Kaj je spalna paraliza in kaj storiti, če vas doleti?

Kaj je spalna paraliza in kaj storiti, če vas doleti? (foto: Profimedia) Profimedia
4. 2. 2018

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste se prebudili iz spanja in se začeli zavedati okolice, niste pa morali premakniti nog in rok ter vstati iz postelje? Potem ste se že srečali s spalno paralizo.

Spalna paraliza se zgodi, ko se del možganov prebudi iz spanja, centri, ki nadzirajo dele telesa, pa so še vedno v fazi počitka. Zato se neuspešno skušate premikati in vstati iz postelje. Obstajata le dva načina, kako se spalna paraliza konča: s spancem ali popolno budnostjo. Medtem ko se dogaja eno ali drugo, pa je stanje lahko zelo zastrašujoče, čeprav zdravju nenevarno. Kaj lahko storite?

1. Ker boste prepoznali stanje, boste vedeli, da zdravju ni škodljivo in bo slej ko prej minilo.

2. Opomnite se, da se nimate ničesar bati in se namesto tega osredotočite na lep trenutek iz vašega življenja.

3. Sprostite se in se ne skušajte premikati, dokler se popolnoma ne zbudite ali ponovno zaspite.

Različni deli možganov so med seboj povezani, in če vse deluje tako, kot bi moralo, se ob nočnem počitku vsi deli naenkrat umirijo in preidejo v fazo spanja. Enako naj bi se zgodilo, ko se zbudimo. Kadar se prebudijo neenakomerno, se zavedamo okolice, ne moremo pa se premikati, govoriti ali odpreti oči. Podobno se dogaja pri hoji v spanju, le da so procesi obratni (najprej se zbudijo centri za premikanje telesa in šele nato razumski del). Bolj pogosteje se s spalno paralizo srečamo zjutraj kot zvečer, lahko pa se tudi zgodi, da centri za gibanje “zaspijo” prej kot tisti za razumsko razmišljanje. To lahko doleti vsakogar, še posebej osebe, ki že imajo motnje, povezane s spanjem, na primer spalno apnejo, narkolepsijo ali hipersomnijo (prekomerna dnevna zaspanost).

Haluciniranje

Strašljiva je že nezmožnost premikanja telesa, kar bo potrdil vsak, ki je to že doživel, še huje pa je, če se pojavijo halucinacije. Te so treh vrst:

 • občutek, da se nekdo ali nekaj nastaja v istem prostoru
 • občutek, da nekaj ali nekdo pritiska na prsni koš
 • občutek letenja ali lebdenja.

Če ste prepoznali stanje in ga že doživeli, se je verjetno zgodilo zaradi slabega spanca. Pomembno je, koliko časa spite in kako kakovosten je počitek. Slab vpliv ima lahko že pozen odhod v posteljo ob prostih dnevih, kar uniči spalni ritem. Zase poskrbite s temi triki, ki vam bodo v trenutku pomagali zaspati.

Preverite tudi 6 presenetljivih razlogov, ki so lahko vzrok nenehne utrujenosti

Večerna rutina

V vsakem primeru je priporočljivo, da si omislite spalno rutino, ki bo ob rednem izvajanju telo pripravila na počitek. S tem si boste zagotovili dober nočni spanec in se izognili neprijetnostim kot je spalna paraliza. Vključite naslednje:

 • ustvarite mirno okolje, v katerem se boste pripravili na spanje
 • vsaj eno uro pred spanjem ne uporabljajte elektronskih naprav (oziroma čim manj)
 • umijte se s toplo vodo (ne vročo)
 • prostor odišavite s sivko, cimetom ali vanilijo, kar bo pomagalo pregnati stres
 • pred spanjem na list papirja napišite probleme, ki vas težijo
 • privoščite si kozarec toplega mleka
 • vzemite si čas za branje ali drugo aktivnost, ki vas sprošča
 • ko zaprete oči, mislite na nekaj pozitivnega.