Kaj vaš obraz pove o vašem zdravju

Kaj vaš obraz pove o vašem zdravju (foto: Profimedia) Profimedia
23. 12. 2016

Ali je vaše zdravje optimalno? To lahko hitro ugotovite že ob pogledu v ogledalo. Pri tem ne mislimo na morfologijo obraza ali neizbežne sledove starosti, ampak na vse tiste spremembe, ki med drugim pokažejo, ali zares živite zdravo.

Vdrt, upadel obraz

Najverjetneje ste pretiravali z dieto ali telesno aktivnostjo. Kadar preveč in brez počitka telovadimo, se to hitro pozna tudi na naši koži, nenadoma delujemo postarani. Če je šport dnevno na vašem urniku, morate telesu povrniti izgubljeno tekočino, minerale, vitamine, beljakovine, esencialne maščobe in ogljikove hidrate. Dobra fizična kondicija vselej zasije na obrazu.

Zabuhel obraz

Morda je to znak, da se premalo gibljete, ste v zadnjem obdobju pod stresom ali pa spijete preveč alkohola. Vse naštete okoliščine namreč oslabijo in upočasnijo tvorbo kolagena in tudi zato je koža na obrazu manj napeta, povešena. Ostanite telesno aktivni, alkohol pa uživajte v zmernih količinah in le občasno.

Več obraznih gub

Deloma je to lahko povezano z dolgotrajno aktivnostjo na prostem – če ste že leta redno in veliko izpostavljeni soncu, je vaša koža izpostavljena tudi škodljivim UV žarkom, še posebej občutljiva je okoli oči. Ne glede na letni čas se redno mažite s kremo, ki vsebuje zaščitni faktor: tudi takrat, ko je sonce skrito za oblaki.

Izsušena koža

Glavni razlog zanjo je po vsej verjetnosti dehidracija ali nepravilna prehrana. Ko telesu zmanjka mineralov in vitaminov, se to hitro pozna na (ne)elastičnosti kože. Jejte dovolj zelenjave in sadja, spijte dovolj vode, pojdite na svež zrak in sprememba bo vidna. Če ne živite zdravo, vam niti kreme za pomlajevanje ne bodo pomagale.

Razdražena koža z rdečico

Lahko se pojavi ob prekomernem uživanju kave, saj kava odvaja vodo iz telesa. Občutek srbečice in razdražena povrhnjica sta lahko tudi posledica premajhne izpostavljenosti soncu, na glavo obrnjenega bioritma, če na primer delate ponoči in spite čez dan. Razpokane ustnice so lahko posledica pomanjkanja vitamina C. Pomagali vam bodo agrumi in zelenjava.

Porumenela koža

Lahko je znak obolelih jeter ali pa slabokrvnosti. Naj vam v laboratoriju pregledajo kri.

Bledica

Lahko je posledica pomanjkanja železa v krvi. Poskusite povečati vnos z železom bogate hrane: poleg rdečega mesa ga vsebujejo rdeča pesa ter fižol, leča in druge stročnice. Obenem užijte tudi dovolj z vitaminom C bogate hrane, saj se železo ob vezavi na vitamin C hitreje absorbira.

Temni podočnjaki

Kot že veste, se pojavijo ob pomanjkanju spanca. Temnejši so pri kadilcih in ljudeh, ki pogosto pijejo alkoholne pijače ter uživajo hrano z vsebnostjo težkih kovin. Lahko nakazujejo oslabljeno delovanje ali preobremenjenost ledvic. Spite vsaj 8 ur dnevno, ne pozabite na pitje vode in se zdravo prehranjujte. Ne pijte alkohola, da se bo vaše telo sploh lahko razstrupilo.

Akne

Če pogosto uživate mastno in sladko hrano, so akne vaše stalne spremljevalke. Včasih pa njihov nastanek sprožijo hormoni. Tudi nekatere kontracepcijske tablete imajo za stranski učinek aknavost kože. Jejte zdravo, pijte veliko vode, kožo po uporabi ličil očistite, poskrbite tudi za čistočo čopičev za ličenje in ostalih kozmetičnih pripomočkov.

Poudarjene gube okrog oči in ust

No, te so vedno dobrodošle in veseli nas, da ste pogosto nasmejani! Ko pa ne gre za smejalne gube, vam morda v telesu primanjkuje vitamina B.