodajte tudi malce soli, da boste zopet napolnili svoje zaloge. Tekočino si porazdelite čez dan. Žeja je že opozorilni znak. Če je voda zelo hladna, mora telo uporabiti veliko energije, da prilagodi telesno temperaturo – in porabi nekaj kalorij.

Lubenični smuti

Za 4 kozarce: 500 g lubenice (brez semen) pretlačite s 400 ml pinjenca. Po želji izboljšajte še z malce agavinega sirupa.

Brez alkohola

Zelo aromatičen in trenutno v modi: hugo. V originalni verziji se zalije s penino, slasten pa je tudi brez alkohola.

Za 4 kozarce: zmešajte 350 ml ingverjeve peneče pijače (ginger ale), 70 ml bezgovega sirupa in sok 2 limet. Dodajte 2 metini vejici. Zalijte s 400 ml mineralne vode.

Klasik: ledeni čaj

Skrivnost aromatičnega ledenega čaja je v ohlajanju s šokom. Za 4 kozarce skuhajte 1 liter močnega čaja Earl Grey in ga pustite stati nekaj časa. Še vročega zlijte v vrč z ledenimi kockami, okrasite z limono ali limeto in po želji še sladkajte.

Zeleni smuti

Zelo moden z intenzivno zeleno mešanico iz kumare in zelišč. Za 4 kozarce očistite 2 kumari in ju zrežite na kose. Skupaj z 20 lističi bazilike in sokom 2 limet ter 2 žličkama naribane lupinice neškropljene limete jih zmešajte v električnem mešalniku. Smuti po želji zalijte z malce jabolčnega soka.

Hlajenje

Napitke lahko poleti zelo hitro ohladite v ledeni kopeli. V večjo posodo denite veliko ledenih kock, nekaj vode in soli ter vanj nato postavite steklenice.