Kaj vaša krvna skupina razkriva o vaši osebnosti?

Kaj vaša krvna skupina razkriva o vaši osebnosti? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2023

Je za vaše značajske lastnosti zaslužna vaša krvna skupina?

Krvna skupina lahko določa, če imamo večje tveganje za določene zdravstvene težave. Nekateri pa so mnenja, da krvne skupine vplivajo tudi na našo osebnost.

Japonska teorija krvnih skupin in osebnosti

Japonski koncept, imenovan ketsueki-gata, trdi, da krvna skupina določa tudi človekov temperament. Prepričanje je razširjeno predvsem v azijskih državah, vse večje zanimanje pa zanj kažemo tudi v Evropi in Ameriki.

Leta 1930 je japonski profesor Tokeji Furukawa v Journal of Social Psychology objavil poročilo z naslovom "A Study of Temperament and Blood-Groups" (študija temperamenta in krvnih skupin).

V tem prispevku je trdil, da bi se vzpostavitev povezave med osebnostjo in krvno skupino lahko izkazala za koristno podlago za preučevanje temperamenta. Prepričan je bil, da imajo krvne skupine učinek na osebnost.

Skozi leta se je preučevanje nadaljevalo in tako se je razvila teorija o tem, da ima vsaka krvna skupina svoje edinstvene značajske lastnosti.

Kaj velja za vsako krvno skupino?

Po teoriji Ketsueki-gata ima vsaka krvna skupina svoje lastnosti:

  • Krvna skupina A: Ustvarjalnost, bistroumnost, pripravljenost sodelovati, trma, vztrajnost.
  • Krvna skupina B: Moč, strast, empatičnost, odločnost, nepredvidljivost, sebičnost.
  • Krvna skupina AB: Racionalnost, prilagodljivost, iznajdljivost, samokritičnost, pozabljivost.
  • Krvna skupina 0: Samozavest, odločnost, odpornost, močna intuicija, egocentričnost.

Ker ima vsaka krvna skupina svoje značilnosti, naj bi se nekatere med seboj tudi bolj ujemale kot druge. Japonski koncept ocenjuje, da se tako skupina A, kakor tudi skupina B najbolje ujemata s skupino AB, skupina 0 pa se najbolj razume s skupinama B in AB.

Kaj pravi znanost?

Številne študije so do sedaj dokazale, da so ljudje z različnimi krvnimi skupinami nagnjeni k različnim zdravstvenim stanjem, ni pa še bilo dokazano, da bi krvna skupina vplivala tudi na temperament.

Ketsueki-gata je torej zaenkrat zgolj teorija, ki ji določeni verjamejo, določeni pa ne.

Kaj pa vi menite? Imate značilnosti, ki naj bi jih imela vaša krvna skupina?

Vir: verywellmind.com

 

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj: