Kaj razkriva barva urina

Kaj razkriva barva urina (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 11. 2015

Če ste med odvajanjem opazili, da je vaš urin nenavadne barve, nikar ne zaženite panike. Obarvanost je lahko tudi posledica prehrane, zdravil ali dehidriranosti. Vseeno pa naj vam ne bo nerodno govoriti o tem z zdravnikom. Kdaj je resnično čas za preplah?

Normalna barva urina naj bi bila svetlo rumena. V nasprotnem primeru vam telo sporoča, da se z jim nekaj dogaja.

Kaj vam razkriva barva vašega urina

Temno rumena

Splošno prepričanje, da je zlato rumena barva urina znak zdravja, je popolnoma napačno. Res je sicer, da ni razloga za preplah, svetujemo pa vam, da popijete več vode, ker ste dehidrirani.

Če je vaš urin vedno rumene barve, to pomeni, da na splošno premalo skrbite za napajanje telesa. Pijte več navadne vode ali nesladkanega čaja. Nikar se ne nalivajte s pivom, z vinom ali s kavo. To so odvajala, zaradi česar boste še bolj izsušeni.

Temno rumena obarvanost urina je lahko tudi posledica jemanja zdravil za zdravljenje mehurja ali črevesnih parazitov.

Prozorna ali rahlo rumenkasto bistra

Zdrava barva urina. Urin bo imel takšno barvo tudi, če jemljete zdravila za odvajanje vode.

Rožnata ali rdeča

Če ste si včeraj privoščili večje količine mesa, rdečo peso, borovnice ali rabarbaro, vam ni potrebno zagnati panike.

Če ne, imate kri v urinu. Lahko je prehodnega značaja ali pa znak veliko resnejše zdravstvene težave: bolezen ledvic, prostate ali mehurja, ledvičnih kamnov, v najhujših primerih gre lahko za rakavo obolenje. Rožnata ali rdeča barva je lahko tudi posledica uživanja zdravil, kot so na primer anelgetiki, odvajala in pomirjevala.

Vsekakor je priporočljivo, da takoj obiščete zdravnika, še posebej, če imate vročino ali težave z odvajanjem.

Zelena ali modra

Večina bi doživela pravi šok, če bi opazila, da je njihov urin zelen ali moder. Povzročajo ga nekatere redke bolezni, kot je porfija - dedna ali pridobljena motnja v presnovi porfirina - vendar sprememba barve urina v tem primeru ne bi bil prvi znak.

Zeleno barvo najpogosteje povzročajo zdravila, prehrana ali umetna barvila v živilih. Vzrok so lahko tudi težave z žolčem, infekcija sečil in diareja.

Rjavkasta

Če ste v urinu opazili odtenek rjave, je to lahko preprosto znak, da ste dehidrirani. Vendar bi bilo dobro, da se kljub temu posvetujete z zdravnikom, saj se rjavkasta obarvanost pojavi tudi zaradi slabega delovanja jeter, zaradi ciroze jeter ali zastoja žolča.

Kot posledica uživanja protibolečinskih in protivnetnih zdravil, se lahko obarva tudi nekoliko temneje rjavo. Pogosto pa je takšna sprememba barve urina na temno hitra sprememba metabolizma.

Ste opazili tudi nenavadenj vonj? Verjetno preplah ni potreben. Vonj urina običajno ni tako posreden pokazatelj bolezni. Vonj je v veliki meri odvisen od živil ali zdravil, ki ste jih zaužili.

Kaj pa blato?

Tudi pri odvajanju blata je pomembno, da opazujete. Rak debelega črevesa in danke ni tako zelo redek, da se ne bi splačalo biti pozoren na nekatere podrobnosti.

Predvsem mora nemudoma vzbuditi vašo pozornost kakršnakoli krvavitev: madež krvi na toaletnem papirju ali sveža kri na blatu oziroma pomešana z blatom.

Nikar ne zganjajte panike pri rdeči pikici na toaletnem papirju, to je posledica poškodbe sluznice zadnjika. Seveda tudi vsaka močnejša krvavitev še ne pomeni nujno rakavega obolenja. Morda so vaša tegoba hemoroidi.

Znak za preplah pa je popolnoma črno obarvano, mazavo blato. To največkrat pomeni krvavitev iz zgornjega dela prebavil (želodca, požiralnika). Želodčna kislina je kriva, da se barva krvi spremeni iz rdeče v črno.

Še ena pomembna zadeva: opazujte obliko. Tanka in nepravilna oblika lahko sporoča, da je nekaj narobe z vašo cevjo za odvajanje. Nekje na njeni poti je delna ovira. Kakšna, sami ne boste mogli ugotoviti.

Ne odlašajte z obiskom pri zdravniku. Dovolj zgodaj odkrit rak debelega črevesja je popolnoma ozdravljiv v 90 odstotkih. Vsak dan odlašanja vas lahko stane veliko več dni življenja.