Kaj pomeni, če vas srbi zapestje

24. 2. 2023
Deli
Kaj pomeni, če vas srbi zapestje (foto: Profimedia)
Profimedia

Pruritus ali srbenje je simptom, ki je očem neviden, vendar zato nič manj nadležen. 

Srbenje je pravzaprav med najpogostejšimi simptomi, saj ga občutimo prav vsak dan – nekateri zelo pogosto. Seveda se tudi toleranca za srbenje med ljudmi razlikuje, prag pa lahko spremenijo drugi zunanji in duševni vplivi. 

Prekomerno srbenje, ki je običajno omejeno na en del telesa, lahko povzroči suhost ali izpostavljenost alergenom in okoljskim iritantom. Določena stanja kože prav tako lahko izzovejo srbenje. To lahko vključuje stanja, kot so luskavica, pasovec, norice.

Pasovec ali herpes zoster: Opozorilni znaki, ki se pojavijo nekaj dni pred izpuščajem – med njimi je tudi zobobol!

Kaj pomeni, če vas vedno srbi le zapestje? 

Srbenje na predelu zapestja ima lahko več vzrokov, tako kot srbenje na drugih delih telesa. Vendar obstaja nekaj dejavnikov, zaradi katerih je zapestje lahko še posebej občutljivo.

Če opazite, da vas zapestja vztrajno srbijo, drugje po telesu pa ne, je to lahko preprosto povezano s tem, kako pogosto uporabljate svoje roke. 

V študiji, objavljeni v publikaciji Contact Dermatitis, so imeli pod drobnogledom dlani in zapestja medicinskih sester, za katere je znano, da si pogosto umivajo roke. Skoraj polovica je imela vnetje kože, ki je značilno za ekcem. 

Nosite nakit?

Srbenje lahko izzovejo tudi dražeče snovi, ki pridejo v stik z zapestji. Pogost alergen je denimo nikelj v nakitu. Če povzroči reakcijo, simptomi pogosto vključujejo srbenje, rdečico in mehurčke.

Če se poleg srbenja pojavijo izpuščaji

Za to obstaja nekaj pogostih krivcev, opozarja strokovnjak: 

  • dermatitis, 
  • suha koža, 
  • ekcem,
  • garje,
  • kožna plesen,
  • psoriaza.

V večini primerov gre za manjše draženje in bo izginilo samo od sebe. Vendar če se na koži pojavijo tudi izpuščaji ali so prisotni drugi simptomi, gre lahko za resnejše obolenje, zato se pogovorite z zdravnikom. Posvetujte se, če opazite bulice, razbarvanje kože ali druge nove simptome. 

Poglejte si tudi video: Gledališka in filmska igralka Mojca Fatur je spregovorila o težki bolezni.

Duhoven pomen srbečega zapestja

Včasih se srbenje pojavi od nikoder, koža ni suha, ne gre za izpostavljenost alergenom ali ugrize žuželk. Z medicinskega vidika torej ni razloga za skrb. Mnogi verjamejo, da je takrat srbeče zapestje sporočilo iz vesolja.

Kakšna sporočila prinaša? 

Nenavaden občutek srbenja lahko pomeni, da je čas, da opustite svojo zaskrbljenost, zlasti povezano s tem, kaj si drugi mislijo o vas, in da pokažete več zaupanja vase.

Pogosto pravijo tudi, da pomeni, da ste ljubljeni. Natančneje, da nekdo misli na vas in vas morda v tistem trenutku pogreša. 

Medtem ko drugim sporoča, da je čas, da se premaknejo naprej in trdo delajo za svoje cilje.

Še en možen pomen: včasih je to klic, da morate narediti prostor zase. Postavite meje, osredotočite se nase in predvsem si vzemite čas zase, bodite v miru. 

Srbeče zapestje lahko pomeni tudi, da prihaja obdobje transformativnega zdravljenja. Če se to na koncu nanaša na vas, bi lahko rezultati spremenili vaše življenje.

Nazadnje, pravijo, da srbeče zapestje lahko pomeni, da se vam obeta sreča! Vesolje vam meče kost in morda boste prišli v boljše finančno stanje.

Preberite še:
6 znakov, da se vam bo kmalu zgodilo nekaj dobrega

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord