Kaj pomenijo izpuščaji ali bulice na področju genitalij - bi vas moralo skrbeti?

Kaj pomenijo izpuščaji ali bulice na področju genitalij - bi vas moralo skrbeti? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 10. 2019

Večina bi v paniki najprej pomislila, da ima genitalni herpes, a najbrž ne gre za to. Ginekologinja razkriva 10 možnosti.

Genitalni herpes pravzaprav ne izgleda kot bula, običajno se pojavi kot en ali več mehurčkov na področju spolovil, danke ali ust. Pri večjem delu okuženih pa simptomov sploh ni, zato veliko ljudi ne ve, da je okužena s herpesom (vir: NIJZ). 

Kaj potem pomenijo izpuščaji ali bulice na področju genitalij?

Morda gre za kaj od spodaj naštetega:

1. Izbruh mozoljev ali aken

Čeprav so najstniški dnevi že za vami, se kdaj pa kdaj zgodi: napadejo vas mozolji! Lahko jih dobite kjerkoli po obrazu in telesu, vagina ni nobena izjema. Poskusite se vzdržati stiskanja; ko bo čas za to, se bodo posušili sami od sebe.

2. Posledica odstranjevanja dlak

Če se tam spodaj brijete, lahko nastanejo zoprne rdeče-bele pikice, ki vas srbijo in iritirajo, pogost je tudi pojav podkožnih mozoljev oziroma vraščenih dlak.

Tudi kreme za odstranjevanje dlačic so polne kemije, ki lahko razdraži kožo. V času, ko se pojavijo mozolji, pustite dlake pri miru.

3.  Ciste

Večurno sedenje, potenje in perilo iz umetnih materialov ne zagotavljajo zračenja okrog vagine, zato se lahko med drgnjenjem kože in oblačil (ali pa nog med hojo) v dimljah naredijo ciste.

Še najbolj pomagajo tople kopeli, če so ciste okužene, pa obisk pri zdravniku.

4.  Genitalne bradavice

Gre za spolno prenosljivo bolezen. Čeprav ni nujno, da bo prišlo do hujših zdravstvenih težav, je priporočljiv obisk zdravnika, saj je možno, da jih je povzročil HPV virus, ki povzroča tveganje za raka na materničnem vratu.

5. Cista bartolinijeve žleze

Če se žleze v predelu dimelj zamašijo, lahko pride do vnetja in bolečin. Če opazite le manjšo bulico, obisk zdravnika ni potreben.

6. Vraščene dlake

Posledica različne rasti dlak ali pa depilacije, ki sicer ni nevarna, je pa lahko zelo neprijetna.

Če dlako vidite, potem jo skušajte izpuliti s pinceto, nikar pa ne praskajte mozolja, saj lahko zatečejo in povzročijo okužbo.

7. Mehkužke

Lahko se pojavijo kjerkoli na telesu, izgledajo pa kot male rdečkaste bisernate bunkice. Lahko so nalezljive. Če imate odporen imunski sistem, bodo v nekaj mesecih izginile same, sicer pa obiščite zdravnika.

8. Vneta žleza lojnica

Ženske, ki nosijo tesne športne pajkice dobro vedo, da se potimo tudi na predelu vagine. Če se žleza lojnica vname, to opazimo kot bulo.

Najboljša preventiva je, da se takoj po plavanju ali treningu umijemo z mlačno vodo in se preoblečemo v suha oblačila.

9. Sifilis

Prav ste slišali – čeprav smo v enaindvajsetem stoletju, je ta bolezen še vedno prisotna.

Prvi znak je majhen rdečkast izpuščaj, ki po 6 tednih izgine.  To seveda še ne pomeni, da je izginila tudi bolezen. Obiščite kliniko za spolno prenosljive bolezni, kjer boste dobili ustrezno cepivo.

10. Rak vulve

Je najbolj pogost pri starejših ženskah in se odraža kot nenehno srbeča bulica ali rdečkast neizbočen madež. Če vas skrbi, obiščite ginekologa.

Preverite še presunljivo anketo z ženskami: Kaj si v resnici mislijo o svojih spolovilih in kako to vpliva na njihovo življenje!

Pa tudi: Česa nikoli ne počnite po spolnem odnosu

Vir: Women's Health Mag